HIRDETÉS

Magyar Örökség díj a Sütő családnak

Hírösszefoglaló 2015. december 15., 09:30

Magyar Örökség díjjal tüntetik ki a vargyasi bútorfestő és fafaragó Sütő családot – adta hírül a Háromszék napilap.

Az elismerést december 19-én adják át Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia székházában, ahol Vargha Mihály, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum igazgatója méltatja a Sütő család művészetét.

Vargha szerint a Sütő család fél évezredes munkássága összmagyar sikertörténet. Az elismerést Sütő Levente Lehel néprajzkutató és Sütő István faipari mérnök, a népművészet mesterei veszik át. A Sütő család és a Kovászna megyei Vargyas története immár 446 esztendeje elválaszthatatlan. A bútorfestés és -faragás hagyományát 15 nemzedék adta apáról fiúra egészen napjainkig.

Ma Levente Lehel, Gábor Csaba, illetve Gábor Csaba fiai: István, Béla József és az ifjabb Gábor élteti a mesterséget, őrzi az erdélyi bútorfestés és fafaragás hagyományát. Bútoraik egyedi darabok, soha nem készül két egyforma.

Nagyrészt kézi szerszámokkal folyik az asztalosmunka is. Minden, a régi székely háztartásban fellelhető bútort készítenek, a hagyományhoz és a funkcionalitáshoz szigorúan ragaszkodva (szerkezeti megoldásokban, illesztésekben stb.), de készítenek a hagyományoshoz közel álló stílusban olyan darabokat is, melyek nem léteztek őseik munkái közt, a modern háztartásban viszont szükségesek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS