Budapesti vendégszereplés Temesváron

Krónika 2013. május 08., 17:36

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház nagytermében mutatja be a budapesti Tünet Együttes interaktív politikai táncszínházi előadását, a Voksot pénteken 19 órától.

Szabó Réka társulatát az utóbbi években több alkalommal is láthatta a helyi közönség a Temesvári Eurorégiós Színházi Talákozón. A Voks a mai Magyarország társadalmát igyekszik bemutatni, a kollektív döntéshozatal és az egyéni felelősség problémájára helyezve a hangsúlyt. A kritikusok szerint Tünet Együttes különlegességét az adja, hogy a tánc, a zene és a szöveg együtthatásából építkező előadásokkal mindig érzékenyen reagált a jelenvalóra, a társadalmi folyamatokra.

A 2012 februárjában, a társulat tíz éves fennállásának évében bemutatott előadás, a Voks sem mentes ettől. „Az eddigi előadásaink inkább pszichologizáló, egyéni szempontokat megragadó problémafelvetések voltak, a Voks viszont egyértelműen politikai darab” – nyilatkozta a Népszabadságnak a bemutató előtt a társulatvezető, Szabó Réka, aki – bevallása szerint – azt vette észre, hogy az elmúlt időben olyan konfliktusokkal kellett szembenéznie, amelyekről korábban nem is álmodott. Például hogy miközben ezer szállal kötődik Magyarországhoz, és elképzelni sem tudja, hogy a családjával elhagyja az országot, mégsem érzi jól magát a hazájában. „Ebből az érzésből nőtt ki a Voks, amely direkten persze nem politizál, hiszen nem gondolom, hogy a művészetnek aktuálpolitikával közvetlenül kéne foglalkoznia” – nyilatkozta a magyarországi lapnak. Szabó Rékát az a folyamat foglalkoztatta, amely – bár kis lépésekkel, de – a végzete felé sodor, sodorhat egy társadalmat.

„A láthatatlan határ érdekel, amelyet ha átlépünk, már nincs visszaút. Hogy vajon a kis kompromisszumok vezetnek-e tragédiához, a kis fejelfordítások, a pillanatok, amikor nem vagyunk elég éberek – mert nem gondoljuk, hogy ezekből nagy baj lehet – vagy arról van szó netán, hogy a történelem az valami sorsszerű, végzetszerű dolog, egy szeszélyes nőszemély, akire nincs, nem lehet hatásunk” – fogalmazott.

Az előadás két síkon fut, a néző határoz, melyik érdekli inkább. Minden néző kap egy kis konzolt, amelyen két kapcsoló található (A és B), ezek segítségével választhat a felkínált lehetőségek közül. Mivel a nézők folyamatosan befolyásolják az előadást, az minden alkalommal más.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat