HIRDETÉS

Norvég „gyerekrablók” ellen tüntettek Bukarestben

Rostás Szabolcs 2015. december 20., 15:24

Heves tiltakozást váltott ki Romániában annak a norvég–román házaspárnak a kálváriája, amelytől az oslói hatóságok elszakították öt gyermekét.

A túlkapásai miatt számos országban bírált norvég gyermekvédelmi szolgálat (Barnevernet) november 16-án előzetes bejelentés nélkül, egyszerű gyanúsítgatások alapján megfosztotta négy hónap és kilenc év közötti gyerekeitől Bodnariuékat. Egy szombati bukaresti tüntetésen több százan követelték a család újraegyesítését.

A román családapa, Marius Bodnariu számítástechnikai mérnök Bukarestben ismerkedett meg norvég ápoló feleségével, Ruth-tal, aki önkéntesként segített gyerekeken Romániában. Tíz évvel ezelőtt telepedtek le a skandináv országban: a férfi Naustdal polgármesteri hivatalának alkalmazottja, felesége a helyi kórházban dolgozik, amúgy mindketten a pünkösdista egyház tagjai.

A család Romániában élő hozzátartozóinak beszámolói szerint két lányuk egyik pedagógusa novemberben amiatt tett feljelentést a szakhatóságnál, hogy Eliana és Naomi vallásos dalt énekelt az iskolában. A pedagógus úgy véli, az sincs rendjén, hogy a gyerekek nagymamája erősen hisz abban, Isten megbünteti a bűnöket, és ez szerinte hátrányosan befolyásolja a kicsik fejlődését, ezért a szülők „segítségre\" szorulnak a nevelésben.

A Barnevernet dolgozói a szülők tudta nélkül kihallgatták a lányokat, akiktől megtudták: rosszalkodásért vagy rendetlenkedésért otthon rácsapnak a fenekükre vagy meghúzzák a fülüket. Emiatt a két lányt haza sem engedték, öt és két éves öccsüket aznap rendőri kísérettel vették el, a szülők 24 órás őrizetbe vétele után pedig gyámszülőkhöz került Bodnariuék három hónapos csecsemője is.

A „vallási radikalizmussal” és családon belüli erőszakkal vádolt házaspár gyermekeit két különböző, a lakhelyüktől több órányi autóútra fekvő városban helyezték el, lányaikat egyáltalán, fiaikat hetente egyszer, a kisdedet pedig kétszer négy órára látogathatják, holott a picit anyja még szoptatta.

Amikor a szülők a napokban jelezték, hogy karácsonyi ajándékot szeretnének átadni gyerekeiknek, a hatóságok leszögezték: a csomagokat kizárólag a nevelőszülők útján juttathatják el. Sőt miközben a norvég a gyerekjóléti szolgálat közölte, februártól próbálnak behatóbban megismerkedni a házaspárral, ezzel egy időben máris nekiláttak a gyerekek örökbefogadási procedúrájának.

Az ügyben a világhálón indult szolidarizáló akció keretében több ezren petícióban kérik a gyerekek hazaengedését, szombaton pedig mintegy háromszázan Norvégia bukaresti nagykövetsége előtt tüntetve követelték ugyanezt. Daniel Bodnariu, a családapa Romániában élő testvére elmondta, fivérét és sógornőjét sokkolták a minden alapot nélkülőző vádak. „Arra figyelmeztetnék valamennyi, Nyugat-Európában letelepedni vágyó román állampolgárt, hogy ilyesmi bárkivel megtörténhet Norvégiában, aki mondjuk erélyesebben rászól a gyerekére\" – nyilatkozta a testvére családjának újraegyesítéséért síkra szálló férfi.

Aki elmondta azt is, a norvég illetékesek arra biztatták sógornőjét: vallja azt, hogy férje rendszeresen bántalmazta, és akkor visszakaphatja gyerekeit. Számos román parlamenti képviselő felszólította a bukaresti külügyminisztériumot, lépjen fel határozottan az oslói hatóságoknál Bodnariuék érdekében. A tárca szombaton közölte, figyelemmel követi az ügyet, és folyamatosan kapcsolatban áll az érintett házaspárral és a norvég hatóságokkal.

Különben a norvég gyerekjogvédelem módszerei már korábban is megdöbbenést váltottak ki külföldön. Miután egy cseh édesanyát a mai napig nem bizonyított pedofilgyanú miatt 2011-ben megfosztottak két kisfiától, Milos Zeman cseh államfő a nácik árja gyerekprogramjához hasonlította a Barnevernet gyakorlatát, idén októberben pedig kizárta a prágai norvég nagykövetet elnöki hivatala valamennyi rendezvényéről. Egyébként a cseh édesanyának megtiltották azt is, hogy az évente engedélyezett kétszer 15 perces láthatáson anyanyelvükön szóljon fiaihoz.

Sajtóbeszámolók szerint egy amerikai anyától azért vették el 19 hónapos kisfiát a norvég gyerekvédők, mert azzal gyanúsították, hogy rendes táplálás helyett csak szoptatni akarja, holott ő csak fokozatosan akart rászoktatni gyerekét a szilárd ételekre. Egy szlovák férfitől és hallássérült norvég feleségétől a „szemkontaktus hiánya\" miatt szakították el néhány hónapos kislányukat. Egy orosz pártól egy hiányzó tejfog miatt vették el a kisfiukat, amiről a hatóság úgy vélte, hogy családon belüli erőszak miatt hullott ki. Azzal is indokoltak már gyerekek állami gondozásba helyezését Norvégiában, hogy a fél- és hároméves kicsik a szülők ágyában aludtak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
5 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS