Rengeteg probléma felmerült a Szászsebes–Torda-sztrádán

Kőrössy Andrea 2018. január 17., 16:41

Ahhoz képest, hogy az eredeti szerződés alapján már 2016 márciusára el kellett volna készülnie, végül pedig a kivitelező tavaly decemberre elvileg véglegesítette a Szászsebes és Torda közötti autópálya 3-as jelzésű részét, a közúti infrastruktúráért felelős országos társaság (CNAIR) által a múlt heti helyszíni szemle nyomán kiadott jelentése szerint a 12,5 kilométeres szakaszon igencsak sok hibát találtak.

Fotó: Facebook/Asociația Pro Infrastructură

Érdekes adalék ugyanakkor, hogy a beruházást éppen a CNAIR hatáskörébe tartozó, a közutakért és hidakért felelős Kolozs megyei igazgatóság felügyelte, amelynek jóvá kellett hagynia az építő által késznek ítélt munkálatokat. Az országos társaságnak a Hotnews.ro hírportál által idézett jelentése szerint

számos helyen gond van az aszfaltréteg simaságával és rugalmasságával, a dokumentumban ezt elfogadhatatlan minősítéssel értékelték. Egyes részeken a vízelvezetést nem oldották meg az előírásoknak megfelelően,

a helyszíni szemle során pedig arra is találtak példát, hogy a nagyméretű jelzőtáblák egy részét eltakarták a hangszigetelő eszközök. A kivitelező továbbá nem végezte el megfelelően a pihenőhelyek jelzését sem, számos további táblát ki tennie, és a sztráda kivilágításával sem volt megelégedve az országos társaság.

A Nagyenyedtől Marosdécséig tartó autópályaszakaszon talált hibák kijavítására 90 napos határidőt kapott a kivitelező, amely ugyanakkor további halasztást kérhet, amennyiben az időjárás miatt nem tud megfelelő ütemben haladni.

Az ügyben közleményt adott ki az Infrastruktúráért Egyesület (Asociatia Pro Infrastructura) civil szervezet, amely szerint

a sztrádaszakasz megnyitásának újabb elodázása „a sofőrök ellen elkövetett bűncselekmény” és „közpénzen végzett átverés”, ráadásul az is előfordulhat, hogy az államnak kártérítést kell fizetnie a kivitelezőnek a késlekedés miatt.

A romániai infrastrukturális beruházások alakulását rendszeresen nyomon követő civil szervezet kérte a CNAIR jelentésének nyilvánosságra hozását, ugyanakkor a Kolozs megyei útügyi hatóság által végzett tesztek eredményére is kíváncsiak lennének. Az olasz konzorcium által épített 12,5 kilométeres szakasz egyébként 420 millió lejbe (mintegy 91 millió euróba) került. A szerződést 2014 áprilisában írták alá, a kivitelezés határideje akkor 2016 márciusa volt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat