HIRDETÉS

Nincs „amerikai” Volkswagen Romániában

Bálint Eszter 2015. szeptember 23., 20:55

A Román Gépjármű-bejegyzési Hivatal (RAR) ellenőriz valamennyi, külföldről behozott gépkocsit, azonban az Amerikai Egyesült Államokból nem érkezett a román piacra 2008 és 2015 között gyártott, Volkswagen márkájú autó – idézi az Agerpres hírügynökség a RAR illetékeseit. 

Fotó: supergaz.ro

„Romániában a gyártó nem tudja azt mondani, hogy betartja az érvényes szabványokat, mivel el kell jönnie a szakhatósághoz, és be kell bizonyítania, hogy így van. Ha valaki egyesült államokbeli gépkocsival érkezett volna, el kellett volna végeznie a RAR dinamikus tesztjét, ami kötelező. Ott újra megvizsgálják az autót. Hiába áll az iratokban egy adott szennyezési szint, mert itt mi újra megmérjük. Erről szól a dinamikus teszt, a szennyezés szintjéről” – ecsetelték a RAR illetékesei.

Az idézett forrás szerint az Egyesült Államokban valamenynyi gyártó maga végzi a méréseket, self-certification rendszerben. „Minden gyártó tudja, hogy milyen szennyezési standardoknak kell megfelelnie. A gyártó azt mondja, megfelel ezeknek, és amikor kiszállnak az állami ellenőrző szervek, kiderül, hogy reálisak az adatok, vagy sem” – mutattak rá a szakemberek.

Egyébként az idei év első nyolc hónapjában 49 486 használt vagy új Volkswagent írtak be a forgalomba Romániában. Ezek közül 4675 volt új, ami 16 százalékos növekedést jelent 2014 azonos időszakához viszonyítva.

Amint arról beszámoltunk, a Volkswagen elismerte, hogy csalt a környezetszennyezési adatokkal, miután az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) pénteken közölte, a német autógyártó olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járművébe, amelynek segítségével kijátszhatók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó amerikai előírások. Az EPA szerint az amerikai tisztalevegő-törvény előírásait a 2009 és 2014 között gyártott dízel Volkswagen Jetták, bogarak és Golfok, a 2014-es és 2015-ös Volkswagen Passatok, valamint a 2009 és 2015 között gyártott Audi A3-asok sértik meg.

Miközben a botrány kirobbanását követően a Volkswagen bejelentette, hogy félmillió autót hív vissza Észak-Amerikában, globálisan 11 millió járművet is érinthet a dízelmotoros csalás. A fokozódó nyomás hatására szerdán lemondott a német autógyártó vezérigazgatója. Martin Winterkorn közölte, sokkolták az elmúlt napok hírei, megdöbbent azon, hogy ilyen eset elofordulhatott a Volkswagenen belül, és leszögezte, nem volt tudatában annak, mi folyik a vállalatnál.

Az olasz környezetvédelmi miniszter szerdán bejelentette: leállíthatják Itáliában a Volkswagenek kereskedelmét. Párizs álláspontja is lesújtó a német cégről. A francia környezetvédelmi miniszter szerint a gyártó meglopta az államot és az adófizetőket a környezetvédőnek hazudott kocsik után járó bónuszok bezsebelésével.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS