Nagytakarítás a legkisebbeknél – szűk egy hetük van az egyéni vállalkozóknak tevékenységük egyszerűsítésére

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. január 10., 12:20 utolsó módosítás: 2019. január 10., 12:23

A szakember szerint rendet tesz az egyéni vállalkozások és a vállalkozói engedéllyel rendelkező magánszemélyek háza táján a január 16-ától hatályba lépő rendelkezés, ami szerint csökken a lehetséges tevékenységi köreik száma.

Még nem késő. Január 16-áig lehet iktatni az előírt módosításokat Fotó: Thomas Campean

A vállalkozói engedéllyel rendelkező magánszemélyek (PFA) és az egyéni vállalkozók (II) legkésőbb január 16-ig kérvényezhetik a cégbíróságtól a tevékenységi köreik módosítását, amennyiben ezt elmulasztják, törlik őket a cégjegyzékből – hívja fel a figyelmet közleményében az üzleti szféráért felelős minisztérium.

Mint emlékeztetnek, a 2016/182-es törvény még 2017. január 17-én hatályba lépett, ám két évvel elhalasztották az alkalmazását, hogy mindenki fel tudjon készülni. A jogszabály értelmében

egy vállalkozói engedéllyel rendelkező magánszemélynek legtöbb öt CAEN-kódot fedhet le a tevékenységi területe,

az egyéni vállalkozóknál ez elérheti a tízet. Ugyanakkor a vállalkozói engedéllyel rendelkező magánszemélynek legtöbb három, egyéni munkaszerződéssel alkalmazott munkavállalója lehet, az egyéni vállalkozásoknál pedig ez legtöbb nyolc alkalmazottat jelent.

A törvény hatályba lépése után 60 nappal törölik a cégjegyzékből mindazokat a vállalkozásokat, amelyek menet közben nem alkalmazkodtak.

A cégbíróság honlapján amúgy megtekinthető azoknak a vállalkozásoknak a jegyzéke, amelyek nem teljesítették kötelezettségüket.

„Ez a szabályozás rendet tesz, és megerősíti az egyszerűség elvét. Ha valaki az egyszerűsített vállalkozási forma mellett dönt, akkor az legyen valóban az. Ne legyen száz tevékenységi kódja, és száz alkalmazottja. Ezentúl valóban látszani fog a különbség az egyszerűsített vállalkozási formák – az vállalkozói engedéllyel rendelkező magánszemélyek, egyéni vállalkozók – és a cégek között” – értékelt a Krónika megkeresésére Debreczeni László sepsiszentgyörgyi adószakértő. Hozzátette, ebben a szabályozásban nem lát semmilyen megszorítást, hiszen még a tíz tevékenységi terület is sok egy egyéni vállalkozásnak.

„Két évet adott a kormány, hogy a vállalkozói engedéllyel rendelkező magánszemélyek és az egyéni vállalkozók egyszerűsítsék a tevékenységüket. Aki még nem lépett, igyekeznie kell” – szögezte le a szakember.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat