HIRDETÉS

Székelyföldi kortesúton Călin Popescu-Tăriceanu

Krónika 2014. november 12., 19:42 utolsó módosítás: 2014. november 12., 19:45

Hargita és Kovászna megyei polgármesterekkel találkozott szerdán Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön a Szociáldemokrata Párt (PSD) államfőjelöltjét, Victor Pontát támogató Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke, akit egynapos székelyföldi körútjára Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és a magyarellenességéről elhíresült Mircea Duşa védelmi miniszter, a PSD Hargita megyei elnöke is elkísért. A találkozókra a sajtót nem engedték be.

A Hargita megyei önkormányzat szerkesztőségünkhöz eljuttatott tájékoztatója szerint Borboly Csaba megyei tanácselnök az intézmény főbb kezdeményezéseit és a megye aktuális problémáit ismertette Tăriceanuval, aki Ponta megválasztása esetén kormányalakítási megbízást kaphat.

Borboly ötpontos iratcsomót nyújtott át a szenátus elnökének, melyben többek közt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem román állami finanszírozásának szükségességére, és a vadkárokra hívta fel Tăriceanu figyelmét.

Kelemen Hunor üdvözölte a szenátus elnökét, és megköszönte, hogy ellátogatott a megyébe. Elmondta, Tăriceanu miniszterelnöksége idején kiegyensúlyozott kormányzás folyt az RMDSZ részvételével, ami a magyarság és az egész ország javára vált.

Tăriceanu folytatná a koalíciós együttműködést az RMDSZ-szel: „Meg akartam erősíteni azt a vágyamat, hogy az RMDSZ kormányzati részvétele folytatódjék. Csak így nyerhetnek képviseletet a magyar közösség érdekei, és csak így adhatjuk meg a magyar etnikumú állampolgároknak azt az érzést, hogy részesei az országos döntéshozatalnak.\"

Kelemen Sepsiszentgyörgyön elmondta, az RMDSZ nem hagyhatta ki azt a lehetőséget, hogy „az ország második emberét\" elkísérje a Székelyföldre. Tăriceanu nem tagadta, hogy látogatásának kampánycélja van. „Két táborra szakadt az ország, az én dolgom az, hogy a bizonytalanokat meggyőzzem a jó döntésről\" – fogalmazott. A politikus elmondta, tud a székelyföldi autonómiatörekvésekről, azonban úgy véli, „egy globalizálódó világban az itt elők sem zárkózhatnak be\".

Amint arról beszámoltunk, Kelemen Hunor szeptemberben Victor Ponta miniszterelnök-államfőjelöltet is elkísérte egy kampányízű Hargita megyei látogatásra, ezt megelőzően pedig a PSD-elnök augusztus 3-án, a szövetség meghívására részt vett a Nyergestetőn tartott 1848-as megemlékezésen is.

MPP: Ponta magyarellenes

A Magyar Polgári Párt (MPP) Hargita és Kovászna megyei szervezete szerdai közleményében sajnálatosnak nevezte, hogy Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke csak a kampányban tartja fontosnak a székelyföldi látogatást. A polgári párt rámutat: Tăriceanu annak az államfőjelöltnek kampányol a Székelyföldön, „aki történelmi magyar egyházaink templomaiba is besurranna egy kis politikai alamizsnáért, aki a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar oktatását ellehetetlenítette, aki nem ismeri el a Székelyföld történelmi létezését és annak az autonómiához való jogát, aki üldözi székely jelképeinket\". A polgári párt székelyföldi vezetői szerint a magyar választóknak vasárnap nemet kell mondaniuk a baloldali nacionalista politikára, és azt javasolják, hogy „az Erdély érdekeit szolgáló\" Johannist támogassák.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS