Balog Zoltán Székelyudvarhelyen: nekünk itt újra teret kell nyerni

MTI 2017. szeptember 10., 17:23

A magyarok súlyos helyzetben a történelmük felé fordulnak, erőt, bátorítást merítve – hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vasárnap Székelyudvarhelyen, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium átépített udvarának avatóünnepségén.

Fotó: Lőrincz Csaba

A sokszázéves múlttal rendelkező székelyudvarhelyi református kollégiumot a miniszter ebből a szempontból is nagyon értékes helynek nevezte, és üdvözölte, hogy a felújítás nyomán nyitottá vált a kollégium.

„Nekünk itt újra teret kell nyerni és higgyük el, a reformáció nagy felismerése, mi akkor nyerünk teret, ha teret engedünk az élő, szabadító Istennek életünkben” – jelentette ki Balog Zoltán.

Kifejtette: a magyarság megmaradását tekintve fontosak a kisebbségi jogok, a törvények, a jó célra fordított pénz, de

minden azon múlik, vannak-e olyan emberek, akik a közösségi célokra fordítják energiájukat, vannak-e a közösségnek olyan iskolái, amelyek a közjó szolgálatára tudják nevelni diákjaikat.

Balog Zoltán Fotó: Lőrincz Csaba

Balog Zoltán szerint a kormánypolitikának össze kell hangolnia a közösség szolgálatát és az emberek egyéni gyarapodását.

„Azért állítunk szobrot, hogy lássuk a múltat (...) A példát látjuk: ehhez a magassághoz kell nőni, amit a mi történelmünk számunkra kijelölt, és ahhoz kell ragaszkodnunk, hogy a jó nemzetpolitika egyszerre teremtsen lehetőséget egyéni gyarapodásra és a nemzeti közösségnek az erősítésére” – mutatott rá az emberi erőforrások minisztere.

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke a székelyudvarhelyi hálaadó istentiszteleten azt mondta: a Kárpát-medencei magyarság megmaradásának egyetlen esélye a keresztény újjászületés.

Kató Béla Fotó: Pál Árpád

Ennek – a család és templom mellett – az iskola egyik alappillére:

ezért van szükség felekezeti oktatásra, hogy a családok necsak anyagi, hanem szellemi örökségüket is átadják a felnövekvő nemzedékeknek

– mutatott rá a püspök.

A tér felújítása során az iskola egykori diákja, Benedek Elek szobrát áthelyezték, jól láthatóvá tették az iskola felújított főépületének homlokzatát, a terület alkalmassá vált iskolai ünnepségek megrendezésére.

Fotó: Lőrincz Csaba

Vasárnap szobrot avattak a tanintézet életében döntő szerepet vállaló személyiségek emlékére: Bethlen Jánosnak, az iskola alapítójának, Baczkamadarasi Kis Gergely névadónak, az iskolát a 18. században megújító rektor-professzornak, valamint Gönczi Lajosnak, a főépület építőjének.

Az idén alapítóinak emlékévét ünneplő székelyudvarhelyi református kollégiumban hétfőn több mint hétszáz diák kezdi meg a tanévet. Az épület és az iskolaudvar felújítását 2013 és 2017 között az Emberi Erőforrások Minisztériuma 36,5 millió forinttal támogatta.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat