HIRDETÉS

Tanácsok a késő őszi veteményezéshez

Farkas Attila 2016. november 06., 12:22

Hamarosan véget ér a betakarítás, és megüresednek a konyhakert ágyásai. Ezzel párhuzamosan máris hozzáláthatunk az ágyások tavaszra való előkészítéséhez, sőt néhány veteményt már el is ültethetünk a korai kelés érdekében. 

Az egyik őszi ültetésre ajánlott zöldség a hagyma. Legalábbis az a hagyma és annyi belőle, amennyit tavasszal frissen, zöldhagymaként szeretnénk fogyasztani. Október végén, hosszabb ősz esetén még egészen november közepén is elültethetők azok a dughagymák, amelyekből a korai zöldhagyma fejlődik majd. A káposztafélék és paradicsom után üresen maradt ágyások talaja lenne a legalkalmasabb a zöldhagyma termesztésére, de őszi veteményezésnél mindig figyelembe kell venni, hogy olyan helyre kerüljenek az áttelelő zöldségek, ahol a további betakarítási vagy földmunkákat nem zavarják. Sokkal praktikusabb, ha a konyhakert valamelyik végében készítjük el ezeknek a zöldségeknek az ágyásokat még akkor is, ha vetésforgó szempontjából a zöldséges közepébe kellene kerülniük.

Lazítsuk fel a talajt

Legalább egy ásónyomnyi mélységig lazítsuk fel a talajt, és használjuk ki ezt az alkalmat arra, hogy jól kiérett kerti komposzttal vagy istállótrágyával javítsuk a talaj tápanyaglátottságát és szerkezetét. A hagyma nem igényel frissen trágyázott talajt, de számottevően jobb eredményt fogunk elérni, ha némi trágyát és komposztot hozzáadunk a talajhoz, minthogyha ezt elhanyagolnánk. Ültetéshez használjunk másodosztályú, méretesebb dughagymát.

Az 1,5-2 cm átmérőjű dughagymából nem érdemes száraz hagymának ültetni, hiszen az ezekből fejlődő növények nagy valószínűséggel magszárba szökkennek még a nyár közepén, és nem fejlesztenek tárolható hagymát, viszont tavaszi zöldhagymának kiválóak. Ha saját termesztésű dughagymánk lenne, akkor így jól felhasználhatjuk a nagyobbra fejlődött hagymácskákat, ha vásárolni kellene, akkor nyugodtan vásárolhatunk másod- vagy harmadosztályú dughagymát, ami olcsóbb is szokott lenni. A jól fellazított talajba a hagymácskákat dugdossuk 4-5 cm mélyre és legalább 3 cm távolságra egymástól, a sorok között pedig legyen legalább 20 cm távolság.

Nem igényel gondozást

A sorokat lazán takarjuk be földdel, enyhén meg is tömöríthetjük. A hagymák pár nappal az ültetésük után máris fejlődésnek indulnak, a nedves talajban gyökereket fejlesztenek, de a hideg miatt nem hajtanak ki. Tavasszal viszont, rögtön a hóolvadás után a talajfelmelegedés hatására hajtani kezdenek az ősszel elültetett hagymák, és már akkor szedhetők, fogyaszthatók lesznek, amikor a tavasszal eldugdosott társaiknak még csak megjelenik a hajtásuk a föld felett.

Különösebb gondozást az így elültetett dughagyma nem igényel, gyomosabb kertekben szükséges lehet egy könnyed, gyomtalanító kapálás, de legtöbbször ez a munka is elkerülhető, ha rögtön a kihajtásuk után félig érett komposzttal vagy levélfölddel betakarjuk a sorok közötti talajt. Az így termesztett zöldhagymával jól kihasználhatjuk a konyhakertet, mivel az általa elfoglalt terület még időben felszabadul ahhoz, hogy oda egyebet ültethessünk a tavasz során, és a siker is garantált, kevés munkával és ráfordítással korán szüretelhetünk majd saját termesztésű zöldhagymát.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS