HIRDETÉS

Erősíti a kötődést a babamasszázs

2017. március 12., 10:45

Sokan azt hiszik, csak a hasgörcsös újszülöttek számára találták ki a babamasszázst, pedig nem. Illetve nemcsak. A babamasszázs amellett, hogy megnyugtatja a babát, elősegíti a mélyebb alvást, segíti a mozgásfejlődést, és az anya és baba közötti kötődést is erősíti, vagyis jó a babának és az anyának is.

A marosvásárhelyi Caritas korai nevelő- és fejlesztőközpontjában jól ismerik a babamasszázs áldásos hatásait, többek közt ezért is várják erre a foglalkozásra lassan már tíz éve az anyákat és babáikat. A csoportvezető irányít, az anyukák pedig elsajátítják a babamasszázs alapjait.

Nemcsak anyukáknak

A Cseperedő vezetője, Mezei Borbála elmondása szerint évente 5-6 csoportot indítanak átlagosan tízes létszámmal. „Az a célunk, hogy egy olyan tevékenységen vegyen részt az anyuka, amit otthon is folytathat. Ez azonban nem egy tanfolyam, hanem egy folyamat, amit később átvált mondókás mozgásos tevékenységbe. Mi 6 hetes, 2 hónapos kortól várjuk a babákat és anyukákat, de masszírozni már egészen pici kortól lehet, ahogy hazamennek az újszülöttel, el lehet kezdeni. Mi anyukákkal vagyunk kapcsolatban, de meg lehet tanítani apukáknak is. Egy fantasztikus pluszt adhat az apa-gyerek kapcsolatban\" – mondja Mezei Borbála.

Hozzáteszi, nem kimondottan egyik vagy másik masszázstípust használják, a Vimala-masszázs alapjait építették be a programjaikba, konzultálva egy gyógytornásszal, hogy mi az, amit még hozzá lehetne tenni. Thaimasszázs-képzésen is voltak kollégák, az már egy teljesen más irányzat, de abból is építettek be elemeket a programba. A szakember hangsúlyozza, a mostani masszás formája sok év alatt alakult, elindult egy programvázzal és elképzeléssel, de ma már sokkal bővebb.
Fejleszti a testsémát, segíti a mozgásfejlődést

Masszírozni ruha nélkül szoktak, otthoni környezetben például az a legjobb, ha teljesen le van vetkőztetve a gyerek, s úgy masszírozzuk végig a testrészeket. A masszázs lényege az is, hogy végigmegyünk a baba testén tetőtől talpig, minden testrészt megmasszírozunk, s azáltal tudatosítjuk, hogy neki van lába, hasa, mellkasa, keze. Ez lenne a testséma fejlesztő része. Ez nagyon fontos ahhoz hogy tájékozódni tudjon idővel saját testén belül – hangsúlyozza a szakember.

„Ahhoz, hogy eljussunk az iskoláskori írás-olvasásig, fontos, hogy tudatos legyen a saját testével kapcsolatosan, s ezt ilyen pici korban el lehet kezdeni a masszázs által. De ahogy a lábát, talpát végigmasszírozzuk, tudatosítjuk benne a testrészeit, ennek később nagy szerepe van a mozgásfejlődésben is, mert a baba így megérezheti, hogy a lábnak van belső, külső, valamint alsó, felső része. Ahhoz, hogy én forogni tudjak, végigperdülök mindegyik részén a lábamnak, mindegyiknek szerepe van benne. Annyi mozgásformán át kell menjen a baba, s a masszázs ebben is segít\" – mondja.

A görcsös baba mentőöve lehet

Sokan a görcsös újszülöttjük miatt kezdenek el a babamasszázzsal foglalkozni, s a hasi rész masszázsa segíthet a görcsoldásban is, de a szakember szerint a teljes masszázs segíthet abban, hogy ellazuljon, nyugodtabb legyen a feszült baba, de ha azt látjuk, hogy valamelyik testrésze feszesebb, külön azt a testrészt is masszírozhatjuk fókuszáltan.

Nem szabad azonban közvetlenül evés után, valamint betegség periódusában masszírozni, mert felfokozhatja az adott állapotot, ilyen helyzetekben még ronthat is a betegségen, nemhogy segítsen. Otthoni környezetben jobban megtaláljuk azt az időpontot, amikor nyugodt a baba, nem fáradt, nem aludna, s érdemes akkor masszírozni, de kiváló esti program is lehet fürdés után, elalvás előtt egy kis masszázs. Ugyanis bár csoportban több ideig eltart, otthon, amikor már jól ismert a módszer, 10-15 perc alatt lejár a teljes masszázs.

Mezei Borbála felhívta a figyelmet, bár a külső szemnek úgy tűnik, játszunk a gyerekekkel – s azt is tesszük persze – a háttérben mindig ott van a miért, minden mozdulatnak célja van: a láb-, a kéz-, a has- és hátmasszázstól az arc- és fenékmasszázsig. Utóbbi kettő azért érdekes, mert az arcmasszázst kevés baba szereti, de a homlok, szemhéj, orr stb. tudatosítása mellett az arcizom és rágóizom masszírozásának is szerepe lehet a beszédfejlődés segítésében. Ugyanakkor a fenék az, amire érdemes külön figyelmet fordítani, mert az az a testrész, amellyel sokat foglalkozunk, tisztába tesszük, letöröljük, lemossuk, de azzal annyi. A fenéknek pedig hatalmas szerepe van a további mozgásfejlődés során, ezért érdemes akár minden tisztába tevésnél körkörös mozdulatokkal átmasszírozni.

Érdemes másfél éves korban újrakezdeni

Mezei Borbála szerint a masszázzsal sokat nyernek a babák is, de az anyukák is, a Cseperedő programjainak fontos része, hogy közösségben van a baba és az anya is. A sokszor elbizonytalanodott szülőnek pedig egy támogató közösség az a hely, ahol ugyanolyan élethelyzetben, hasonló problémákkal küszködő más szülőkkel találkozik. A Cseperedőnél a babamasszázs 6 hetes, 2 hónapos babánál kezdődik, amikor az édesanya úgy érzi, már kimozdulna az újszülöttjével, és addig tart, amíg a baba kimászik a kezünkből. A szó szoros értelmében. Ugyanis 5-6 hónapos korban megindul a gyerek mozgásfejlődése, s már sokkal jobban érdekli a világ felfedezése, mint a mi masszírozásunk. A Cseperedő vezetője szerint érdemes másfél-két éves korban újrakezdeni, akkor már értik, mit csinálunk, s van gyerek, aki kifejezetten szereti, ha picit megmasszírozzuk itt-ott.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS