Tovább szigorítanának a különleges nyugdíjaztatáson

MTI 2017. augusztus 07., 13:57

Megszüntetné a román kormány a rendőrök 47 éves koruk előtti nyugdíjba vonulásának lehetőségét, és meggátolná azt is, hogy a korkedvezménnyel nyugállományba vonultakat visszafoglalkoztassák az állami szektorban – írta hétfői számában a România Liberă napilap az illetékes tárcavezetők nyilatkozatait ismertetve.

Fotó: Barabás Ákos

Carmen Dan belügyminiszter szerint jelenleg azok a rendőrök, akiknek megszűnik a munkaköre, vagy akinek átszervezik az alegységét, bármilyen más munkakört elutasíthatnak és nyugdíjba vonulhatnak már 47 éves koruk előtt is, ha egyébként teljesítik a nyugdíjazás feltételeit.

A tárcavezető szerint több mint 12 ezer rendőr ment tavaly korkedvezménnyel nyugdíjba,

mivel a nyugdíjuk az addigi bérüket is meghaladta, és semmi sem akadályozta őket abban, hogy a nyugellátásuk mellett újabb állást vállaljanak. A belügyminiszter szerint a román kormány ősszel módosítani fogja a rendőrök jogállásáról szóló törvényt.

A România Liberă című lap Lia Olguța Vasilescu munkaügyi miniszter nyilatkozatát is idézi, aki egy hétvégi tévéinterjújában a korkedvezményes nyugdíjasok állami visszafoglalkoztatását bírálta.

Ennek véget kell vetni: nem kaphatsz egyszerre nyugdíjat és fizetést is az államtól. Nyugdíjba vonultál, viszontlátásra!

Esetleg mehetsz a magánszférába. Biztos, hogy erről is kidolgozunk egy döntést" - jelentette ki a tárcavezető.

Az ellenzéki lap szerint a szociáldemokrata Ponta-kormánynak a fegyveres szervek különleges nyugellátásáról két éve hozott törvénymódosítása

több mint húszezer jól képzett, ereje teljében lévő katona, rendőr és hírszerző idő előtti nyugdíjba vonulását eredményezte,

súlyos káderhiányt okozva a nemzetbiztonsági rendszerben. A România Liberă szerint Ponta azoktól a tábornokoktól akart ily módon megszabadulni, akiket politikai ellenfele, a jobboldali Traian Băsescu államfő juttatott fontos tisztségekbe, csak azzal nem számolt, hogy a katonanyugdíjak folyamatosan növekedni fognak és veszélybe sodorják a költségvetési egyensúlyt.

Pénteken a Mihai Tudose vezette román szociálliberális kormány a különleges nyugdíjak korlátozásáról döntött. A katonák, rendőrök, hírszerzők, törvényhozók, pilóták, diplomaták nyugdíja ezentúl nem lehet magasabb, mint addigi fizetésük, a járandóságot pedig utólag már csak az infláció mértékében növelik, nem pedig az illető ágazatot érintő minden béremelés alkalmával.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat