A korrupciót nemzetbiztonsági kockázatnak minősítő határozat titkosságának feloldását kezdeményezték Dragneáék

MTI 2018. június 29., 13:54

A Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) egy 2005-ben hozott, a korrupcióról, csalásról és pénzmosásról szóló határozata titkosságának feloldásáról akar törvényt elfogadtatni a bukaresti szociálliberális kormánykoalíciót vezető Călin Popescu Tăriceanu szenátusi és Liviu Dragnea képviselőházi elnök.

Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

A parlament elé - egy harmadik társukkal, a korrupcióvád alól első fokon frissen felmentett Mircea Dragici szociáldemokrata képviselővel közösen - beterjesztett tervezetről pénteken adott ki közleményt a szenátus sajtószolgálata.

A törvény kezdeményezői nemcsak a CSAT-határozat, hanem minden ennek alapján létrejött későbbi, a titkosszolgálatok és az igazságszolgáltatási intézménynek közötti együttműködési megállapodás - „protokollum” - titkosságának feloldását is belefoglalták a törvénytervezetbe.

Szerintük ezek közzététele rávilágítana a polgárok alapvető jogait súlyosan sértő visszaélésekre, véget vetne ezeknek és utat nyitna a jóvátétel előtt.

A kezdeményezők sürgősségi eljárást kérnek. A tervezet elfogadása a titkos protokollumok alapján elkövetett hatósági visszaélések áldozatai számára lehetővé teszi, hogy hat hónapon belül jogorvoslati kérelemmel forduljon a bírósághoz.

A tervezetben említett, 13 éve elfogadott CSAT-határozat állítólag nemzetbiztonsági kockázattá minősítette a korrupciót és ezáltal lehetővé tette, hogy a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) aktív szerepet vállaljon a korrupt politikusok leleplezésében.

A szociálliberális koalíció vezetői azonban azt hangoztatják, hogy az elmúlt évtizedben a titkosszolgálat visszaélt a felhatalmazással, polgárok millióit hallgatta le, és a korrupcióellenes ügyészséggel (DNA) szorosan együttműködve önkényesen, politikai szempontok alapján döntött arról, hogy kit állítsanak félre a közéletből. A SRI korábban közleményben cáfolta, hogy részt venne a politikai játszmákban és az erről szóló nyilatkozatokat alaptalan rágalmaknak nevezte.

Dragnea és Tăriceanu - akik maguk is érintettek, miután a DNA bíróság elé állította őket - az utóbbi másfél évben nyíltan támadta a Romániát állítólag háttérből irányító, általuk „párhuzamos államként" emlegetett DNA-SRI összefonódást. Hívásukra június 9-én a kormánykoalíció több mint százezer támogatója vonult a bukaresti kormánypalota elé, hogy az ügyészségi visszaélések ellen tiltakozzék. Tăriceanu 2005-ben Románia miniszterelnöke és ilyenként a CSAT alelnöke volt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat