Kelemen Hunor nem lát okot Klaus Johannis tisztségből való felfüggesztésére

Krónika 2018. június 26., 16:54 utolsó módosítás: 2018. június 26., 16:58

Nincs ok Klaus Johannis államfő tisztségből való felfüggesztésére – jelentette ki kedden Kelemen Hunor RMDSZ-elnök.

Kelemen Hunor szerint Klaus Johannis államfő nem szegte meg az alkotmányt Fotó: Presidency.ro

A politikus meggyőződésének adott hangot, miszerint az államfő nem fogja azt mondani, hogy nem tartja tiszteletben az alkotmánybíróság döntését, amely arra kötelezi, hogy menessze tisztségéből Laura Codruța Kövesit, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetőjét.

Kelemen hozzátette, hiba lenne Johannis részéről ezt mondani, de szerinte nem fogja, hanem tiszteletben fogja tartani a döntést.

„Megszegte ma, június 26-án az alkotmány és az alkotmánybíróság előírásait? Elmondtam múlt héten is, két héttel ezelőtt is, elmondom ezen a héten is, és ez jövő hétre, valamint két hét múlva is érvényes lesz: nem támogatjuk a felfüggesztést, mert nincs rá ok” – idézte az Agerpres hírügynökség a parlamentben nyilatkozó Kelemen Hunort.

Amikor az újságírók arról kérdezték, hogyan vélekedik a DNA főügyészének leváltására vonatkozó államfői bejelentés késlekedéséről, Kelemen visszakérdezett: „Mit jelent, hogy hamar? Van alkotmányban rögzített határidő? Van törvény által megszabott határidő, amelyet nem tartott be?”

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke hétfőn úgy nyilatkozott: Klaus Johannis „alkotmányellenesen sokat” halogatta az Országos Korrupcióellenes Ügyészség főügyésze, Laura Codruţa Kövesi menesztéséről szóló rendelet aláírását. „Alkotmányellenesen sokat várt, ha lehet így mondani. Megengedhetetlenül sokat. Ezzel az „olvassunk még kicsit, nem olvastuk még el” játékkal csúfot űz az alkotmánybíróságból és az alkotmányból. Nem szabok én határidőt, de szerintem már nagyon megkésett ezzel” – mondta a PSD elnöke hétfőn a parlamentben.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat