HIRDETÉS

Jogerősen három év letöltendő börtönt kapott Dan Șova volt közlekedési miniszter

MTI 2018. június 20., 17:40

Három év börtönbüntetésre ítélték Romániában Dan Șova volt közlekedési minisztert, akit befolyással való üzérkedésben találtak vétkesnek.

Dan Șova (archív felvétel) Fotó: Gov.ro

A jogerős ítéletet szerdán a legfelsőbb bíróság mondta ki, amely helybenhagyta a korábbi elsőfokú ítéletet. Az ügyészség vádja szerint

Șova közbenjárt a govorai hőerőmű igazgatójánál, hogy az állami vállalat havi 10 ezer eurós jogi tanácsadói szerződést kössön egy ügyvédi irodával, amelytől a szenátor minden hónapban megkapta a pénz felét.

HIRDETÉS

Két ilyen szerződést is kötött a hőerőmű Șova közbenjárására, egyet 2011-ben, a másodikat 2013-ban. A hőerőműnek nem volt szüksége a szerződésekre, mert abban az időszakban rendelkezett jogi osztállyal, ahol hat jogász volt alkalmazásban. Ugyanebben a perben Mihai Bălant, a CET Govora állami hőerőmű igazgatóját három év felfüggesztett börtönre és 60 nap közmunka végzésére ítélték.

Șova ellen 2015 szeptemberében is vádat emeltek egy másik ügyben, amelyben Victor Ponta volt miniszterelnök is érintett. Pontát azzal vádolták, hogy 2007-2008-ban ténylegesen el nem végzett ügyvédi szolgálatokért vett fel havi 2-3000 eurós honoráriumot Dan Șova cégétől, az összeg igazolásául pedig 17 teljesítési igazolást hamisított. Ebben a perben a bíróság első fokon mindkét politikust felmentette májusban. Dan Șova pár hónapig volt közlekedési miniszter 2014-ben a Victor Ponta vezette kormányban.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS