A PSD ismét napirendre tűzte a választott tisztségviselők „szuper” mentelmi jogát

Balogh Levente 2017. december 28., 16:12 utolsó módosítás: 2017. december 28., 16:19

„Szuper” mentelmi jogot biztosítana a választott tisztségviselőknek a Cătălin Rădulescu szociáldemokrata párti (PSD) honatya által beterjesztett, összesen a párt negyven honatyája által aláírt törvénymódosítás.

Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

A büntető törvénykönyv 175. cikkelyéhez benyújtott módosító javaslat értelmében a tisztségükbe választás útján került személyek nem számítanak köztisztviselőnek, így esetükben nem járhatna el sem az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI), sem az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) a közalkalmazottakra vonatkozó büntetőjogi szabályok szerint.

A módosítás kedvezményezettjei az államfő, a képviselők, a szenátorok, az európai parlamenti képviselők, valamint a helyi önkormányzati képviselők lennének, akik ellen mandátumuk időtartama alatt nem járhatnának el az ellenőrző és nyomozó hatóságok.

Ha a módosítás hatályba lépne, nem indulhatna ellenük eljárás hivatali visszaélés, összeférhetetlenség vagy vesztegetés elfogadása miatt.

Néhány évvel ezelőtt már történt próbálkozás egy hasonló módosítás keresztülvitelére, a „fekete keddként” elhíresült napon elfogadott tervezetet azonban később az alkotmánybíróság megsemmisítette.

A módosító javaslat indoklásaként azt hozzák fel, hogy míg a köztisztviselők egyéni munkaszerződés alapján, fizetés ellenében végzik a munkájukat, és felettesük alárendeltjeiként fejtik ki tevékenységüket,

a választott tisztségviselők nem fizetést, hanem illetményt kapnak, és esetükben nem áll fenn alá-, illetve fölérendeltségi viszony.

Mint arról beszámoltunk, nem ez az egyetlen Btk.-módosítás, amelyet Cătălin Rădulescu felvállalt: egy másik javaslatban 200 ezer eurós küszöbértéket szabna meg, amely alatt nem minősülne bűncselekménynek a hivatali visszaélés során megvalósított károkozás. Emellett a három évig terjedő szabadságvesztést az elítélt otthonában tölthetné le, illetve az is, akit három évet meghaladó időtartamú szabadságvesztésre ítéltek, de idősebb hatvan évnél, vagy súlyos betegségben szenved.

Egyébként csütörtökön Florin Iordache, az igazságügyi módosítások kidolgozásával megbízott parlamenti különbizottság elnöke elküldte a parlament által múlt héten elfogadott igazságügyi törvénymódosításokat Teodor Meleşcanu külügyminiszternek, hogy a külügyi tárca továbbítsa azokat a külföldi nagykövetségeknek.

Az angol nyelvű szövegben Iordache felhívja a figyelmet, hogy a módosításokat az igazságügyi rendszer problémáinak orvoslására fogadták el, többségüket pedig az igazságszolgáltatási tanács és a szakmai szervezetek fogalmazták meg. A lépés előzménye, hogy múlt csütörtökön hét EU-tagállam nagykövete bírálta a módosításokat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat