Forradalom-dosszié: Johannis zöld jelzést adott az Iliescuék elleni bűnvádi eljárásnak

Krónika 2018. április 13., 11:24 utolsó módosítás: 2018. április 13., 11:28

Engedélyezte Klaus Johannis államfő a bűnvádi eljárás beindítását Ion Iliescu volt elnök és Petre Roman volt miniszterelnök ellen az 1989-es forradalom ügyében. Mindhármuk esetében emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt indít eljárást a legfőbb ügyészség a forradalom ügyében.

Tandemben. Ion Iliescu és Petre Roman 1990-ben

A bukaresti Cotroceni-palota közleménye szerint az elnöki hivatal pénteken továbbította az igazságügy-minisztériumnak Augustin Lazăr legfőbb ügyész kérését. A főügyész április 2-án kezdeményezte az államfő jóváhagyását, mert a hatályos törvények szerint a vádhatóság csak akkor indíthat nyomozást volt kormánytagok ellen, ha ahhoz az államfő is beleegyezését adja.

A főügyészség három egykori közjogi méltóság, Ion Iliescu volt államfő, Petre Roman egykori miniszterelnök és Gelu Voican Voiculescu volt miniszterelnök-helyettes ellen kérte a bűnvádi eljárás beindításának jóváhagyását.

Mindhárom egykori magas rangú tisztségviselőt emberiesség ellen elkövetett bűncselekménnyel gyanúsítják.

A bukaresti katonai ügyészség 2016 novemberében kezdte el újból vizsgálni az 1989-es forradalom aktáit emberiesség ellen elkövetett bűncselekmény gyanújával, azt követően, hogy a forradalmárokat tömörítő December 21. Egyesület több tagja pert nyert a román állam ellen az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB), amiért Románia nem szolgáltatott igazságot a forradalom sebesültjeinek és a halálos áldozatok hozzátartozóinak.

A három volt vezetőt korábban tanúként hallgatta ki a katonai ügyészség, amely tavaly decemberben bejelentette: az előzetes vizsgálatok nyomán arra a következtetésre jutottak, hogy az 1989-es forradalom napjaiban, amikor a felkelők utcára vonultak Nicolae Ceaușescu volt kommunista diktátor ellen tüntetve, nem keletkezett hatalmi űr azt követően sem, hogy Ceaușescu és felesége elmenekültek, hanem már december 22-én az esti óráktól egy irányított katonai diverzió zajlott, és emiatt vesztette életét csaknem ezer ember és sérültek meg sokan. Iliescu, Roman és Voiculescu a hatalmat akkor átvevő Nemzeti Megmentési Front (FSN) tagjai, vezetői voltak. A katonai ügyészség szerint a FSN már december 22-én estétől ténylegesen gyakorolta a végrehajtói és a törvényhozói hatalmat, és az akkori politikai és katonai vezetés hatalmának megőrzése érdekében hozta azokat az intézkedéseket, amelyek sok ember halálához, testi és lelki sérüléséhez vezettek.

Petre Roman korábban képtelenségnek nevezte az ügyészek vádjait, úgy vélte, hogy neki csak december 26-ától lett tényleges hatalma, miután kinevezték ideiglenes miniszterelnöknek, ezért szerinte 22. és 26. között nem befolyásolhatta a katonaság döntéseit. A 88 éves Iliescu ellen tavaly júniusban már vádat emeltek a bányászjárásként elhíresült, 1990. júniusi erőszakos cselekmények ügyében is. Ebben a perben még nem született elsőfokú ítélet. A jelenleg visszavonultan élő politikus 1990 és 1996, illetve 2000 és 2004 között volt Románia államfője.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat