Egy ítélet, egy felmentés Alina Bica volt DIICOT-főügyész büntetőpereiben

Balogh Levente 2018. június 26., 17:04 utolsó módosítás: 2018. június 26., 17:05

Egyik ügyében bűnpártolás miatt négy év szabadságvesztésre ítélte, egy másikban viszont felmentette kedden a bukaresti legfelsőbb bíróság Alina Bicát, a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) korábbi főügyészét. Mindkét ítélet jogerős.

Alina Bica jelenleg Costa Ricában tartózkodik, ahol menedékjogot kért

Az első ügyben a bíróság jóváhagyta az alapfokú ítéletet, és letöltendőre ítélte Bicát. Ebben az ügyben Adriean Videanu volt gazdasági miniszter is a vádlottak között volt, őt azonban a bíróság felmentette.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) szerint 2014 februárjában Alina Bica törvénysértő módon elrendelte a vagyonzár feloldását Videanu egyik cégénél, hogy utóbbi értékesíthesse 277 ezer lejt érő részvényeit, amelyeket a SC Titian Mar SA cégnél birtokolt.

Emiatt Bicát hatalommal való visszaéléssel, Videanut pedig bűnrészességgel vádolták meg.

Videanu vagyonát azért zárolta a DIICOT, mert egy másik ügyben azzal gyanúsítják, hogy gazdasági miniszterként 11 millió dolláros kárt okozott a román államnak azzal, hogy kedvezményes áron biztosított földgázt az egyik legnagyobb román gabonatermesztőnek. A DNA szerint Bica törvénytelenül nyúlt át az esetet vizsgáló ügyész feje felett és segítette hozzá Videanut, hogy értékesítse a biztosíték gyanánt zárolt részvényeit.

A másik ügyben viszont a legfelsőbb bíróság felülbírálta az első fokú ítéletet, amely három és fél év szabadságvesztésről szólt, és felmentette Bicát. Ebben az ügyben befolyással üzérkedéssel vádolták meg, miután a DNA szerint közbenjárt annak érdekében, hogy vádemelés nélkül zárják le a nyomozást Horia Simu üzletember ügyében.

Mint ismeretes, Bica ellen az illegális visszaszolgáltatások ügyében is eljárás zajlik, ez még arra az időszakra nyúlik visssza, amikor a restitúciós testület tagja volt. Ugyanakkor a volt főügyész felelősségre vonását akadályozza, hogy Costa Ricában kért menedékjogot. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat