Carmen Dan: egy pályakezdő rendőr nettó keresete 3000 lej

Hírösszefoglaló 2018. február 08., 08:29

Tavaly 10 százalékkal nőtt a rendőrök és 15 százalékkal a katonák, valamint a belügyminisztérium alkalmazásában álló civil személyzet bére, majd 2018. január 1-jétől átlagban újabb 3-4%-kal emelkedett a nettó fizetésük – hangsúlyozta szerdán Carmen Dan belügyminiszter.

Fotó: Albert Orsolya

A tárcavezető szerint a legkisebb rendőri javadalmazás – a pályakezdő rendőröké – 29,3%-kal nőtt tavaly.

A rendőrök bérének csökkenéséről szóló hírek spekulációk, nincs valóságalapjuk. Míg 2016 decemberében egy rendőr legkisebb nettó fizetése 1373 lej volt, jelenleg ez 1776 lej. Ehhez jön még hozzá átlagban 990 lej étkezési pótlék, 250 lej ruhapótlék és egyéb pótlékok, a munkavégzés körülményeitől függően.

Ezeket összeadva kiderül, hogy jelenleg egy pályakezdő rendőr keresete 3000 lej, és ebbe nem számítottuk bele az éjszakai műszakért vagy a ledolgozott hivatalos szabadnapokért járó pótlékot”

– mondta Carmen Dan.

A miniszter hozzátette, egy 25 év szolgálati idővel rendelkező, vezető beosztású rendőr – például rendőrőrsvezető – nettó jövedelme elérheti az 5000 lejt is.

Dan azt is elmondta, bár gyakran éri az a vád a minisztériumot, hogy túl nagy a vezetői tisztségek száma, jelenleg mindössze 38 kvesztori és tábornoki tisztség jut a 127 000 alkalmazottra.

A tárcavezető rámutatott, kéthetes határidőt szab meg az Országos Rendőr-főkapitányság számára, hogy dolgozzon ki egy olyan munkabeosztást, amely lehetővé teszi az állandő rendőri szolgálat biztosítását, ugyanakkor lehetőséget ad a rendőröknek arra, hogy kipihenjék magukat.

A 2018. január 1-jétől megszűnt, az állandó otthoni ügyeletért fizetett 40 százalékos pótlék kapcsán a miniszter azt mondta, az erről szóló rendelkezésben eleve az szerepelt, hogy az intézkedés átmeneti jellegű, és 2017. december 31-éig van érvényben. „Manipuláció az új bértörvény számlájára írható fizetéscsökkenésként beállítani ennek a pótléknak a megszüntetését” – mutatott rá.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat