HIRDETÉS

Szúrnak és nem lőnek – több ezer sertést vágnak le Székelyföldön az ünnepek előtt

Bíró Blanka 2016. december 17., 11:18

Gyakorlati okai vannak annak, hogy a székelyföldi gazdák továbbra is hagyományos módszerekkel vágják le a disznót, a hatóságok pedig továbbra is elnézőek, nem rónak ki emiatt büntetéseket.

A már évek óta érvényben lévő európai uniós jogszabályok értelmében vágás előtt el kellene bódítani a disznót, azonban ez a gyakorlatban különböző akadályok miatt továbbra sem működik. A ká­bítópisztolyt a körzeti állatorvosnak kellene megvásárolnia, ám használata rendkívül bürokratikus, a rendőrség kell engedélyezze, és az elhasznált töltényekről is jegyzőkönyvet kell készíteni – hívta fel a figyelmet Sikó Barabási Sándor, a Kovászna megyei állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság vezetője.

A másik akadály az, hogy főszezonban – a téli ünnepek környékén – egy faluban egy reggel 30-40 disznót is levágnak, minden helyszínre nem jut el a kábítópisztoly. A Kovászna megyei állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatóság öt ilyen eszközzel rendelkezik, de az elmúlt években nemigen volt igény disznóvágás előtti bódításra – tette hozzá.

Ebben az időszakban egyébként levágják a háromszéki sertésállomány több mint felét. Sikó Barabási Sándor elmondta, a térségben mintegy 65-70 ezer sertést tartanak, ebből 35-40 ezret a téli ünnepek előtt „áldoznak fel”. Felhívta a figyelmet, a húst kötelező bevizsgáltatni, hiszen a disznó akkor is fertőzött lehet trichinellával, ha egészségesnek tűnik. „Sok gazda arra hivatkozik, hogy a háztájon nevelt sertés nem fertőződhetett meg, ám szinte minden disznópajtában előfordul a patkány, ami a hordozó, a sertésen és a húson pedig nincs szemmel látható jele a betegségnek” – részletezte Sikó Barabási Sándor.

Elmondta továbbá, az engedélyezett állatorvosi rendelőkbe kell bevinni a rekeszizomból vett mintát. A vizsgálat díja nem szabályozott, az állatorvosok Háromszéken általában 20–25 lejért végzik el. Ha kimutatják a fertőzést, a húst elkobozzák, a gazda költségén elhamvasztják, de a hatósági bizonylatok alapján lehet kártérítést kérni, nemcsak a hús értékét, a költségeket is megtérítik. A főállatorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy a sertés fülszámát is le kell adni, hogy töröljék az állatot a nyilvántartásból.

A Hargita megyei állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóság egyébként közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy nem ajánlott gyanús helyekről húst vásárolni, és azt ajánlják a fogyasztóknak, válasszanak inkább az igazgatóság által engedélyezett kereskedelmi egységek, üzletek, hentesboltok vagy a húsfeldolgozók bemutatóüzleteinek kínálatából. Az igazgatóság egyébként hétfőtől megkezdte az említett egységek ellenőrzését: december 24-éig, illetve 28-ától január első hétvégéjéig nemcsak a boltokat és húsfeldolgozókat ellenőrzik, hanem azokat a vendéglátóipari egységeket is, ahol karácsonyi és szilveszteri mulatságokat szerveznek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS