HIRDETÉS

Országos „top 15”-ben Csíkszentkirály: befejezték a parcellázást

Kömény Kamilla 2016. november 17., 15:41

Elkészült Csíkszentkirály teljes adminisztratív területének parcellázási terve, jelenleg a Hargita Megyei Kataszteri Hivatalnál van a dokumentáció – számolt be Székely Ernő polgármester és Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor. 

Fotó: Kristó Róbert

Csíkszentkirály azon 10-15 település közé tartozik az országban, ahol befejeződött a település adminisztratív területének a parcellázási terve – jelentette be kedden Székely Ernő polgármester és Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor. A világbankos finanszírozású Cesar-program keretében megvalósult munkálat hozzávetőleg két és fél évig tartott, amely során 5300 hektár területre készült el a parcellázási terv: ez mintegy 17 ezer parcella összehangolt felmérését, berajzolását jelentette.

Jelenleg a Hargita Megyei Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Hivatalnál van az összeállított dokumentáció, amelynek átvizsgálása után december elején kifüggesztik a polgármesteri hivatalban, hogy két hónapig bárki jelezhesse észrevételeit azzal kapcsolatban. A polgármester tudomása szerint Hargita megyében mindeddig egyedül esetükben készült el az említett teljes dokumentáció. „Megtört a jég a területek telekkönyvezését illetően, beindult egyrészt egy országos kataszterezési program, amelynek finanszírozása állami és uniós pénzekből történik. Nagyon sok megyei önkormányzat élt ezzel a lehetőséggel az elmúlt hónapokban” – jegyezte meg Tánczos Barna.

Emellett kiemelte, Farkaslaka minden anyagi támogatás nélkül, saját forrásait felhasználva látott hozzá a telekkönyvezések előkészítéséhez, mostanig közel ezerhektárnyi területen végezve el a munkát. „Szentkirály és Farkaslaka példája is azt mutatja, hogy ha a helyi földosztó bizottságok kemény munkával beindítják ezt a folyamatot, akkor rövidesen mindenki le tudja zárni a visszaszolgáltatásokat” – summázta a politikus. A téma kapcsán a szenátor emlékeztetett, hogy a 165-ös törvény 2015. december 31-ei határidőt szabott meg a birtoklevelek kiállítására (ezt később a Cioloş-kormány 2016 decemberére módosította), és leszögezi, hogy a tisztázatlan tulajdonjogú földek kezelését az Állami Birtokok Ügynöksége (ADS) veszi át. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS