HIRDETÉS

Kiállnak az Unió agrárminiszterei a gazdák mellett

Gyergyai Csaba 2016. december 15., 14:08

Az Európai Unió tagállamainak mezőgazdasági miniszterei politikai állásfoglalást fogadtak el a hét elején egyebek mellett a tisztességtelen forgalmazói magatartások visszaszorításáról. 

Fotó: Ver

A tárcavezetők kiálltak amellett, hogy az Európai Bizottság a jövő év folyamán tegyen olyan javaslatot, ami uniós szinten sikerrel veszi fel a harcot a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal szemben. Gulyás Andrea közigazgatási államtitkár, Magyarország delegációjának vezetője a közlemény szerint elmondta: a V-4-ek szintjén és az uniós fórumokon is végig támogatták a kezdeményezést, a kormány határozottan kiáll a gazdálkodók védelmében. Magyarországon évek óta törvény szabályozza a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek vonatkozásában a tisztességtelen forgalmazói magatartást – hangsúlyozta.

A közleményben kiemelte: a megtett intézkedéseken túl tovább kell javítani a gazdák élelmiszer-ellátási láncban betöltött szerepét, hiszen ők a legkiszolgáltatottabbak. A tárca álláspontja szerint az áringadozások miatti kockázatot igazságosabban kell viselniük az ágazati szereplőknek, emellett növelni kell a piacok átláthatóságát. Az Európai Bizottság által tavaly életre hívott, magyar részvétellel működő mezőgazdasági piacokkal foglalkozó szakértői csoport novemberben hozta nyilvánosságra jelentését a témában, amely ajánlásokat fogalmaz meg a gazdák helyzetének stabilizálása érdekében.

Amint arról beszámoltunk, Romániában január elsejétől lép hatályba a kistermelőket – elméletileg – helyzetbe hozó hipermarkettörvény, amely szerint az üzletek polcain lévő egyes termékek legkevesebb 51 százalékának az országból kell származnia. Az Európai Unió azonban már figyelmeztette az országot, hogy ezzel az előírással megszegi az uniós normákat. Idén májusban Brüsszel már megállított egy hasonló kezdeményezést: egy európai uniós rendelkezés szerint ugyanis Szlovákiában az év végéig meg kell szüntetni azt a gyakorlatot, miszerint az üzletekben feltüntetik, hogy ott milyen arányban árulnak hazai terméket.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS