Krónika Online
2017. március 23., csütörtök; Ma Emőke napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Járványriadó ­a szomszédban – Romániában kivárnak

Gyergyai Csaba | 2016.11.17. [15:51] | Utolsó módosítás: 2016.11.17. [15:56]

Bár Magyarországon és több európai országban szigorú járványvédelmi intézkedéseket vezettek be a madárinfluenza miatt, a romániai hatóságokat egyelőre nem aggasztja a terjedő vírus.

madarinflu_mti_b

Szigorú járványvédelmi kényszerintézkedéseket vezettek be a magyarországi hatóságok a Romániával határos Békés, Csongrád, valamint Bács-Kiskun megyében, miután az elmúlt időszakban több településen is madárinfluenza-megbetegedéseket mutattak ki.

Az állategészségügyi hatóság és a földművelésügyi minisztérium közölte: a baromfitartó gazdákat meghatározatlan ideig arra kötelezik, hogy állataikat kizárólag teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen etessék és itassák. A rendelkezés nem egyedülálló Európában: a jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel hasonló döntést hozott Ausztria, Németország, Hollandia és Franciaország is, hogy ezáltal is csökkenjen az állományok vadon élő madarakkal történő érintkezésének lehetősége. Bár az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) korábban azt tanácsolta a már érintett országoknak és szomszédaiknak, hogy fokozott készültségben kövessék a fejleményeket, és szigorítsák a biológiai biztonsági intézkedéseket, Románia egyelőre nem aggódik a terjedő vírus miatt.

Lucia Burtă, a Bihar megyei mezőgazdasági igazgatóság sajtóreferense kérdésünkre elmondta, egyelőre semmiféle értesítést nem kaptak a témában sem a magyar hatóságoktól, sem a bukaresti minisztériumtól, így semmilyen biztonsági intézkedést nem foganatosítanak. A határvidéki régióban egyelőre nem áll fenn a járványveszély, a gazdákat azonban arra kérik, hogy fokozott figyelemmel kövessék a szárnyasok viselkedését, és jelezzék az állatorvosuknak vagy az állategészségügyi hatóságnak, ha állataikon bármilyen betegségre utaló tünetet észlelnek.

A hét elején egyébként a budapesti Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közölte: újabb madárinfluenza-megbetegedéseket találtak három Bács-Kiskun megyei településen, Bugacon, Kisszálláson és Kelebián. Ezzel ötre emelkedett az érintett magyarországi települések száma, korábban egy tótkomlósi pulykaállományban és egy kiskunmajsai kacsatartó telepen jelent meg a betegség. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint a H5N8-as típusú madárinfluenza mintegy két hónapja bukkant fel, a fertőzésveszély 2017 tavaszáig fennáll az Európai Unió teljes területén. A szakértők szerint a récefélék vándorlási útvonala mentén található valamennyi ország érintett.

A vírus miatt már több Európai Unión kívüli ország tiltotta meg az exportot az érintett magyarországi megyéből vagy Magyarországról, köztük Kanada, Szerbia, a Dél-Afrikai Köztársaság, Izrael, Japán, Hongkong és Szingapúr. A H5N8-vírustörzs a baromfiállományokra veszélyes, emberi megbetegedést nem okozott. 2005 óta ez már a negyedik bizonyított, kontinenseket átszelő fertőzési hullám. Romániában legutóbb 2010-ben kellett bevezetni szigorú járványvédelmi intézkedéseket a madárinfluenza ellen.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
1.
hargitai fecskemadár
2016.11.17., csütörtök [16:09]
És akkor most prüszkölnek, és taknyolnak a szárnyasok???
Vagy ez is egy tömeghiszti, mint ami volt egy páréve...
Be kellett hozni génkezelt minőségtelen mocskot...
Hozzászólások1