HIRDETÉS

Átszervezik a mezőgazdasági adminisztrációt

Bíró Blanka 2017. január 12., 13:32

Összevonták január elsejétől a mezőgazdasági igazgatóságot a megyei önkormányzat fennhatósága alá tartozó agrárkamarával és az önálló intézményként működő ellenőrző hivatallal.

Fotó: Nagy D. István

Az átszervezés első látásra központosításnak tűnhet, ám Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője úgy véli, az összevonással az eddiginél jobb rálátásuk nyílik a mezőgazdasági ügyintézésre, és jobban össze tudják hangolni a munkát. Az igazgató emlékeztetett, az igazgatóságot a 2000-es évek elején a decentralizációra hivatkozva bomlasztották szét, ám valójában mégiscsak központosítottak, hiszen több kis intézményt hoztak létre, ezek többsége közvetlenül Bukarest irányítása alá került, és a hatásköreik is sok esetben fedték egymást.  „A mostani intézmény-össze­vonás előnye, hogy újra létezik egy megyei szintű mezőgazdasági hatóság, amely koordinálni tudja a feladatokat” – szögezte le Könczei Csaba.

Az átszervezés másik pozitívuma, hogy például Kovászna megye mind az öt kisrégiójában tudnak helyi szakembert foglalkoztatni, ezzel közelebb kerülnek a gazdákhoz, segíteni tudnak nemcsak tanáccsal, hanem a különböző dokumentumok, bizonylatok kiállításával, ezentúl nem kell a gazdák mindenért beutazzanak a megyeszékhelyre. Az új struktúra most van kialakulóban, egy-két hónap alatt lesz működőképes és reményeik szerint hatékony, mondta az igazgató. Könczei Csaba elmondta, az új agrárminiszter korábban a mezőgazdasági igazgatóság  vezetője volt, így érti miként működik a rendszer, és nem kizárt, hogy végrehajtja a valós decentralizációt, megyei szintre utalja az igazgatóságokat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS