HIRDETÉS

Bálint Eszter

2018. január 07., 23:10

Vendégekre várva

Szárnyal a romániai turizmus – derül ki hónapról hónapra a hivatalos statisztikákból, azok ugyanis rendre arról adnak számot, hogy bővül a vendégéjszakák száma, egyre több a turista, és szépen, lassan a külföldi vendégek száma is elkezdett gyarapodni.

Ám ha mélyebben a számok mögé nézünk, egyelőre nincs okunk pezsgőt bontani: ugyan a turisztikai infrastruktúra látványos fejlődése a vendégek számának a növekedését hozta magával, sok még a tennivaló.

A legfrissebb statisztika szerint például a tavalyi év első tizenegy hónapjában a romániai szálláshelyek kihasználtsága 31,7 százalékos volt – az éves szinten mért 0,3 százalékos növekedés mellett messzinek tűnik az az idő, amikor az ágyak legalább felében alszik valaki. Az idézett adatsorok szerint amúgy a belföldi turisták átlagban 2,3 éjszakát, a külföldiek 1,9-et töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken – ezek sem túl nagy számok, ha abból indulunk ki, hogy egy családi nyaralás legalább egy hétig eltart.

A rövid tartózkodási idő azt a sok éve tartó trendet erősíti, ami szerint az idegenforgalom nagy részét az üzleti célú utazások teszik ki, vagyis a konferenciákra, expókra, képzésekre érkezők szállnak meg a szállodákban, panziókban. Így fordulhat elő az az abszurd helyzet, amire nemrég az egyik magyarországi portál újságírója irányította rá a figyelmet: a nemzetközi trendekkel ellentétben Nagyváradon hétvégén olcsóbb a szállás a nagynevű szállodákban, mivel olyankor kevesebb a vendég. És ezt a vonulatot erősíti az is, hogy a külföldiek figyelme nagymértékben Bukarestre irányul, tavaly például 85 százalékuk a román fővárosba érkezett.

Van tehát még ahová fejlődni, és örvendetes, hogy ezt a jó turisztikai potenciállal rendelkező megyék illetékesei végre fel is ismerték. Dicséretes kezdeményezés például, hogy egyre több régió mutatkozik be a külföldi idegenforgalmi vásárokon, egyre több megye és város ismeri fel, hogy bel- és külföldi újságírók, bloggerek, vloggerek meghívásával tudják a legszélesebb körben ismertté tenni a vidéket, és egyre intenzívebb reklámkampányokat láthatunk az online és az offline térben egyaránt. Azt pedig, hogy a befektetett pénz és energia megtérül, a statisztikák is igazolják. Az irány tehát jó, csak menni kell tovább, s talán nem árt magasabb fokozatra kapcsolni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2018. január 04., csütörtök

A magyarellenesség elhasznált katonája

Tíz év hithű szolgálat után háttérbe szorítják Valentin Bretfeleant, a marosvásárhelyi magyar jogvédelmi törekvések egyik legfőbb ellenlábasát.

Kiss Judit 2018. január 03., szerda

Mi az ördögtől való?

Életmentő-e vagy pedig egyenesen életveszélyes a védőoltás? Milyen kockázatokkal járhat, ha megkapják a gyerekek a súlyos, járványos betegségek elleni vakcinákat? És milyennel, ha magát a betegséget?

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. január 02., kedd

Tragumúrák tragédiája

Bár nem hinnénk, hogy szándékos lett volna a gesztus, de a még hozzávetőlegesnek sem nevezhető „magyarsággal” megfogalmazott meghívó már rögtön az év első napján előre vetítette, milyen hozzáállásra számíthat a centenárium mámorában tobzódó román társadalom részéről.

Ábrám Zoltán 2018. január 02., kedd

Ábrám Zoltán: A tragumúrák születésnapjára

Újévhez közeledvén többször megdörzsöltem a szemem, miközben betűről betűre az alábbi szöveget olvastam Marosvásárhely honlapján, a város polgármesteri hivatala és helyi tanácsa nevében.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. január 01., hétfő

Mozgalmas óév, izgalmas új év

Sem a kül-, sem a belpolitikai események kapcsán nem mondhatjuk azt, hogy a 2017-es év unalmas lett volna.

Páva Adorján 2017. december 28., csütörtök

A jó irány keresése

Ne féljetek! – idézte Ferenc pápa szenteste mondott homíliájában II. János Pált, miközben az immár megszokottnak tekinthető terrorfenyegetettség miatt fokozott biztonsági intézkedések övezték a karácsonyi eseményeket a Vatikánban.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. december 27., szerda

Az örökké időszerűtlen autonómia

„Autonómia nélkül minden kisebbség halálra ítéltetett.” Ha nem is feltétlenül ebben a formában, de a fenti idézet nagyon sokszor elhangzott már Kárpát-medencei magyar politikusoktól az elmúlt közel száz év folyamán.

Balogh Levente 2017. december 22., péntek

Megkésett karácsonyi ajándék

Sajátos karácsonyi „ajándékkal” kedveskedett a katonai ügyészség az ország polgárainak.

Páva Adorján 2017. december 20., szerda

Betegek és áldozatok

Érthető okokból egyre többen veszik igénybe az egészségügyi magánszolgáltatásokat, ám egyre több példa igazolja, hogy Romániában a privát közegben sem tudják vagy akarják teljes mértékben felszámolni az állami szektort behálózó korrupciót.

Kiss Judit 2017. december 19., kedd

Huszonnyolc évnyi kíváncsiság

Huszonhét helyett huszonnyolc évet kell emlegetnünk immár, ha az 1989 decembere, a fordulópontnak, egyfajta mérföldkőnek tekinthető változások óta eltelt időszakra utalunk.

HIRDETÉS
Vélemény
Páva Adorján: A magyarellenesség elhasznált katonája

Tíz év hithű szolgálat után háttérbe szorítják Valentin Bretfeleant, a marosvásárhelyi ...

Kiss Judit: Mi az ördögtől való?

Életmentő-e vagy pedig egyenesen életveszélyes a védőoltás? Milyen kockázatokkal járhat, ha megkapják ...

Balogh Levente: Tragumúrák tragédiája

Bár nem hinnénk, hogy szándékos lett volna a gesztus, de a még hozzávetőlegesnek sem nevezhető „magyarsággal” ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS