Bálint Eszter

2018. január 07., 23:10

Vendégekre várva

Szárnyal a romániai turizmus – derül ki hónapról hónapra a hivatalos statisztikákból, azok ugyanis rendre arról adnak számot, hogy bővül a vendégéjszakák száma, egyre több a turista, és szépen, lassan a külföldi vendégek száma is elkezdett gyarapodni.

Ám ha mélyebben a számok mögé nézünk, egyelőre nincs okunk pezsgőt bontani: ugyan a turisztikai infrastruktúra látványos fejlődése a vendégek számának a növekedését hozta magával, sok még a tennivaló.

A legfrissebb statisztika szerint például a tavalyi év első tizenegy hónapjában a romániai szálláshelyek kihasználtsága 31,7 százalékos volt – az éves szinten mért 0,3 százalékos növekedés mellett messzinek tűnik az az idő, amikor az ágyak legalább felében alszik valaki. Az idézett adatsorok szerint amúgy a belföldi turisták átlagban 2,3 éjszakát, a külföldiek 1,9-et töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken – ezek sem túl nagy számok, ha abból indulunk ki, hogy egy családi nyaralás legalább egy hétig eltart.

A rövid tartózkodási idő azt a sok éve tartó trendet erősíti, ami szerint az idegenforgalom nagy részét az üzleti célú utazások teszik ki, vagyis a konferenciákra, expókra, képzésekre érkezők szállnak meg a szállodákban, panziókban. Így fordulhat elő az az abszurd helyzet, amire nemrég az egyik magyarországi portál újságírója irányította rá a figyelmet: a nemzetközi trendekkel ellentétben Nagyváradon hétvégén olcsóbb a szállás a nagynevű szállodákban, mivel olyankor kevesebb a vendég. És ezt a vonulatot erősíti az is, hogy a külföldiek figyelme nagymértékben Bukarestre irányul, tavaly például 85 százalékuk a román fővárosba érkezett.

Van tehát még ahová fejlődni, és örvendetes, hogy ezt a jó turisztikai potenciállal rendelkező megyék illetékesei végre fel is ismerték. Dicséretes kezdeményezés például, hogy egyre több régió mutatkozik be a külföldi idegenforgalmi vásárokon, egyre több megye és város ismeri fel, hogy bel- és külföldi újságírók, bloggerek, vloggerek meghívásával tudják a legszélesebb körben ismertté tenni a vidéket, és egyre intenzívebb reklámkampányokat láthatunk az online és az offline térben egyaránt. Azt pedig, hogy a befektetett pénz és energia megtérül, a statisztikák is igazolják. Az irány tehát jó, csak menni kell tovább, s talán nem árt magasabb fokozatra kapcsolni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2019. március 20., szerda

Madártávlat, rögvalóság

Ha egy ország turistacsalogató kisfilmet akar készíteni magáról, természetes, hogy a szebbik oldalát villantja fel, lévén, hogy a világ minden sarkából vonzani akarja a mozgóképfogyasztó nagyközönséget.

Rostás Szabolcs 2019. március 19., kedd

Politikai előjátékká silányított EP-választás

Bár a bukaresti balliberális koalíció pártjai még nem véglegesítették jelöltlistájukat, a kampány máris teljes üzemmódban dübörög, és nagy vonalakban már kirajzolódnak a pártoknak a májusi európai parlamenti választások alkalmából közvetített üzenete, stratégiája.

Bálint Eszter 2019. március 18., hétfő

Sztrádaszabadságharc

Minden valószínűség szerint csak a 15-ös szám „misztikáját” (március 15-én 15 órakor 15 perces munkabeszüntetés) tartotta szem előtt az a suceavai vállalkozó, aki meghirdette a „Románia autópályákat akar” akciót, és fogalma sem volt az időpont szimbólumértékéről.

Balogh Levente 2019. március 15., péntek

Băsescu és más ünneprontók

Szépen megalapozták a hangulatot nemzeti ünnepünkre a magyar közösség romániai jelenlétét továbbra is rossz szemmel néző román pártok és illetékesek.

Pataky István 2019. március 14., csütörtök

Európai fakírok balról és jobbról

Megvan az a vicc, amikor János bácsi a farkánál fogva forgatja a feje fölött a macskát? Mit csinálsz azzal a szerencsétlen állattal? – kérdi tőle megrökönyödve Józsi. Jót teszek vele. Na, nem most, hanem amikor elengedem – érkezik a válasz.

Kiss Judit 2019. március 13., szerda

Csak a munka menjen

Kísérleti nyúlnak tekint bennünket a tanügyminisztérium – ekképpen bírálta az oktatási rendszert – tegyük hozzá, szerfölött jogosan – az országos diáktanács, amely arra buzdította a próbavizsgázókat, hogy üres lapok beadásával tiltakozzanak a napokban a megmérettetésen.

Balogh Levente 2019. március 12., kedd

Magyar autonomisták, román „csillagászok”

Kiváló képet ad a magyar közösség helyzetéről és a román hatóságoknak a jogos magyar önrendelkezési törekvésekkel szembeni hozzáállásáról mindaz, ami a hétvégén a székely szabadság napja, illetve az autonómiát célzó jogi küzdelem kapcsán történt.

Pataky István 2019. március 11., hétfő

Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. Messze előzte a hasonló tematikájú magyarországi csatornákat szakmaiságban, objektivitásban. 

Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Vélemény
Kiss Judit: Madártávlat, rögvalóság

Ha egy ország turistacsalogató kisfilmet akar készíteni magáról, természetes, hogy a szebbik oldalát ...

Rostás Szabolcs: Politikai előjátékká silányított EP-választás

Bár a bukaresti balliberális koalíció pártjai még nem véglegesítették jelöltlistájukat, ...

Bálint Eszter: Sztrádaszabadságharc

Minden valószínűség szerint csak a 15-ös szám „misztikáját” (március 15-én ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat