Páva Adorján

2018. február 21., 23:08

Ünneprontók március 15-éje

Igazán ritkaságszámba menő, üdítően ható pozitív példaként számoltunk be arról decemberben, hogy Koronkán román tanácsosok is felkarolták a kezdeményezést, miszerint a Marosvásárhely melletti község önkormányzata közpénzből támogassa a március 15-ei helyi ünnepségek megszervezését. A tervezet azonban elbukott – írd és mondd: a tanácsban többséget alkotó RMDSZ ellenkezése miatt.

A kezdeményezésnek így valóban egyedi, a helyi érdekeltséget messze meghaladó, magának országos visszhangot méltán „kivívó” végkimenetele lett. Csupán annyi a „bibi”, hogy ilyen körülmények között már nem az erdélyi magyarság képviselői, a magyar–román megbékélés, a kölcsönös tisztelet, a normalitás szószólói dicsekedhetnek a koronkai példával, hanem éppen ellenkezőleg: immár vad nacionalista többségi politikusok és médiaszörnyszülöttek bármikor bedobhatják a mérgezett köztudatba azt, hogy még a magyarok sem akarják megülni a saját ünnepüket, akkor hát képviselőik minek is pattognak annyit a parlamentben?!

A 13 fős koronkai tanács 8 RMDSZ-es képviselője közül hárman tartózkodtak, öten pedig a március 15-ei ünnepi rendezvények támogatása ellen voksoltak a február 19-ei ülésen, így nem bizonyult elegendőnek az Erdélyi Magyar Néppárt önkormányzati képviselőjének, a PNL két, illetve a PSD és az UNPR egy-egy tanácsosának igen szavazata.

Mint kiderült: mindössze 500 lejes finanszírozásról lett volna szó, amelyből meleg teát és kalácsot osztogattak volna az ünnepi rendezvényen. De hát Maros megye egyik leggazdagabb önkormányzatának RMDSZ-es többsége nem is azzal próbált, mert érvelni, hogy „fontosabb” dolgokra is elkél a pénz: Takács Szabolcs polgármester vezérletével azzal magyarázkodtak, hogy a parlamentben is elutasították március 15. hivatalos ünnepnappá nyilvánítását.

Talán nem is érdemes szót fecsérelni arra, ez az „érv” mennyire szembemegy még a bukaresti magyar érdekképviselet hozzáállásával is, amely szerint bár most „jegelni” kell március 15. ügyét a parlamentben (a centenárium évében könnyen szítható magyarellenesség miatt), de az RMDSZ továbbra is kitart mellette, és „nem enged belőle”.

A koronkai esetre egyszerűen nincs vállalható magyarázat, és messziről is látszik, hogy kiváltó oka a totális politikai vakság, butaság, bunkóság. A helyi RMDSZ hangadói ugyanis a jelek szerint annyira utálják a nem közülük valót – legyen az román vagy néppártos tanácsos –, hogy inkább lejáratják magukat ország-világ előtt, mintsem megszavazzanak egy, az „ellenség” soraiból érkező kezdeményezést.

Decemberben azt hittük, Koronkán olyasvalamire készülnek, ami Erdély-szerte jó példát mutathat minden egyes magyarlakta település számára a centenárium évében. Éppen ezért az ellentámadás nemcsak az RMDSZ-tanácsosok szégyene, hanem sajnos azoké is, akik manapság még képesek pozitívan gondolkodni, és hisznek a közéleti normalitás meghonosodásában, elterjedésében. Takács Szabolcsék mindezt felháborító módon hátba támadták, éppen akkor, amikor Koronka minden elismerés kapujában állt. Talán erre mondják azt, hogy valakik végérvényesen eljátszották a bizalmat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2018. február 20., kedd

Észszerűségből elégtelen

Lecseng szerdán az érettségi vizsga előrehozott, szóbeli része, amit sokan joggal tekintenek hiábavaló megmérettetésnek, súlytalan próbatételnek.

Rostás Szabolcs 2018. február 19., hétfő

Mindennapi intoleranciánk

Bőven akad tennivalója ebben az időszakban (is) az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnak, márpedig a szakhatóság „elfoglaltságának” mértéke egyenesen arányos a romániai társadalomban tetten érhető hátrányos megkülönböztetés gyakoriságával.

Bálint Eszter 2018. február 19., hétfő

Mi hasznunk a gazdasági növekedésből?

Rövid távon áthidalhatatlannak tűnő szakadék tátong a lakosság valós érzete és a makrogazdasági adatok alakulása között.

Balogh Levente 2018. február 16., péntek

Végső támadás a DNA ellen

Ahhoz sok kétség nem férhet, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) és annak vezetője, Laura Codruţa Kövesi ellen hirtelen felpörgött média- és politikai hadjárat nem spontán, véletlenszerű események láncolata.

Rostás Szabolcs 2018. február 15., csütörtök

Vészjósló gyarapodás

Bár ellentmondásnak tűnik, mégsem véletlen, hogy roppant kevesen törnek ki örömujjongásba, és kezdenek dicshimnuszokba annak hallatán, hogy Románia gazdasága – rekordot rekordra halmozva – hét százalékkal növekedett tavaly az előző évhez képest.

Páva Adorján 2018. február 13., kedd

A sport veresége

Sportellenes időket élünk: Románia európai szinten utolsó helyen áll a rendszeres testmozgást végzők tekintetében, sőt a lakosság egyre inkább ellenzi azt is, hogy az önkormányzatok közpénzeket költsenek a versenysport támogatására, infrastrukturális beruházások megvalósítására.

Balogh Levente 2018. február 12., hétfő

Kürtőskalács-diplomácia

Bár Borboly Csaba szerint politikamentesen zajlott a hétvégi csíkszentsimoni farsangbúcsúztató rendezvény, azért az a tény, hogy négy ország nagykövete is jelen volt a mulatságon, jócskán a megszokott farsangi mulatozások szintje fölé emeli az eseményt.

Rostás Szabolcs 2018. február 11., vasárnap

Nem félnek a romántól

Bukaresti politikusok és véleményformálók magyarellenes indulatainak kiélésére adott alkalmat budapesti kormányzati illetékesek múlt heti bejelentése, miszerint egy küszöbönálló kétoldalú megállapodásnak köszönhetően néhány éven belül beindul a gázkivitel Romániából Magyarországra.

Balogh Levente 2018. február 09., péntek

Közép-európai szövetségépítés – de kivel és hogyan?

Furcsa kettősségnek lehetünk az utóbbi időben tanúi a magyar–román viszonyban.

Rostás Szabolcs 2018. február 07., szerda

Tűzoltás

Rendkívül tanulságos foglalatosság megtekinteni Románia parlamentje bármelyik kamarájának ülését, ajánlom mindenkinek, főleg, hogy a technika vívmányainak köszönhetően Bukarestig se kell elutazni érte.

Vélemény
Kiss Judit: Észszerűségből elégtelen

Lecseng szerdán az érettségi vizsga előrehozott, szóbeli része, amit sokan joggal tekintenek hiábavaló ...

Rostás Szabolcs: Mindennapi intoleranciánk

Bőven akad tennivalója ebben az időszakban (is) az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnak, márpedig a ...

Bálint Eszter: Mi hasznunk a gazdasági növekedésből?

Rövid távon áthidalhatatlannak tűnő szakadék tátong a lakosság valós érzete és a makrogazdasági ...

Hallgassa online rádióinkat