Pataky István

2019. február 28., 08:09

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak a versenyben maradt három jelölt közül az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Amin viszont nem érdemes vitatkozni: a brüsszeli meghallgatás, vita, szavazás épp annyira volt politikai jellegű, mint bármilyen hasonló döntés a bukaresti, budapesti vagy éppen a berlini törvényhozásban. Választásokon mandátumot nyert politikusok voksoltak többségben Kövesi mellett, többnyire olyanok, akik Romániáról a nyugat-európai sajtóból tájékozódnak, Erdélyt Drakula földjeként ismerik, s nemcsak a marosvásárhelyi katolikus iskola elleni DNA-hadjáratról nem tudnak, de még arról sem hallottak, hogy a leváltott korrupcióellenes főügyész ellen hazájában bűnvádi eljárás indult hivatali visszaélés, kenőpénz elfogadása és hamis tanúzás gyanúja miatt.

A szakmailag nyilvánvalóan felkészült EP-képviselők figyelme átsiklott Kövesi kijelentésén, miszerint a korábban általa vezetett intézmény kilencven százalékos eredményességgel működött. A DNA évente mintegy ezer személy ellen emelt vádat, közülük körülbelül kilencszázat jogerősen elítéltek – mondta a román ellenzék ünnepelt szimbóluma brüsszeli előadásán. Mit is jelent ez valójában? Hogy minden egyes esztendőben száz embert megvádolnak, esetleg bilincsbe verve elhurcolnak, majd felmentenek, mert kiderül az ártatlanságuk. Évente legalább százan jogtalan, igazságtalan, esetleg aljas szándék által vezérelt – akár egy egész életre kiható – ellehetetlenítés áldozatai Romániában. A DNA egy néhány évvel ezelőtti igazi sikertörténetből vált titkosszolgálatok és politikai játszmák irányítóinak eszközévé, de a brüsszeli bizottságba beszédült döntéshozókat ez körülbelül annyira érdekelte, mint Viorica Dăncilát a nyelvtanlecke.

Az Európai Parlamentben a csetepaték, egyezkedések intenzitása, hangneme csak egy árnyalattal visszafogottabb a bukaresti iszapbirkózásnál. De ettől még befolyásos intézmény. Különösen mostanság, amikor forrong, s új helyét keresi az egész Unió. A pártcsaládok közötti elvtelen, de kényelmes kiegyezések éveken keresztül futószalagon vonultatták fel a kompromisszumok árán megtalált súlytalan, szürke vezetőket az Európai Unió intézményeinek élén.

Az isiász gyötörte Unió megújulásának első, halvány esélyét a májusi európai parlamenti választások hozhatják el. A várhatóan lényegesen megváltozó erőviszonyok közepette a kisstílű háttéralkukban edzett bürokraták helyett a bozótharchoz szokottak kerülhetnek előnybe. A konfliktusmentes változatlanságot felválthatja a gyors átalakulások folyamata. Amiből nem ajánlatos kimaradni. A sok esetben mindannyiunknak csalódást okozó Unió felrázásáért érdemes elmenni szavazni tavasszal. A tét ugyanis sokkal nagyobb lesz, mint a most létrehozandó újabb sóhivatal, az Európai Ügyészség vezetőjének személye.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Makkay József 2019. május 02., csütörtök

A minden határt túllépő temetőgyalázás

Már szinte meg sem lepődik az ember, amikor a magyarellenes megnyilvánulások hosszú sorában ezúttal magyar temetőgyalázást követ el a román hatalom a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata révén.

Balogh Levente 2019. április 26., péntek

Románia, káoszország

A román belpolitikai életben ma már egyetlen, biztosnak nevezhető elem van: a mindent egyre jobban eluraló káosz.

Pataky István 2019. április 24., szerda

Biztos-e Johannis győzelme?

Laza cicázásnak számít a politikai küzdelem szereplői számára az európai parlamenti választásokat megelőző kampány a Cotroceni-palotáért folytatott meccshez képest, pedig egyelőre csak egyetlen olyan jelöltet ismerünk, aki nyilvánosan bejelentette indulási szándékát az államfői pozícióért.

Balogh Levente 2019. április 19., péntek

A Notre-Dame és a feltámadás

Azt mondják, rendszerint mindenki emlékszik arra, éppen hol volt, és mivel foglalkozott, amikor valamilyen világrengető jelentőségű esemény – például a Kennedy-gyilkosság vagy a 9/11-es terrortámadás – történt.

Kiss Judit 2019. április 17., szerda

Szemetelők és bizakodók

Úgy tűnik, mintha az igazi, napsütéses tavasz érkeztével egyre többeket kezdene zavarni a természetben és a lakott területeken is szétterjedő szemét.

Vélemény
Balogh Levente: Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális ...

Makkay József: Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy ...

Balogh Levente: Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még ...