Pataky István

2019. február 28., 08:09

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak a versenyben maradt három jelölt közül az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Amin viszont nem érdemes vitatkozni: a brüsszeli meghallgatás, vita, szavazás épp annyira volt politikai jellegű, mint bármilyen hasonló döntés a bukaresti, budapesti vagy éppen a berlini törvényhozásban. Választásokon mandátumot nyert politikusok voksoltak többségben Kövesi mellett, többnyire olyanok, akik Romániáról a nyugat-európai sajtóból tájékozódnak, Erdélyt Drakula földjeként ismerik, s nemcsak a marosvásárhelyi katolikus iskola elleni DNA-hadjáratról nem tudnak, de még arról sem hallottak, hogy a leváltott korrupcióellenes főügyész ellen hazájában bűnvádi eljárás indult hivatali visszaélés, kenőpénz elfogadása és hamis tanúzás gyanúja miatt.

A szakmailag nyilvánvalóan felkészült EP-képviselők figyelme átsiklott Kövesi kijelentésén, miszerint a korábban általa vezetett intézmény kilencven százalékos eredményességgel működött. A DNA évente mintegy ezer személy ellen emelt vádat, közülük körülbelül kilencszázat jogerősen elítéltek – mondta a román ellenzék ünnepelt szimbóluma brüsszeli előadásán. Mit is jelent ez valójában? Hogy minden egyes esztendőben száz embert megvádolnak, esetleg bilincsbe verve elhurcolnak, majd felmentenek, mert kiderül az ártatlanságuk. Évente legalább százan jogtalan, igazságtalan, esetleg aljas szándék által vezérelt – akár egy egész életre kiható – ellehetetlenítés áldozatai Romániában. A DNA egy néhány évvel ezelőtti igazi sikertörténetből vált titkosszolgálatok és politikai játszmák irányítóinak eszközévé, de a brüsszeli bizottságba beszédült döntéshozókat ez körülbelül annyira érdekelte, mint Viorica Dăncilát a nyelvtanlecke.

Az Európai Parlamentben a csetepaték, egyezkedések intenzitása, hangneme csak egy árnyalattal visszafogottabb a bukaresti iszapbirkózásnál. De ettől még befolyásos intézmény. Különösen mostanság, amikor forrong, s új helyét keresi az egész Unió. A pártcsaládok közötti elvtelen, de kényelmes kiegyezések éveken keresztül futószalagon vonultatták fel a kompromisszumok árán megtalált súlytalan, szürke vezetőket az Európai Unió intézményeinek élén.

Az isiász gyötörte Unió megújulásának első, halvány esélyét a májusi európai parlamenti választások hozhatják el. A várhatóan lényegesen megváltozó erőviszonyok közepette a kisstílű háttéralkukban edzett bürokraták helyett a bozótharchoz szokottak kerülhetnek előnybe. A konfliktusmentes változatlanságot felválthatja a gyors átalakulások folyamata. Amiből nem ajánlatos kimaradni. A sok esetben mindannyiunknak csalódást okozó Unió felrázásáért érdemes elmenni szavazni tavasszal. A tét ugyanis sokkal nagyobb lesz, mint a most létrehozandó újabb sóhivatal, az Európai Ügyészség vezetőjének személye.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Pataky István 2019. február 21., csütörtök

Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára már csak a botrányai miatt híres rendezvényt, az eurovíziós dalversenyt.

Vélemény
Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Makkay József: Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális ...

Hallgassa online rádióinkat