Pataky István

2018. november 21., 20:12

Román csodák

Nem tudom, van-e a világ valamely egyetemének politológia szakán olyan kurzus, hogy önsorsrontó kormányzás, de ha létezik, a hallgatóit azonnal Bukarestbe kellene küldeni minimum féléves kihelyezett gyakorlatra.

A kormányzó szociáldemokratáknál a kibírja-e a miniszterelnököm három hónapig című előadás után most a bárkiből lehet tárcavezető címmel futó lemez megy. Ha PSD-s vagy, s kiállsz Liviu Dragnea pártelnök mellett, bármennyi ellene hozott bírósági ítélet ellenére is, akkor kaphatsz egy minisztériumot. Amennyiben nem szereted a főnököt, hangosan bírálod is, de a véleményedet gyorsan, s a megfelelő irányban változtatod, szintén tárcával ébredhetsz. De miniszterré válhatsz, ha valamelyik haverod jóban van Dragneával és beajánl neki téged, mint egy rendes teleormáni fazont, aki csak merőleges államról hallott, s a SRI kezdőbetűiről inkább egy helyszínelőkről szóló tévésorozat jut eszedbe, de abban sem vagy biztos.

Nagy tételben fogadnék arra: nemzetközi szinten sem létezett még kormánykoalíció, amely ilyen rövid idő alatt ennyi miniszterelnököt és ilyen sok tárcavezetőt cserélt volna le. Az, hogy a romániai szavazópolgárok túlnyomó többsége nem ismeri a miniszterek nevét, de talán még a kormányfőét sem, szinte természetes. De amikor az újságírók, elemzők is bajban vannak a nevekkel az állandó személycserék miatt, már jól jelzi a kormányzás bohózatba fulladását. Itt már nem instabilitásról, kiszámíthatatlanságról beszélünk, hanem csődről.

Mindezzel egy időben, vagy éppen a fentiekben felsoroltak tudatában megállapíthatjuk: csodának vagyunk tanúi, román csodának. Az öngyilkos politikai merényletek sorozatát végrehajtó kormánypárt továbbra is magabiztosan vezeti a népszerűségi listát. Nem tudjuk, s nem is érdemes megjegyeznünk a gazdasági miniszter nevét, az ország gazdaságának növekedése mégis a legmagasabb az Európai Unióban. Mivel magyarázható ez a döbbenetes ellentmondás? Ami a jó gazdasági mutatókat illeti, Románia a kontinens egyik legnyitottabb, s egyben legkiszolgáltatottabb országa is, alapvetően a külföldi folyamatok határozzák meg a gazdaság mozgását. A válságot követő fogyasztás fizetésemelésekkel való ösztönzését pedig még a sűrű kormány- és miniszterváltások sem akadályozzák.

Ennél is egyszerűbb a magyarázat a PSD népszerűségi listavezetői pozíciójára. Bármilyen is a parlamenti többség, az általa demokratikus keretek között megszavazott kabinetek olyan gátlástalan, aljas eszközöket bevető ellenállásba ütköztek az államfő, a legbefolyásosabb intézményeket (beleértve az igazságszolgáltatás különböző szervezeteit s a titkosszolgálatokat) ma is ellenőrző ellenzék és a Johannisékat kedvenc bólogatójuknak kikiáltó brüsszeli irányítók részéről, hogy a látszólagos hatalmi pozíció megmaradása is bravúrnak számít.

A most éppen Európát kiáltó, s a PSD-n belüli puccsistákkal kiegészülő kormányellenes brigád minden megnyilvánulása – lásd Johannis tegnapi ócska antidemokrata játékát a miniszterek kinevezésével – elfogadhatóbbá teszi Dragneáékat. Míg a kormányzók bénáznak és a teljes össztűz alatt lévő pártelnökük parádés lavírozását figyelik leesett állal, addig a magukat européereknek hazudó ellenzéki akárkik erős intézményes, nemzetközi háttérrel sem jutnak egyről a kettőre.
Így áll Románia centenáriumi esztendejében, néhány héttel az uniós elnökség átvétele előtt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Pataky István 2019. február 21., csütörtök

Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára már csak a botrányai miatt híres rendezvényt, az eurovíziós dalversenyt.

Kiss Judit 2019. február 20., szerda

A kutya vacsorája

Semmi új vagy meglepő nincsen abban, hogy a tanügyminiszteri ötlettár újabb és újabb gyöngyszemeivel gazdagodik a hírfogyasztó, ugyanis nem múlik el nap anélkül, hogy ne rukkolna elő vadonatúj reformelképzeléssel Ecaterina Andronescu régi-új tárcavezető.

Rostás Szabolcs 2019. február 19., kedd

A kiszámíthatatlanság bizonyossága

A romániai gazdaság jelenlegi állapota, de ami ennél is lényegesebb: a kilátásai szempontjából igen aggasztó hírek láttak napvilágot a közelmúltban, ráadásul az ország fejlettebb, nyugati régiójában.

Makkay József 2019. február 18., hétfő

Megkurtították a világ legdrágább titkosszolgálatát

Aki az ellenzéki pártok képviselőinek a véleményét olvassa a román titkosszolgálatok büdzséjének megnyirbálásáról, megeshet, hogy valamiféle együttérzést érez a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a többi titkosszolgálat költségvetésének megkurtítása miatt.

Balogh Levente 2019. február 15., péntek

Bozgorok a cigányok ellen

Minden héten háború – kis túlzással lassan az amerikai futball világát bemutató hollywoodi film magyar címe alkalmazható a román élvonalbeli labdarúgó-bajnokságra is, mióta a magyar tulajdonosú, magyar többségű városban működő Sepsi OSK is az első osztályban játszik.

Pataky István 2019. február 14., csütörtök

Műemlékek gyilkosai

Beomlott Herkulesfürdő legszebb épületének, a Sza­páry-fürdőnek a tetőzete. Az A kategóriás műemlék állapota az utóbbi tíz évben folyamatosan romlott és alighanem végnapjait éli Erzsébet császárné egykori kedvelt fürdőhelye.

Kiss Judit 2019. február 13., szerda

Ködbe vesző kérdések

Enyhén szólva is beszédes, hogy jelen állás szerint egyre nagyobb homály veszi körül az egyszeri ember igazságérzetét mélyen fölkorbácsoló hétvégi incidenst, miszerint a Maros megyei Magyarón rendőr kezében elsült lőfegyver sebesített meg súlyosan egy járdán gyalogló járókelőt.

Balogh Levente 2019. február 12., kedd

Románia világpolitikai „jelentősége”

Amikor a román illetékesek arról álmodoztak, hogy Románia a világpolitika homlokterébe kerüljön, nem feltétlenül azt szerették volna, hogy ez az Egyesült Államok és Oroszország közötti stratégiai és geopolitikai vetélkedésben való érintettsége miatt történjen meg.

Rostás Szabolcs 2019. február 11., hétfő

A mi szélhámosaink

Bár a kritikusok nem sorolják Steven Spielberg legütősebb alkotásai közé, a háromszoros Oscar-díjas amerikai filmrendező Kapj el, ha tudsz című életrajzi filmje ettől függetlenül roppant élvezetes és tanulságos. Szakzsargonnal élve: odaragasztja a nézőt a fotelhez.

Vélemény
Balogh Levente: Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás ...

Pataky István: Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára ...

Kiss Judit: A kutya vacsorája

Semmi új vagy meglepő nincsen abban, hogy a tanügyminiszteri ötlettár újabb és újabb gyöngyszemeivel ...

Hallgassa online rádióinkat