Bálint Eszter

2017. szeptember 25., 11:31

Ők még nem unják? – avagy a kecske és a káposzta meséje PSD-módra

Az az igazság, hogy az ember időnként azon gondolkodik: csak tesztelnek, hogy meddig mehetnek el, vagy tényleg készek mindent alárendelni pillanatnyi politikai érdekeiknek?

Bevallom, én már nagyon unom, hogy amióta beiktatták a Sorin Grindeanu, majd Mihai Tudose vezette, de igazából Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnök irányítása alatt álló szociálliberális kormányokat, alig volt hét (vagy talán nem is volt?), hogy ne dobtak volna be a köztudatba egy-egy hajmeresztő gazdaságpolitikai (és nem csak) tervet, amiről aztán csámcsoghatott a sajtó és a közügyek iránt érdeklődő lakosság.

Mi is rendszerint lecsaptunk ezekre, kielemeztük várható gazdasági, társadalmi stb. hatásait, aztán egy jó pár kapcsán rögzítettük, hogy hál ’istennek, ebből sem lesz egyelőre semmi. Jó párat persze átvittek.

A közalkalmazotti béremelés és a nyugdíjemelés például régi vesszőparipája a mindenkori kormányoknak, és nem is vitatjuk egyik szükségességét sem, csak újfent úgy született döntés róluk, hogy épp azt nem mondták meg, hogy honnan teremtik elő a szükséges anyagi erőforrásokat. Abban pedig nagyjából biztosak vagyunk, hogy nem pusztán elfelejtették megjelölni, hanem ők sem tudták, csak muszáj volt, lépéskényszerbe kerültek.

Azóta pedig folyamatosan kattog az agyuk, hogyan tudják elérni, hogy a kecske is jóllakjon, és a káposzta is megmaradjon, azaz a költségvetési hiány se öltsön riasztó méreteket, mert az drasztikus szankciókat vonna maga után, és a bér- és nyugdíjemelések se maradjanak el.

Mivel azonban egyetlenegy káposzta sem állt a rendelkezésükre, előbb az infrastrukturális beruházásokra szánt pénz ment el „kecskekajára”, most pedig már nem is próbálnak hatékonyabb megoldást találni, egyszerűen csak azt nézik, hogyan tudnák elvenni a mások káposztáját.

Lássuk csak a legfrissebb ötleteiket. Egyik legkegyetlenebb módszerük a pénzszerzésre, hogy a magáncégek immár nem vásárolhatnak a védett műhelyekből, hanem maguknak kell alkalmazniuk fogyatékkal élőket, ha pedig nincs elég hátrányos helyzetű a munkavállalók körében, akkor azt a pénzt – tán még többet –, amit korábban a műhelyeknél költhettek el a vállalkozók, adják csak szépen az államkasszának.

Magyarán, a fogyatékkal élők kárán próbálnak bevételekhez jutni, a védett műhelyeket – amelyek szinte az egyetlen lehetőséget biztosították arra, hogy a hátrányos helyzetűeknek ne kelljen pusztán segélyből tengődniük, közösségbe járhattak, és a társadalom hasznos tagjainak érezhették magukat – kegyetlenül legyilkolják.

Eközben a tb-járulék kifizetési kötelezettségének az alkalmazottra történő átruházásából akár jó is kisülhet, abból viszont semmiképp sem, hogy itt vagyunk szeptember végén, és még senki sem tudja, hogy januártól milyen adó- és tb-politika lesz révényben, így nem lehet előre tervezni, törvénytervezet sincsen, csak tévényilatkozatokban meglebegtetett fantazmagóriák.

És lehet, hogy sok vállalkozó erre már csak legyint egyet, hisz megszokták, hogy a világ – legalábbis az innenső felének – egyik vagy talán a legkiszámíthatatlanabb országában élünk, amellett ellenben már a legtöbben nem tudnak elmenni szótlanul, hogy a kormány szinte az egyik napról a másikra kitalálta, és szinte egyik napról a másikra gyakorlatba is akarja ültetni a megosztott áfafizetést.

Egy friss felmérés szerint a cégvezetők 72 százaléka azt mondja, legalább hat hónap kell a megosztott áfafizetésre való áttéréshez. Ehhez képest van három, hiszen októbertől opcionális, januártól pedig kötelező a külön áfás számla megnyitása. A megkérdezett vállalkozók több mint fele (55,7%) becsüli úgy, hogy 100 000 euró alatt megússza, 33 százalék között 100 000 és 500 000 euró közötti költségei lesznek, míg 10,3 százalék 500 000 és 1 000 000 euró közötti ráfordításra számít.

Alig 1 százalék tart attól, hogy az átállással járó kiadások meghaladják az 1 millió eurót. Igaz, a szakemberek szerint kellő információk hiányában egyáltalán nem kizárt, hogy alábecsülik várható ráfordításaikat. Szóval így állunk ma, de ez csak az elmúlt egy-másfél hónap termése.

Arról még nem is beszéltünk, hogy egyre valószínűbbnek látszik a nyugdíjrendszer második pillére, a kötelező magánnyugdíjak államosítása – ha csak részben is –, a máig rendkívül népszerű Első otthon programról való fokozatos lemondás – már nem adtak pluszkeretet, pedig rengetegen várnak rá –, és sokakat meglepett az is, hogy az önkormányzatoknak a költségvetés-kiigazításkor nem utaltak ki újabb pénzeket.

Az az igazság, hogy az ember időnként azon gondolkodik: csak tesztelnek, hogy meddig mehetnek el, vagy tényleg készek mindent alárendelni pillanatnyi politikai érdekeiknek? Az viszont tény, hogy már nagyon unjuk ezt az állandó bizonytalanságot. Ők vajon tényleg nem?

0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Vélemény
Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Makkay József: Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat