Minden korosztálynak szóló városi programok a munka ünnepe alkalmából

2018. április 28., 13:15

Többnapos rendezvényekkel, sportprogramokkal, koncertekkel ünneplik a hétvégén és a jövő héten a munka napját többek között Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában és Kolozsváron.

Fotó: Gecse Noémi

A munka ünnepének, a munkavállalók szolidaritási napjának alkalmából több erdélyi városban szerveznek kikapcsolódási lehetőséget nyújtó, szórakozató, illetve kulturális eseményeket a hétvégén és a jövő héten.

A marosvásárhelyi városháza koncertekkel, szórakoztató műsorokkal készül a hétvégén, valamint a marosvásárhelyi RMDSZ is megszervezi a hagyományos családi majálist a Maros-parton.

Szombaton hivatalosan is megnyitják a somostetői nyári idényt, két koncerttel várják az érdeklődőket: Vastag Csaba és Smiley lép színpadra.

A helyi tömegközeledési vállalat szombaton 14 órától a Színház térről autóbuszjáratot indít a Somostetőre, hogy minél többen eljuthassanak a 16 órakor kezdődő koncertekre. A járatok 20 percenként indulnak, egy buszjegy ára 2 lej. A május elsején, kedden szervezett családi majális programjából idén sem hiányoznak a sportvetélkedők, gulyásfőzés, valamint lesznek néptánc- és népzene-előadások, de könnyűzenei koncerttel és gyermeksarokkal is várják a résztvevőket.

A Víkendtelepen a strandszezont szintén május elsején nyitják meg öt koncerttel.

A hivatalos idénynyitó ingyenmiccsel, -sörrel és -gulyással 11 órától lesz, melynek keretében a polgármester köszöntője után Jakab Csaba és a Fuego lép színpadra, 18 órától pedig a Jukebox, Deepside Deejays és Faydee ad koncertet.

Két keréken Szejkefürdőig

Székelyudvarhelyen többek között sporttevékenységekkel, néptánc-előadásokkal és koncertekkel várják május elsején a majálisozókat.

Hagyományszerűen reggel 8 és 11 óra között az udvarhelyszéki fúvószenekar járja körbe a várost, zenével ébresztve a lakosokat.

A kerékpárosok 10 órakor gyülekeznek a Márton Áron téren, illetve a Bethlen negyedi parkban, majd közösen bicikliznek ki Szejkefürdőre. Bölöni Ildikó, a polgármesteri hivatal szervezési osztályának munkatársa elmondta, tavaly több mint 1700-an bicikliztek ki Szejkére, és reméli, hogy idén ez a szám növekedni fog.

Szejkefürdőn a szabadtéri programok 11 órakor a Kékiringó néptánccsoport fellépésével kezdődnek, amit a Serítő néptánccsoport produkciója követ, mindkét tánccsoportot a Kedves zenekar kíséri. Dél körül Gozefini bűvész szórakoztatja a majálisozókat, később a Fit Girls és a Fortuna Dance tánciskola lép színpadra. Ezt követően ismert operettslágerek csendülnek fel székelyudvarhelyi és sepsiszentgyörgyi énekesek előadásában, végül pedig a Budapest Ragtime Band zárja az egész napos eseményt.

A kicsiket kézműves foglalkozással és arcfestéssel is várják. A nap folyamán öt értékes kerékpárt sorsolnak ki azok között, akik tombolát vásárolnak. Május elsején 13 órakor pedig az elmúlt évek hagyományait követve megnyitják a borvízmúzeumot.

A családok hétvégéje Csíkszeredában

Színes programkínálattal várja a résztvevőket az RMDSZ csíki területi szervezete és az Aktív Közélet Egyesület a május első hétvégéjén a csíkszeredai központi parkban szervezendő csíki majálison.

A családok hétvégéje mottóval szervezett, nagyszabású rendezvény május 4-én veszi kezdetét,

délelőtt kerekasztal-beszélgetés, kertészeti kiállítás, valamint kézműves és székely termékek vására lesz. 15 órakor lesz a hivatalos megnyitó, ezt követően pedig kertészeti előadásokat hallgathatnak meg a résztvevők. Késő délután stand up comedy előadásra várják a nevetni vágyókat, majd az Orpheum szórakoztatja a parkba látogatókat. 19.30-tól a nemrég megalakult gyergyószentmiklósi 4S Street zenekar veszi birtokba a Szabadság téren felállított nagyszínpadot, majd a sokak által kedvelt Bagossy Brothers Company lép színpadra. A majális első napja bulival zárul a központi parkban felállított sátorban.

Május 5-én 10 órakor a gyerekek kipróbálhatják a mászófalat és a tiroli kötélpályát, illetve részt vehetnek különféle sporttevékenységeken és vetélkedőkön is, a nagyobbakat pedig EU-kvízzel várják. Szintén 10 órakor indul a Csíki Játékszín elől a második alkalommal szervezett szoknyás biciklizés. Ezzel párhuzamosan a parkban közösségi főzést szerveznek, alcsíki, felcsíki és gyimesi csapatok mutatkoznak be. A zenei aláfestést a Csíki-medence településeinek kulturális csoportjai biztosítják, akik a parkbeli színpadon mutatják be produkcióikat.

A Szabadság téri nagyszínpadon 19.30-tól Vaszi Levente és tanítványai lépnek fel, köztük Vrencsán Anita is, produkciójukat a Csík zenekar koncertje követi. (A zenekar május 12-én Szatmárnémetiben is fellép.) A koncert táncházzal folytatódik a parkban felállított sátorban, ahol a talpalávalót a Kedves zenekar biztosítja, de közreműködik a Csík zenekar is, a tánclépésekhez pedig a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes táncosai nyújtanak útmutatót. Május 6-án az állandó programokon kívül 16 órától a gyerekeknek játszik a Mesehetes zenekar. A majális a Madarasi Népi Zenekar előadásával zárul. A rendezvény teljes időtartama alatt lehet tombolát vásárolni, több alkalommal is lesz tombolahúzás értékes nyereményekkel.

Méta és miccs Kolozsváron

A kolozsvári majálist május 5-én szervezik meg a Monostor negyedi Colina parkban, ahol

fellép Varga Miklós énekes, színművész, a magyarországi Tompeti és barátai, a Kalotaszeg Legénytársulat, valamint színpadra lép a bálványosváraljai Aranyhaj néptánccsoport és a tordatúri Boglya néptáncegyüttes is.

Ezenkívül a gyerekeket bábszínházzal, arcfestéssel, bohócokkal, lufihajtogatással, minigolffal, a felnőtteket pedig lovas bemutatóval és főzőversennyel várják. A kolozsvári rendezvényen idén is helyet kap a méta és miccs elnevezésű program, mivel a labdával, ütővel és két csapattal játszott hagyományos magyar sport iránt mindig sokan érdeklődnek, a miccs pedig elengedhetetlen kelléke a majálisnak. Az egynapos rendezvényt a Kolozs megyei RMDSZ, a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum (Kifor) és a Kolozs Megyei Magyar Diáktanács (KMDT) szervezi.

Bede Laura, Ferencz Sarolta, Molnár Rajmond, Simon Virág

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat