Végveszélyben az Azomureș által cserbenhagyott, „szabotált” marosvásárhelyi kosárlabdacsapat

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. február 07., 17:17 utolsó módosítás: 2018. február 07., 17:18

Szerződésszegéssel vádolja az Azomureșt a Marosvásárhelyi Maros KK kosárlabdaklubja, amely a vegyi üzem által vállalt támogatás nélkül kilátástalan helyzetbe került.

Fotó: Haáz Vince

Katasztrofális, megalázó, elfogadhatatlan – így jellemezték szerdán a Marosvásárhelyi Maros KK helyzetét a klub illetékesei, akik sajtótájékoztatón ismertették az élvonalbeli férfi kosárlabdacsapatuk fennmaradását veszélyeztető pénzügyi problémákat. Az egyesületet irányító Béres Lóránt tájékoztatása alapján

most jutottak el arra a pontra, amikor a főszponzoruk által ígért támogatás nélkül már nem tudják folytatni a munkát.

„Azt beleszámoltuk az idei szezonra készített költségvetésünkbe" – közölte. Csakhogy, mint kiderült, a helyi önkormányzat sporttámogatásait megtámadó prefektus okozta nehézségeken túl a főtámogató Azomureș is cserbenhagyta őket, amikor nem teljesítette a 2017-ben kötött és ez év január 12-ig szóló szponzorszerződésben vállaltakat.

A megállapodás összegét nem hozták nyilvánosságra, de azt elárulták, hogy a vegyi üzem nagyjából egyharmadát fizette ki annak, amit ígért, a fennmaradó összeg pedig elegendő lenne ahhoz, hogy a bajnokságból hátralévő időszakot végigjátsszák. „Nyilvánosan is kérjük azokat a vállalatokat, amelyek szerződést kötöttek velünk, hogy térjenek vissza a csapat mellé" – fogalmazott Béres.

Szabotált jövőkép

„A helyzetünk katasztrofális. Személy szerint úgy vélem, hogy ezt a klubot valaki szabotálja, szándékosan csődbe akarja juttatni.

Ha már a futballklub csődbe ment, vesszen a kosárlabda is. Remélem, hogy nem etnikai vonatkozása van egy európai városban, 2018-ban”

– fogalmazott Vlad Amariei, a klub alelnöke. Neveket nem akart említeni, de szerinte „vannak olyan személyek, akik rosszat akarnak a klubnak”, holott az a közösségé. Azé, amely a nehézségek ellenére is kilátogat a meccsekre és töretlenül biztatja a csapatot. Szerinte az edzők és a megmaradt játékosok karaktere bámulatos, hiszen a több havi tartozások ellenére is kitartanak.

A türelem azonban véges, hiszen mint azt a sajtótájékoztatón Sánta Szabolcs kosárlabdázó közölte: a helyzet mostanra elfogadhatatlanná vált, és ha pár napon belül nem történik változás, akkor már ők is kénytelenek leszek elhagyni a Maros KK-t.

Szerettünk volna kompromisszumot kötni, de ez már túl sok. Ez már emberileg elviselhetetlen. Úgy érezzük, hogy megaláztak minket, hazudtak nekünk. Rendkívül sajnálom, hogy ide jutottunk"

– nyilatkozta csalódottan a szponzorszerződés kapcsán kialakult helyzetről a játékos. Szászgáspár Barnabás, a klub vezetőedzője még reméli, hogy a tavaly megkezdett csapatépítést folytathatja, hiszen mondta: a folytonosság érdekében kitartanak, hogy ne vesszen el az élvonalbeli kosárlabdázás Marosvásárhelyen.

Fotó: Haáz Vince

Kong a vészharang

A Krónika érdeklődésére Amariei közölte: nem akarnak pereskedni, de megkongatták a vészharangot, remélve, hogy talán így a vegyi üzem is jobb belátásra tér. „Azt meg tudom érteni, hogy a vállalat is pénzügyi válságban van, de

az nem normális, hogy mialatt nem teljesít egy érvényben lévő megállapodást, köt egy másik szponzorszerződést"

– mutatott rá, utalva a Ioan Valeriu Achiriloaie síző november végén bejelentett támogatására.

Közölte, az Azomureș tavaly április óta már nem segítette őket, holott a klub minden vállalását teljesítették. Leszögezte: a költségvetésüket jelentősen csökkentették, mint ahogyan a klub adósságainak egy részét is törlesztették, amióta átvették az irányítást, és ha az érvényben lévő megállapodás értékelmében megkapták volna a támogatást, akkor csapatuk most a felsőházi rájátszásért küzdene.

Amariei hangsúlyozta, a vásárhelyi „kosárlabda-iskola” minőségét mi sem jelzi jobban, mintsem az, hogy játékosaikért igen nagy a kereslet. Sánta iránt három csapat is érdeklődik, de társaihoz hasonlóan ő is kitartott nevelőegyüttese mellett.

Ha a héten nem történik valami, akkor nem tudom, hogy szombaton kit küldünk pályára. Majd játszunk mi, az edzők és én”

– tette hozzá keserűen. Elárulta, van egy tartalék terv a tarsolyukban, de még remélik, hogy megoldódik a helyzet. „Ha egy olyan város, mint Marosvásárhely, nem tudja fenntartani a csapatot, akkor meg sem érdemi az élvonalbeli kosárlabdázást" – fűzte hozzá.

Lapunk szerette volna megszólaltatni az Azomureșt is, ám megkeresésünkre az üzem sajtószóvivője, Ovidiu Maior közölte, hogy nem kívánják semmilyen formában kommentálni a történteket.

A Marosvásárhelyi Maros KK szombaton 18 órától a Iași alakulatát fogadja, hogy bepótolja az élvonalbeli bajnokság 11. fordulójából elmaradt mérkőzését.  Vásárhelyi-Nyemec Réka

Elkerülhetetlen az ASA csődje

Elkerülhetetlennek tűnik a Marosvásárhelyi ASA labdarúgóklubjának csődje – nyilatkozta a ProSport Liga2.ro szaklapjának Claudiu Balog. A bíróság által kirendelt csődbiztos rámutatott, hogy nem találtak befektetőt a másodosztályos labdarúgó-bajnokságban érdekelt együttes megmentéséhez, és mivel az önkormányzat sporttámogatásait megtámadta a prefektus, ezért kilátástalan maradt a helyzet. „Mindig sajnálatos, amikor nem tudunk megmenteni egy vállalatot a csődtől, de a sikeres átszervezések valahol két százalék körül vannak az országban. Mi minden tőlünk telhetőt, megtettünk" – közölte a szakember.

Rámutatott, jogilag a táblabíróság február 19-re halasztott ítélethirdetése előtt nem léphetnek vissza a bajnokságból, de szerinte már nincs esély a folytatásra. Az ASA csapata a nyolcadik helyen telel a Liga 2 összetettjében, ám a kifizetések hiánya miatt a kerete mára már szétszéledt. Alapfokon október derekán mondták ki a klub csődjét, de az eljárás elindítását később sikeresen elhalasztották, és a tavalyi év végéig le tudták játszani a mérkőzéseiket.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat