Végveszélyben a Szatmárnémeti Olimpia – Merkli István klubelnök a súlyos anyagi gondokról

Végveszélyben a Szatmárnémeti Olimpia – Merkli István klubelnök a súlyos anyagi gondokról

Fotó: az Olimpia Facebook-oldala

Megoldotta szerdai marosvásárhelyi kiszállását a Szatmárnémeti Olimpia, de a másodosztályos labdarúgócsapat további sorsa a megyei önkormányzattól remélt támogatástól függ.

Vásárhelyi-Nyemec Réka

2017. november 07., 23:152017. november 07., 23:15

Reális annak a veszélye, hogy a Szatmárnémeti Olimpia nem tudja befejezni a másodosztályos labdarúgó-bajnokság 2017–2018-as szezonját – ismerte el a Krónikának Merkli István, a partiumi klub új elnöke.

Idézet
Ha nem kapjuk meg a megyei önkormányzattól a fennmaradó 500 ezer lejes támogatást, akkor semmi esélyünk”

– fogalmazott a Karda Attila helyére nemrég kinevezett klubvezető.

Az idényt még optimistán elkezdő együttesnél ugyanis a várakozásoktól elmaradó eredményeken túl pénzügyi problémák is felütötték a fejüket. Olyannyira, hogy a futballisták egy része a múlt héten már edzeni sem volt hajlandó, a szombati, Temesvári Ripensia elleni, 1-1-re végződött bajnoki meccsen való pályára lépést is csak az utolsó pillanatban vállalták.

Közel három hónapja nem kaptak fizetést, de Merkli István szerint a klubnak „mindenfelé” vannak tartozásai. Érdeklődésünkre 450 ezer euróra becsülte a klub jelenlegi adósságait, amelyet a fejetlen költekezésnek és az „eszetlen” átigazolásoknak tulajdonít.

Rámutatott, hogy nyáron az utolsó pillanatban, jóval a valós értékük feletti áron szerződtettek futballistákat. Össze­hasonlításképpen a Ri­pen­siá­nál negyedannyiért játszanak, mint az Olimpiánál, amely 8 ezer eurós szerződést is kötött, de átlagosan 5-6 ezer eurós béreket fizet labdarúgóinak. „Erre még rájön az adó. Tehát havi 200 ezer lejes fizetési alapra lenne szükségünk. Akkor mire is elég az a félmillió, amit a megyétől kellene még kapnunk az év hátralévő részére?” – tette fel a kérdést.

Ezt a félmilliót egyébként a megyei tanácsnak egy olyan szerződés alapján kellene kifizetnie, amelyben vállalták a klub támogatását a városi önkormányzattal egyetemben. Utóbbi Merkli tájékoztatása alapján maradéktalanul eleget is tett vállalásának, a megyei képviselet viszont az első félévi pénzek elszámolására hivatkozva megtagadta az utalást. A klubvezető magyarázata alapján számláikat korábban az adóhatóság zároltatta, ezért a támogatást automatikusan adóhátralékaik kifizetésére kellett fordítaniuk. „Nem volt más lehetőség” – hangsúlyozta.

Mindezek ismeretében nem meglepő, hogy kérdésünkre Merkli is elismerte:

költségveté­sük már a szezon elején sem ígért kedvező jövőképet, a korábbi klubvezetés ráadásul még négycsillagos szállodai foglalásokkal és egyéb irracionális költekezéssel terhelte meg az egyesület kasszáját.

Korábban, mint ismert, a volt vezetőedző, Selymes Tibor lapunknak Karda Attila tevékenységét bírálta, mert elmondása szerint a volt klubelnök „baráti alapon igazolt” játékosokat. Ennek valóságtartamát Merkli is lehetségesnek véli, mert tapasztalata alapján a volt sportvezető menedzserként viselkedett. „Össze is vesztek Selymessel, mert nem azokat a futballistákat igazolta le, akiket az edző kért, hanem azokat, akiket ő akart” – erősítette meg a nyolcadik forduló után lemondott szakember korábbi nyilatkozatát.

A klubvezető megjegyezte, hétvégén már elengedtek 1-2 játékost, és megpróbálnak helyi fiatalokat visszacsábítani a klubhoz, hogy a megyei tanács segítsége esetén végig tudják vinni a szezont. A kiszállási díjak és a hazai meccsek megrendezésének költségei ugyanakkor a fizetések lefaragása esetén sem változnak, meg akkor is ugyanannyiba kerülnek, ha ifiket küldenének pályára.

Tájékoztatása alapján egy bukaresti kiszállás például eléri a 13 ezer lejt is, ugyanakkor a hazai meccs megrendezése 9 ezer lejbe kerül.

„És ott vannak az utánpótláscsapatok is, így összesen öt csapatot kell működtetni” – ecsetelte.
Bevallása szerint tisztában volt azzal, hogy milyen nehéz helyzetben van az együttes, de megpróbálja orvosolni a problémákat, mert szerinte a helyi üzleti szféra az önkormányzatokkal közösen el tudná tartani az Olimpiát. „De sajnos mindenki elfordult a csapattól, nem akarják nevüket adni hozzá” – fűzte hozzá.

Hangsúlyozta viszont, hogy talált olyan segítőkész vállalkozókat, akik révén most sikerült kifizetniük a játékosok albérletét, és – őt idézve – „segélyt” is tudtak adni a fizetésükre váró focistáknak. Ettől a kedvük is jobb lett, de bár az utazást is megoldották ingyen, szállodára már nem jutott pénz, ezért a Liga 2-es bajnokság hétközi fordulójára nem tudtak kedden elutazni, hanem csak a meccs napján, azaz szerdán reggel indulnak útnak Marosvásárhelyre, ahol a felfüggesztett felszámolás terhe alatt játszó ASA fogadja őket.

„Mi nyilván győzni megyünk. Persze az bónusz lenne, de egy döntetlenre mindenképp számítok” – fűzte hozzá Merkli, aki töretlenül reménykedik a csapat megmenekülésében. Úgy véli,

csődvédelmre és átszervezésre nincs esélyük, ezért csak abban bízik, hogy a héten a megyei önkormányzat mégis átutalja nekik a félmillió lejt.

„És emellett mindenkit várunk a csapat mellé” – üzent a potenciális támogatóknak is.

Az összetett 14. helyén álló Szatmárnémeti Olimpia 14 órakor lép a tabella hetedik helyét elfoglaló ASA pályájára. A többiek Snagov–Miroslava, Suceava–Temesvári ASU Poli, Nagyváradi Luceafărul–Târgu Jiu-i Pandurii, Clinceni–Mioveni, Brăila–Că­lă­rași, Argeș FC–Afumați, Târ­go­viște-Balotești, Bukaresti Me­ta­loglobus–Hermannstadt, Ri­pen­sia–UTA párosítás szerint játszanak a 16. fordulóban.

Ionuţ Popa: Kolumbiában lelőtték volna a játékosaimat

Csak 1-1-es döntetlent ért el a Temesvári ACS Poli élvonalbeli labdarúgócsapata Ploiești-en, a sereghajtó Bukaresti Juventus vendégeként, ezért a Bega-partiak vezetőedzője, Ionuţ Popa nem kímélte játékosait a bajnokság 17. fordulójában rendezett meccs lefújása után. „Ha Kolumbiában lennénk, a kapusomat és az ékemet lelőnék, mint Escobart” – fogalmazott a DigiSportnak. Hozzátette, hogy ő rendszerint dicsérni szokta tanítványait még akkor is, amikor rosszul játszanak, most azonban már elérkezett az ideje, hogy „megfizessenek”. „Pénzbírságot nem szabadhatok ki, mert amúgy sincs pénzem, ezért lehet, hogy legközelebb nem küldöm őket pályára” – tette hozzá bosszúsan.

Az ACS Poli jelenleg 22 ponttal áll a nyolcadik helyen az összetettben, míg a colentinai együttes 9 ponttal sereghajtó a tabellán. Az élen FCSB (38 pont), Kolozsvári CFR (37) és Craiova (33) a sorrend. Utóbbi pénteken a Prágai Slavia elleni gálamérkőzéssel avatja fel vadonatúj, 60 millió euróból – egy éves késéssel – felépített, 30 ezer férőhelyes stadionját.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 17., szerda

Nem fukarkodott a piros lappal az erdélyi magyar sípmester a BL-negyeddöntőben

Három piros lapot is kiosztott Kovács István játékvezető az FC Barcelona és a Paris Saint-Germain labdarúgó Bajnokok Ligája-elődöntőjének kedd este játszott visszavágóján.

Nem fukarkodott a piros lappal az erdélyi magyar sípmester a BL-negyeddöntőben
2024. április 16., kedd

Mindkét magyar kézilabda-válogatott összekerült a házigazdával a párizsi olimpián

A magyar férfi és női kézilabda-válogatott is összekerült a házigazda és címvédő Franciaországgal a nyári, párizsi olimpia csoportkörének keddi sorsolásán.

Mindkét magyar kézilabda-válogatott összekerült a házigazdával a párizsi olimpián
2024. április 16., kedd

A béke és a remény jegyében gyújtották meg az olimpiai lángot Olümpiában

Kedden délelőtt a görögországi Olümpiában fellobbant a párizsi olimpia lángja.

A béke és a remény jegyében gyújtották meg az olimpiai lángot Olümpiában
2024. április 14., vasárnap

Lányok a fiúk után: kijutott a párizsi ötkarikás játékokra a magyar női kézilabda-válogatott

Magyarország női kézilabda-válogatottja kvótát szerzett a párizsi olimpiára, miután a debreceni selejtezőtorna vasárnapi zárónapján 37-28-ra legyőzte Japán csapatát.

Lányok a fiúk után: kijutott a párizsi ötkarikás játékokra a magyar női kézilabda-válogatott
2024. április 12., péntek

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna második fordulójában, pénteken, és csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék
2024. április 12., péntek

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat

Kizárták a korosztályos román tornaválogatottból azt a három sportolót, akik bántalmazták, nemzetisége miatt megalázták magyar nemzetiségű társukat. Az érintettek nem vehetnek részt a közelgő kontinenstornán sem.

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat
2024. április 11., csütörtök

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont

Újabb erdélyi városban rukkoltak elő stadionépítésik tervekkel: a Beszterce-Naszód Megyei Tanács új sportlétesítményt akar építeni a megyeszékhelyen.

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont
2024. április 10., szerda

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján

A Duna Arénában zajló úszó országos bajnokság keddi nyitónapján megdőlt a legrégebbi országos csúcs, miután Fángli Henrietta 100 méter mellen átadta a múltnak Kovács Ágnes 2000-ben elért rekordját.

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján
2024. április 09., kedd

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős

Milák Kristóf kiváló időeredménnyel tért vissza a versenyzéshez a 126. úszó országos bajnokság keddi nyitónapján, melyen Hosszú Katinka is újra medencébe ugrott.

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős
2024. április 09., kedd

Segítséget ajánl a magyarsága miatt bántalmazott erdélyi tornászfiúnak Nagy Elek üzletember

Nagy Elek erdélyi származású üzletember teljes körű szponzori és továbbtanulási támogatást ajánl fel a bántalmazott erdélyi tornászfiúnak, amennyiben úgy gondolja, a történtek miatt alternatíva lehet Magyarországon folytatnia a sportkarrierjét.

Segítséget ajánl a magyarsága miatt bántalmazott erdélyi tornászfiúnak Nagy Elek üzletember