Végveszélyben a Szatmárnémeti Olimpia – Merkli István klubelnök a súlyos anyagi gondokról

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. november 07., 23:15

Megoldotta szerdai marosvásárhelyi kiszállását a Szatmárnémeti Olimpia, de a másodosztályos labdarúgócsapat további sorsa a megyei önkormányzattól remélt támogatástól függ.

Fotó: az Olimpia Facebook-oldala

Reális annak a veszélye, hogy a Szatmárnémeti Olimpia nem tudja befejezni a másodosztályos labdarúgó-bajnokság 2017–2018-as szezonját – ismerte el a Krónikának Merkli István, a partiumi klub új elnöke.

Ha nem kapjuk meg a megyei önkormányzattól a fennmaradó 500 ezer lejes támogatást, akkor semmi esélyünk”

– fogalmazott a Karda Attila helyére nemrég kinevezett klubvezető.

Az idényt még optimistán elkezdő együttesnél ugyanis a várakozásoktól elmaradó eredményeken túl pénzügyi problémák is felütötték a fejüket. Olyannyira, hogy a futballisták egy része a múlt héten már edzeni sem volt hajlandó, a szombati, Temesvári Ripensia elleni, 1-1-re végződött bajnoki meccsen való pályára lépést is csak az utolsó pillanatban vállalták.

Közel három hónapja nem kaptak fizetést, de Merkli István szerint a klubnak „mindenfelé” vannak tartozásai. Érdeklődésünkre 450 ezer euróra becsülte a klub jelenlegi adósságait, amelyet a fejetlen költekezésnek és az „eszetlen” átigazolásoknak tulajdonít.

Rámutatott, hogy nyáron az utolsó pillanatban, jóval a valós értékük feletti áron szerződtettek futballistákat. Össze­hasonlításképpen a Ri­pen­siá­nál negyedannyiért játszanak, mint az Olimpiánál, amely 8 ezer eurós szerződést is kötött, de átlagosan 5-6 ezer eurós béreket fizet labdarúgóinak. „Erre még rájön az adó. Tehát havi 200 ezer lejes fizetési alapra lenne szükségünk. Akkor mire is elég az a félmillió, amit a megyétől kellene még kapnunk az év hátralévő részére?” – tette fel a kérdést.

Ezt a félmilliót egyébként a megyei tanácsnak egy olyan szerződés alapján kellene kifizetnie, amelyben vállalták a klub támogatását a városi önkormányzattal egyetemben. Utóbbi Merkli tájékoztatása alapján maradéktalanul eleget is tett vállalásának, a megyei képviselet viszont az első félévi pénzek elszámolására hivatkozva megtagadta az utalást. A klubvezető magyarázata alapján számláikat korábban az adóhatóság zároltatta, ezért a támogatást automatikusan adóhátralékaik kifizetésére kellett fordítaniuk. „Nem volt más lehetőség” – hangsúlyozta.

Mindezek ismeretében nem meglepő, hogy kérdésünkre Merkli is elismerte:

költségveté­sük már a szezon elején sem ígért kedvező jövőképet, a korábbi klubvezetés ráadásul még négycsillagos szállodai foglalásokkal és egyéb irracionális költekezéssel terhelte meg az egyesület kasszáját.

Korábban, mint ismert, a volt vezetőedző, Selymes Tibor lapunknak Karda Attila tevékenységét bírálta, mert elmondása szerint a volt klubelnök „baráti alapon igazolt” játékosokat. Ennek valóságtartamát Merkli is lehetségesnek véli, mert tapasztalata alapján a volt sportvezető menedzserként viselkedett. „Össze is vesztek Selymessel, mert nem azokat a futballistákat igazolta le, akiket az edző kért, hanem azokat, akiket ő akart” – erősítette meg a nyolcadik forduló után lemondott szakember korábbi nyilatkozatát.

A klubvezető megjegyezte, hétvégén már elengedtek 1-2 játékost, és megpróbálnak helyi fiatalokat visszacsábítani a klubhoz, hogy a megyei tanács segítsége esetén végig tudják vinni a szezont. A kiszállási díjak és a hazai meccsek megrendezésének költségei ugyanakkor a fizetések lefaragása esetén sem változnak, meg akkor is ugyanannyiba kerülnek, ha ifiket küldenének pályára.

Tájékoztatása alapján egy bukaresti kiszállás például eléri a 13 ezer lejt is, ugyanakkor a hazai meccs megrendezése 9 ezer lejbe kerül.

„És ott vannak az utánpótláscsapatok is, így összesen öt csapatot kell működtetni” – ecsetelte.
Bevallása szerint tisztában volt azzal, hogy milyen nehéz helyzetben van az együttes, de megpróbálja orvosolni a problémákat, mert szerinte a helyi üzleti szféra az önkormányzatokkal közösen el tudná tartani az Olimpiát. „De sajnos mindenki elfordult a csapattól, nem akarják nevüket adni hozzá” – fűzte hozzá.

Hangsúlyozta viszont, hogy talált olyan segítőkész vállalkozókat, akik révén most sikerült kifizetniük a játékosok albérletét, és – őt idézve – „segélyt” is tudtak adni a fizetésükre váró focistáknak. Ettől a kedvük is jobb lett, de bár az utazást is megoldották ingyen, szállodára már nem jutott pénz, ezért a Liga 2-es bajnokság hétközi fordulójára nem tudtak kedden elutazni, hanem csak a meccs napján, azaz szerdán reggel indulnak útnak Marosvásárhelyre, ahol a felfüggesztett felszámolás terhe alatt játszó ASA fogadja őket.

„Mi nyilván győzni megyünk. Persze az bónusz lenne, de egy döntetlenre mindenképp számítok” – fűzte hozzá Merkli, aki töretlenül reménykedik a csapat megmenekülésében. Úgy véli,

csődvédelmre és átszervezésre nincs esélyük, ezért csak abban bízik, hogy a héten a megyei önkormányzat mégis átutalja nekik a félmillió lejt.

„És emellett mindenkit várunk a csapat mellé” – üzent a potenciális támogatóknak is.

Az összetett 14. helyén álló Szatmárnémeti Olimpia 14 órakor lép a tabella hetedik helyét elfoglaló ASA pályájára. A többiek Snagov–Miroslava, Suceava–Temesvári ASU Poli, Nagyváradi Luceafărul–Târgu Jiu-i Pandurii, Clinceni–Mioveni, Brăila–Că­lă­rași, Argeș FC–Afumați, Târ­go­viște-Balotești, Bukaresti Me­ta­loglobus–Hermannstadt, Ri­pen­sia–UTA párosítás szerint játszanak a 16. fordulóban.

Ionuţ Popa: Kolumbiában lelőtték volna a játékosaimat

Csak 1-1-es döntetlent ért el a Temesvári ACS Poli élvonalbeli labdarúgócsapata Ploiești-en, a sereghajtó Bukaresti Juventus vendégeként, ezért a Bega-partiak vezetőedzője, Ionuţ Popa nem kímélte játékosait a bajnokság 17. fordulójában rendezett meccs lefújása után. „Ha Kolumbiában lennénk, a kapusomat és az ékemet lelőnék, mint Escobart” – fogalmazott a DigiSportnak. Hozzátette, hogy ő rendszerint dicsérni szokta tanítványait még akkor is, amikor rosszul játszanak, most azonban már elérkezett az ideje, hogy „megfizessenek”. „Pénzbírságot nem szabadhatok ki, mert amúgy sincs pénzem, ezért lehet, hogy legközelebb nem küldöm őket pályára” – tette hozzá bosszúsan.

Az ACS Poli jelenleg 22 ponttal áll a nyolcadik helyen az összetettben, míg a colentinai együttes 9 ponttal sereghajtó a tabellán. Az élen FCSB (38 pont), Kolozsvári CFR (37) és Craiova (33) a sorrend. Utóbbi pénteken a Prágai Slavia elleni gálamérkőzéssel avatja fel vadonatúj, 60 millió euróból – egy éves késéssel – felépített, 30 ezer férőhelyes stadionját.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat