Szilveszter Dakar-hangulatban: Gyenes Mani a tereprali perui rajthelyszínén köszönti az újévet

Szilveszter Dakar-hangulatban: Gyenes Mani a tereprali perui rajthelyszínén köszönti az újévet

Fotó: Facebook/Emanuel Gyenes - Mani

A jubileumi Dakar Rali maraton kategóriájának megnyerését célozza Gyenes Emánuel. A szatmárnémeti motoros vasárnap utazik el Peruba.

Vásárhelyi-Nyemec Réka

2017. december 30., 14:262017. december 30., 14:26

Álmodj, merj és éld át (Dream. Dare. Live It) a mottója a 2018-as Dakar Ralinak, amelynek a jubileumi, negyvenedik kiírásán is rajthoz áll Románia legeredményesebb terepmotorosa, Gyenes Emánuel „Mani”.

A szatmárnémeti pilóta november végén pakolta hajóra KTM-jét, hogy jómaga az idei esztendő utolsó napján üljön repülőre. Reggel indul majd Bukarestből, de az időeltolódás miatt az új évet már a seregszemle perui starthelyszínén, Limában köszöntheti, ahol még további hat nap áll a rendelkezésére az akklimatizálódásra.

Idézet
Kicsit kezdek izgulni, már csak ez jár a fejemben. Már várom az indulást, szeretném versenyben érezni magam”

– mondta a Krónikának Mani. Számára viszont már megszokott ez a „sportos” szilveszter, hiszen a 2018-as már a nyolcadik Dakarja lesz, ráadásul 2007-ben még az „eredeti” afrikai terepviadalba is belekóstolhatott. „Most sokkal jobb formában vagyok. Tapasztaltabb lettem, és erőnlétileg is felkészültebb vagyok” – magyarázta. Céljai viszont nem változtak: újfent korábbi legjobb eredményét szeretné túlszárnyalni, amely a 2017-es 17. hely révén a 2016-ban elért 14. helye maradt.

Idézet
Ezt már egyre nehezebb elérni, mert mindig jönnek egyre jobb versenyzők a gyári csapatoktól”

– tette hozzá.

A gyáriak pilótái már szinte hagyományosan az élen zárnak, de azért Mani rámutatott, hogy egy-két privát csapat is be szokott férkőzni közéjük. Kérdésünkre úgy vélte, hogy neki csak akkor lehetne esélye arra, hogy egy gyári csapat felkeresse, ha dobogón zárna. Ráadásul még akkor is csekély, mert Románia túl kis piac az olyan nagy motorgyártóknak, mint amilyen a KTM. Mint megtudtuk, a Dakaron is lehetőség van arra, hogy egy tőkeerős szponzorral valaki „bevásárolja” magát egy kisebb gyári csapathoz, de igazán nagy konstruktőrök olyan országokból toboroznak, ahol utána növelni tudják termékeik eladását. „Nyilván szeretnék én is gyári csapatnál versenyezni. Mindenki szeretne” – fűzte hozzá az előnyöket ecsetelve.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy saját csapatában remek az összhang.

Idézet
Száz százalékban megbízom a szerelőimben. Nagyon régóta ismerjük egymást. Most is ők rakták össze a motoromat, és az is sokat számít, hogy jó a hangulat”

– szögezte le.

Mani januárban is a 2017-ben használt versenygépével fog elrajtolni, ám azt az év folyamán felújították, az alkatrészeket kicserélték. Új KTM-re idén nem futotta, de megjegyezte, hogy a legújabb modellt akkor sem vehette volna meg, ha lett volna rá pénze, mert ezeket az új, könnyebb és erősebb gépeket a gyártó csak a gyári csapata versenyzőinek szánta.

Az idei magyarországi enduróbajnokságot megnyerő Gyenes jelezte, hogy a 2017-es „szünet” után visszatér a maraton kategóriába, amelyet 2015 után újfent szeretne megnyerni. „Remélem, hogy jó versenyem lesz, nem fogok eltévedni és sok időt veszíteni.

Idézet
Ha minden jól megy, akkor az összetettben az első tizenöt környékén tudok majd végezni”

– beszélt célkitűzéseiről. A hozzá hasonlóan magáncsapattal induló versenyzők közül az enduró-világbajnok Ivan Cervantest, Mario Patraót és a rutinos Stefan Svitkót említette, akik szerinte még szintén képesek lesznek felvenni a versenyt a gyári csapatok motorosaival.

Galéria

Fotó: Facebook/Emanuel Gyenes - Mani

Gyári hegemónia

Svitkóval – és a Dakar több klasszisával – egyébként 2008-ban mi is találkozhattunk, amikor az afrikai terrorfenyegetettség miatt elhalasztott sivatagi viadal helyett a szervezők egy magyarországi és romániai útvonalon haladó Közép-Kelet-Európa Ralit szerveztek. A világ legnehezebb terepralija azóta sem tért vissza a fekete kontinensre, hanem Dél-Amerikában telepedett meg, ahol 2018-ban is az Atacama-sivataggal vár a mezőnyre.

Köztük a címvédő brit Sam Sunderlandre, aki az esemény hivatalos honlapja alapján tíz versenyzőt tart esélyesnek a végső győzelemre.

A 142 fős motoros mezőnyben ugyanis mellette elrajtol a sorozatban tizenhetedik csapatelsőségét célzó gyári KTM másik Dakar-bajnoka, a 2016-ban győztes ausztrál Toby Price. Ő idei sérüléséből felépülve leszögezte: bár közel kilenc hónapig nem motorozhatott, azért nem felejtett el vezetni. Mint ahogyan a szintén KTM-es osztrák Matthias Walkner sem, akik olyan rutinos ellenfelekre számíthatnak, mint a spanyol Joan Barreda Bort (Honda), a portugál Paulo Goncalves (Honda) vagy a chilei Pablo Quintanilla (Husquarna), és egy év szünet után a veterán Olivier Pain is visszatér a dél-amerikai seregszemlére.

Az autós mezőnynél felsorolni is hosszú lenne a tapasztalt versenyzőket.

Elég, ha csak a címvédő, Mr. Dakar néven emlegetett francia Stephane Peterhanselt említjük, aki hat motoros és hét autós győzelemmel vált a viadal élő legendájává.

„Az elmúlt harminc év alatt csak egy Dakart hagytam ki, és ez nem vicc. Nem tudom, hogy abba fogom-e hagyni, mert még mindig rengeteg motiváció van bennem a győzelemhez” – fogalmazott a Peugeot-val most újfent rajthoz álló veterán klasszis.

Kihívókban nem szenved hiányt, hiszen Nasszer Al-Attiyah, Nani Roma, Carlos Sainz, Giniel de Villiers vagy Cyril Despres nevei már mind beíródtak a Dakar történetébe, mint ahogyan már a korábbi ralivilágbajnok Sebastien Loeb és Mikko Hirvonen is meghatározó szereplői lettek a világ legnehezebb sivatagi viadalának.

A 111 autós egység között egyébként öt év kihagyás után ismét elrajtol a Szalay Balázs, Bunkoczi László páros, míg a motorosok között újfent Dési János és Horváth Lajos képviseli Magyarországot.

A quadosok mezőnyében a 2017-es legjobbak sorrendben Sergey Karyakin, a 2014-es bajnok Ignacio Casale, Pablo Copetti és a 2015-ös győztes Rafal Sonik újfent a mezőny tagjai lesznek, ugyanakkor a nevezési listát böngészgetve a kamionosoknál jegyeztünk fel egy nagy hiányzót a 2016-os győztes holland Gerard de Rooy személyében. Elrajtol viszont a címvédő orosz Eduard Nikolaev, a 2017-es bronzérmes Dmitry Sotnikov, továbbá Ales Loprais is újra nekivág a 2018-as kihívásnak.

Változatos terep

A Dakar sportigazgatója, a korábbi legendás motoros, Marc Coma szerint a perui visszatérés jó lehetőséget ad arra, hogy eddig felfedezetlen terepre tereljék a mezőny. „Rögtön a legelején magasra tesszük a mércét. A versenyzőknek különböző homokos vidékekkel kell szembenézniük, majd Bolívia következik, amely az állóképességüket teszi próbára.

Idézet
A döntő viadal Argentínában vár rájuk, ahol a Super Fiambala-szakasszal a Dakar gyakorlatilag eléri a legnehezebb részét. Ez lesz az, ahol a versenyzőknek ki kell emelkedniük a tömegből, ha a győzelemről áhítoznak”

– jellemezte a 2018-ra tervezett, közel 9 ezer kilométeres útvonalat. A január hatodikai rajt Limában lesz, ahonnan a mezőny tizennégy szakasz megtétele után, január 20-án ér célba az argentínai Cordobában.

A 2018-as Dakar Rali útvonala

Jan. 6.: 1. szakasz, Lima–Pisco (272 km/31 km mért szakasz). Jan. 7.: 2. szakasz, Pisco–Pisco (278/267). Jan. 8.: 3. szakasz, Pisco–San Juan de Marcona (501/295). Jan. 9.: 4. szakasz, San Juan de Marcona–San Juan de Marcona (444/330). Jan. 10.: 5. szakasz, San Juan de Marcona–Arequipa (motorok, quadok: 770/264; autók, kamionok: 932/267). Jan. 11.: 6. szakasz, Arequipa–La Paz (758/313). Jan. 12.: pihenőnap, La Paz. Jan. 13.: 7. szakasz, La Paz–Uyuni (motorok, quadok, autók: 726/425; kamionok: 669/368). Jan. 14.: 8. szakasz, Uyuni–Tupiza (motorok, quadok, autók: 584/498; kamionok: 558/380). Jan. 15.: 9. szakasz, Tupiza–Salta (754/242). Jan. 16.: 10. szakasz, Salta–Belén (795/372). Jan. 17.: 11. szakasz, Belén–Fiambalá–Chilecito (motorok, quadok: 484/280; autók, kamionok: 746/280). Jan. 18.: 12. szakasz, Fiam­ba­lá–Chilecito–San Juan (motorok, quadok: 722/375; autók, kamionok: 791/522). Jan. 19.: 13. szakasz, San Juan–Córdoba (motorok, quadok: 904/423; autók: 927/368; kamionok: 669/368). Jan. 20.: 14. szakasz, Córdoba–Córdoba (284/119).

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 17., vasárnap

A kis Bence és a nagy Bartucz klasszisjátékával kijutottak a párizsi olimpiára a magyar kézilabdázók

Olimpiai kvótát szerzett a magyar férfi kézilabda-válogatott, mivel 30-27-re legyőzte Portugáliát a selejtező tatabányai tornájának vasárnapi zárónapján, és a tabella második helyén végzett.

A kis Bence és a nagy Bartucz klasszisjátékával kijutottak a párizsi olimpiára a magyar kézilabdázók
2024. március 16., szombat

Világversenyek úszóbajnoka: Maier-Orosz Judit pályájáról, az időskori sportolás jótékony hatásairól

Egy éven belül két világversenyről tért haza aranyérmekkel a szenior kategóriában versenyző kolozsvári Maier-Orosz Judit. Az öt úszóbajnokot adó Orosz család utolsó élő tagja ma is aktívan készül versenyekre.

Világversenyek úszóbajnoka: Maier-Orosz Judit pályájáról, az időskori sportolás jótékony hatásairól
2024. március 15., péntek

Olasz csapattal találkoznak Szoboszlaiék az Európa-liga negyeddöntőjében

Szoboszlai Dominik együttese, a Liverpool az Atalantával találkozik a labdarúgó Európa-liga negyeddöntőjében.

Olasz csapattal találkoznak Szoboszlaiék az Európa-liga negyeddöntőjében
2024. március 15., péntek

Real Madrid–Manchester City párharc is lesz a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében

A címvédő Manchester City a Real Madriddal került össze a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjében.

Real Madrid–Manchester City párharc is lesz a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében
2024. március 14., csütörtök

Minden magyart egyesít: bemutatták a magyar labdarúgó-válogatott új mezeit

Az adidas bemutatta a nyári Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott hazai és idegenbeli mezeit.

Minden magyart egyesít: bemutatták a magyar labdarúgó-válogatott új mezeit
2024. március 13., szerda

Diószegi: nagyon szeretnénk egy bronzérmet, ami nekünk, székelyeknek aranyosan csillogna

Az utolsó pillanatban biztosította helyét a román labdarúgó-bajnokság felsőházi folytatásában a Sepsi OSK, amelynek a célja a bronzérem és az ezzel járó nemzetközi kupaszereplés – többek között erről beszélt az M1 aktuális csatornának Diószegi László.

Diószegi: nagyon szeretnénk egy bronzérmet, ami nekünk, székelyeknek aranyosan csillogna
2024. március 12., kedd

Ismét játszik egy Dárdai a magyar válogatottban: keretet hirdetett Marco Rossi

Dárdai Márton és Vancsa Zalán is bekerült a nyári németországi Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott keretébe a márciusi barátságos mérkőzésekre.

Ismét játszik egy Dárdai a magyar válogatottban: keretet hirdetett Marco Rossi
2024. március 09., szombat

Eddig kettőből kettő: Szaúd-Arábiában sem talált legyőzőre Verstappen, kettős Red Bull-győzelem született

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője rajt-cél győzelmet aratott a vasárnapi Forma-1-es Szaúdi Nagydíjon Dzsiddában.

Eddig kettőből kettő: Szaúd-Arábiában sem talált legyőzőre Verstappen, kettős Red Bull-győzelem született
2024. március 09., szombat

Beszólt Emil Boc a Sepsi OSK győzelme miatt, perrel fenyegeti a ploieşti-i futballcsapat

Perrel fenyegetőzik a Petrolul Ploieşti, miután Emil Boc, Kolozsvár polgármestere éles támadást intézett a futballcsapat ellen.

Beszólt Emil Boc a Sepsi OSK győzelme miatt, perrel fenyegeti a ploieşti-i futballcsapat
2024. március 08., péntek

Négy másik ország mellett Románia is otthont ad a 2026-os női kézilabda Eb meccseinek, erdélyi és partiumi helyszín is lesz

Csehország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Törökország szervezheti meg a 2026-os női kézilabda Európa-bajnokságot – tájékoztatott pénteken az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) döntéséről a román szakszövetség.

Négy másik ország mellett Románia is otthont ad a 2026-os női kézilabda Eb meccseinek, erdélyi és partiumi helyszín is lesz