Serena Williams: nem tud megölni Ilie Năstase gyűlölete

Krónika 2017. április 25., 16:54 utolsó módosítás: 2017. április 25., 17:40

A világelső Serena Williams sem hagyta szó nélkül Ilie Năstase sértegetéseit: az amerikai teniszcsillag az AFP hírügynökség szerint mélységesen elítélte a román sportlegenda múlt heti, „rasszista” és „szexista” kijelentéseit, amelyek világszerte felháborodást váltottak ki.

Amint arról beszámoltunk, Năstase alaposan „lejáratta magát” a hétvégén rendezett Románia–Nagy-Britannia Fed-kupa-párharc előtt és közben. A sporteseményt megelőző pénteki sajtótájékoztatón a hazai csapat kapitányától azt kérdezte egy brit újságíró, mi a véleménye arról, hogy Serena Williams babát vár. A 70 éves szakember erre újságírók szerint azt válaszolta: „Meglátjuk, milyen színe lesz a gyereknek. Talán csokoládé vagy tej?”

„Csalódott vagyok, hogy társadalmunkban olyan emberek, mint Ilie Năstase, ilyesféle rasszista megjegyzéseket tehetnek rólam és még meg nem született gyermekemről” – írta Instagram-oldalán az amerikai sportoló. „Megpróbálhatod, hogy szavaiddal üss... Megpróbálhatod, hogy megölj a gyűlöleteddel, de mindig talpra fogok állni” – fogalmazott bejegyzésében a 23-szoros Grand Slam-győztes Serena Williams, aki azt is nehezményezte, hogy sporttársait „szexista” hozzászólásokkal sértegette az ATP-bajnokságok történetének első éllovasa.

Năstase ugyanis a mamaiai teniszpárharc során ott folytatta, ahol abbahagyta: a szombati második mérkőzésen először a pályabíróval keveredett szóváltásba, majd a hivatalos játékvezetővel, aki a lelátóra küldte, miután sportszerűtlenségért két figyelmeztetést is kapott. Végül a nézőteret is el kellett hagynia. Eközben az egykori sportlegenda a vendégek pályán lévő játékosát, Konta Johannát, illetve kapitányukat, Anne Keothavongot is megbántotta: állítólag angol nyelven „könnyűvérűnek\" nevezte őket. A botrányt okozó Năstase a közönség egy részét is felhergelte, Konta Johanna pedig az ellenséges légkörben, játék közben sírva fakadt, és edzőjével levonult a pályáról. A Sorana Cârstea elleni meccsét végül lejátszotta és megnyerte, ám összesítésben Románia bizonyult jobbnak a második világcsoportban való bennmaradásáért rendezett párharcban.

A Nemzetközi Teniszszövetség már hétvégén jelezte, vizsgálatot indít az ügyben. David Haggerty ITF-elnök közölte, az eljárás folyamatban van, a vizsgálat pedig „korrekt és alapos” lesz, és Năstasét is meghallgatják. Hozzátette, nem hiszi, hogy két hétnél hamarabb döntést hoznak az ügyben. Serena Williams üdvözölte az ITF eljárását, és jelezte, mindenben a szervezet segítségére lesz.

Năstase: az lett volna rasszizmus, ha csúnya feketének nevezem

Năstase kedden a News.ro-nak adott interjújában kijelentette, szerinte a Serena Williams leendő gyermekére használt „tejcsokoládé” jelző nem sértő. „Az lett volna rasszizmus, ha azt mondtam volna, hogy csúnya fekete lesz belőle” – közölte a román kapitány, aki elmondása szerint viccelni akart.

Ugyanakkor Năstase arra kért mindenkit, emlékeztessék a világelső teniszezőnőt, minek nevezte az amerikai sportoló édesapja Irina Spârleát: „egy csúnya fehér pulykának”. Az eset az 1997-es US Openen történt, miután Serena nővére, Venus összeütközött a román játékossal az egymás elleni meccsük egyik szünetében, mert egyik sem akart „elsőbbséget adni” a másiknak a kispadok felé vezető úton.

Năstase különben arra a kérdésre, hogy lemond-e a kapitányi tisztségről, azt válaszolta, hogy neki semmi haszna nincs belőle, jótékony indíttatásból, „a lányok kérésére”, ingyen vállalta el a feladatot. „Hány volt világelső tenné meg, hogy három órákat szenvedjen a kispadon jószántából?” – kérdezett vissza Năstase.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat