Realista törekvések útravalóul – pénteken kezdődik a női kézilabda-vb

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. november 30., 19:20

Bizakodva, de realistán vág neki Románia és Magyarország női kézilabda-válogatottja a németországi világbajnokságnak.

Cristina Neagu a legutóbbi vb legértékesebb játékosaként lép pályára Németországban Fotó: FRH

Azonos ágon kezdi Románia és Magyarország női kézilabda-válogatottja a december 1–17. között rendezendő németországi világbajnokságot, ahol előbbi december másodikán Paraguayjal játszik először az A csoportban, míg utóbbi épp a címvédő norvégok ellen debütál a B hatosban.

Románia keretéből nem hiányzik az a Cristina Neagu, akit a két évvel ezelőtti seregszemlén a torna legértékesebb játékosának választottak,

de az akkor bronzérmes csapatból legjobb balszélsőnek ítélt Valentina Ardean Elisei is a tapasztalt „veteránok” mezőnyéhez tartozik majd. Ugyanúgy pályára léphet Szűcs Gabriella, Geiger Melinda és Eliza Buceschi is. Jobbszélen ugyanakkor a sérült Alina Ilie hányát a Bukaresti CSM-nél kevés játéklehetőséget kapó Aneta Udriștoiunak és a mindössze 18 éves Ana Maria Berbecének kell pótolnia a hétvégi Kárpátok Trófeája után leszűkített keretben, ahol jobbátlövőként Ana Maria Drăguț maradt Geiger mellett.

A keddi, bukaresti sajtótájékoztatón Neagu figyelmeztetett, hogy nem csak a vb-bronzérmes kerethez képest van változás a csapatban, hanem a tavalyi Európa-bajnoksághoz viszonyítva is eltérő felállásban utaznak el Németországba. „Annak ellenére, hogy vannak tapasztalatlan játékosok, úgy érzem, nagyon lelkes és elszánt keret állt össze. Nem is szeretnék túl nagy nyomást helyezni ezekre a fiatal lányokra, mert szükségtelen. Biztos vagyok benne, hogy mindenki a maximumot próbálja majd nyújtani. Lesznek rosszabb napok is, de én bízok a társaimban, ez a lehető legjobb összeállítás” – vélekedett.

Kulcsfontosságú nyolcaddöntő

Alexandru Dedu, a hazai sportszövetség elnöke szerint a nyolcadik hely megszerzése is tisztességes eredménynek számítana, de hivatalosan a legjobb hat közé várja Románia válogatottját. Ambros Martín szövetségi kapitány viszont nem akart a sajtótájékoztatón esélylatolgatásba bonyolódni, mert bevallása szerint lépésről lépésre akar haladni. „Higgyék el, hogy én kizárólag az első előttünk álló meccsre gondolok. Napról napra, meccsről meccsre akarok haladni, semmivel sem tovább” – fogalmazott a Győri ETO női csapatát is edző spanyol szakember.

Neagu sem szerette volna felelőtlen ígérgetésekkel terhelni a csapatot, még emlékeztetett is arra, hogy korábban az a könnyűnek vélt Angola „tréfálta meg” őket, akikkel ezúttal is azonos csoportban kezdenek.

Azt hiszem, hogy minden a nyolcaddöntőben dől majd el. Ha azt megnyered, akkor már könnyedén a legjobb négy közé juthatsz”

– fűzte hozzá. Románia egyébként az afrikai csapat mellett még Franciaországgal, Spanyolországgal, Szlovéniával és Paraguayjal találkozik a trieri A csoportban, ám ha onnan a legjobb négy között végezve továbbjutnak, a nyolcaddöntőre a bivalyerős B hatossal szerepelnek azonos ágon, ahol a magyarok mellett a címvédő norvégok, a svédek, a csehek, a lengyelek és az argentinok harcolnak majd Bietigheimben.

Akadály nélkül

A két évvel ezelőtti dániai vb-t, mint ismeretes, Norvégia nyerte meg a Hollandia elleni döntőben, Románia pedig a lengyeleket múlta felül a bronzéremért.

Kim Rasmussen sz9vetségi kapitány szerint a magyar lányok a címvédővel is képesek felvenni a versenyt Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

Magyarország akkor a csalódást keltő 11. helyen végzett, ám azóta Kim Rasmussenre bízták az együttes irányítását, aki a hétvégi felkészülési torna alapján úgy vélekedett, hogy tanítványai a címvédővel is képesek felvenni a versenyt. „Ha pedig velük igen, akkor a világon bárkivel. Ugyanakkor látni kell, hogy még mindig hajlamosak vagyunk kicsit sokat idegeskedni támadásban, önkéntelenül is rálépünk a fékre, bizonytalanok vagyunk.

De az a legfontosabb, hogy képesek vagyunk hatvan percen át küzdeni és koncentráltan játszani. Márpedig ez lesz a legfontosabb Németországban”

– fogalmazott a Nemzeti Sportnak adott interjúban a szövetségi kapitány. Ő keddre pihenőt adott a válogatott tagjainak és szerdán még a bő kerettel gyakoroltak, hogy utána kijelölje utazó csapatát a németországi viadalra.

A magyar női válogatott világbajnoki kerete:

kapusok: Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (Érd)
jobbszélsők: Bódi Bernadett (Győri Audi ETO), Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
jobbátlövők: Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kovács Anna (Dunaújvárosi KKA)
irányítók: Görbicz Anita (Győri Audi ETO), Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tóth Gabriella (Érd)
beállók: Kisfaludy Anett (Érd), Mayer Szabina (Alba Fehérvár KC), Mészáros Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria)
balátlövők: Klivinyi Kinga (Érd), Szekeres Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szöllősi-Zácsik Szandra (Budaörs)
balszélső: Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)

A meghívott fiataloktól pluszmerészséget remél, a hétvégi felkészülési tornán pedig a vereségek ellenére is derülátó maradt és szerinte sokat tanultak a norvégiai edzőmeccseken.

Magyarország szombaton 21.30-kor csap össze a világbajnok északiakkal, míg ugyanaznap előtte cseh–argentin és svéd–lengyel meccs lesz a B csoportban. Másnap Lengyelor­szág–Csehország, Magyarország–Svédország (19 óra) és Argentína–Norvégia párosítás szerint játszanak.

Románia szombaton 15 órától játszik Paraguayjal, majd Franciaország–Szlovénia és Spanyolország–Angola összecsapást rendeznek az első fordulóban. Vasárnap Szlovénia–Románia (15 óra), Angola–Franciaország és Paraguay–Spanyolország lesznek az A hatos találkozói. A lipcsei D csoportba sorolt Németország már pénteken 20 órakor pályára lép Kamerun ellen, majd szombaton Szerbia–Kína és Hollandia–Dél-Korea párosítás szerint a hatos többi tagja is bemutatkozik, hogy másnap Kamerun–Szerbia, Kína–Hollandia és Dél-Korea–Németország párosítás szerint meccseljenek.

A C csoport Oldenburgban játszik, az első fordulóban Oroszország–Tunézia, Brazília–Japán és Dánia párosítás szerint, majd vasárnap Tunézia–Brazília, Montenegró–Oroszország és Japán–Dánia meccsek lesznek.

A női vb csoportbeosztása:

A csoport (Trier): Franciaország, Románia, Spanyolország, Szlovénia, Angola, Paraguay
B csoport (Bietigheim): Norvégia, Svédország, Csehország, Magyarország, Argentína, Lengyelország
C csoport (Oldenburg): Dánia, Oroszország, Brazília, Montenegró, Japán, Tunézia
D csoport (Lipcse): Hollandia, Németország, Szerbia, Koreai Köztársaság, Kína, Kamerun
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat