Nagybánya nélkül a kézilabda-élvonal

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2016. július 13., 19:14

A másodosztályban, a városi önkormányzat által létrehozott Minaur Sportklub színeiben indít női és férfi kézilabdacsapatot Nagybánya – szögezte le a Krónika megkeresésére Marinel Rob, a máramarosi megyeszékhely megbízott polgármestere. Hozzátette, az együttesek szakvezetéséről a későbbiekben döntenek, de az biztos, hogy a kereteket saját nevelésű kézilabdázók alkotják majd, olyanok, akik eddig utánpótláscsapataikban szerepeltek.

Ezzel lezárult a bizonytalanság és bekövetkezett az, aminek az előjelei már hónapokkal ezelőtt megmutatkoztak: a 2016–2017-es élvonalbeli pontvadászatot az elmúlt szezonban még a Bajnokok Ligájában szereplő nagybányai csapatok nélkül rendezik. A problémák, mint ismeretes, akkor kezdődtek, amikor az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) tavaly bűnvádi eljárást indított a HCM-nél gyanított sikkasztások miatt. Ebben Cătălin Cherecheș, a város újraválasztott elöljárója is érintett, aki a botrány kapcsán megvonta ugyan nagyvonalú támogatását a kézilabdaklubtól, de letartóztatásig még aktívan intézte a klubok átszervezését, hogy azok a Minaur önkormányzati sportklubjának színeiben ugyan, de az élvonalban szerepelhessenek.

Májusban azonban a polgármestert a Nagybányai FCM futballkubjának vezetőségébe küldött „bizalmasának\" közreműködésével, csúszópénz elfogadásának gyanújával őrizetbe vették és azóta is előzetes letartóztatásban van. Ezek után a férfiegyüttes az utolsó pillanatban megmenekült az élvonalból való kieséstől, a női alakulat pedig a nyolchavi fizetéselmaradás ellenére is ezüstérmesként zárt a hazai bajnokságban. A játékosok viszont a szezon lezárása után pillanatok alatt „szétszéledtek\", és feltételezni lehetett, hogy a nevezési határidő július 15-ei lezárása után a sportági szövetségnek az osztályozókban alulmaradt együttesek közül kell majd pótolnia az első osztály mezőnyéből visszalépő, korábbi országos bajnok máramarosiakat.

Az ezüstérmes HCM egyébként ismét jogot nyert arra, hogy részt vegyen nemzetközi kupasorozatban, de most helyére az európai szövetség a pontvadászatban mindössze hatodik Ploiești-i CSM-nek adta át helyét az EHF-kupában. A csütörtöki közlemény alapján a prahovaiak mellett a Brassó, a Brăila és a HCM Roman lesz még érdekelt a második számú kontinentális viadalban.

Rob leszögezte, az elmaradt bérek tekintetében nem segíthettek, mivel a HCM magánklub, de ahogyan a másodosztályos új csapatokat, úgy a város élvonalbeli rögbi- és a kosárlabdacsapatát is változatlanul támogatni fogják a jövőben. „A labdarúgóklubbal nem áll módunkban együttműködni\" – válaszolta ugyanakkor a Nagybányai FCM-et érintő kérdésünkre a megbízott elöljáró. A másodosztályos futballklubnak ugyanis szintén pénzügyi problémái vannak, és ilyen körülmények között nem valószínű, hogy szerepelni fog a Liga 2 július 30-án kezdődő új idényében.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat