Ligakupa-sikerrel zárt a Dinamo – ASA-búcsú az élvonaltól

Ligakupa-sikerrel zárt a Dinamo – ASA-búcsú az élvonaltól

Fotó: LPF

Ligakupát nyert a Dinamo labdarúgócsapata, miközben matematikailag is eldőlt, hogy a Marosvásárhelyi ASA az idény végén elbúcsúzik az élvonaltól.

Horváth Bálint Ottó

Vásárhelyi-Nyemec Réka

2017. május 21., 16:422017. május 21., 16:42

Öt év után nyert ismét serleget a Dinamo labdarúgócsapata, amely a Ligakupa szombat esti bukaresti döntőjében 2-0-ra legyőzte a Temesvári ACS Poli csapatát.

 A fővárosiak sikere nem okozott különösebb meglepetést, hiszen a Liga 1-ben még bennmaradásért küzdő Bega-partiak már korábban közölték, hogy tartalékosan tudnak csak felállni az élvonal bronzérmese ellen. „Talán más lett volna a végeredmény, ha minden kulcsemberemre számíthatok, de például a védelemből szinte minden alapemberem hiányzott" – jegyezte meg Ionuț Popa edző, miután nem tudták elrontatni a „piros-kékek" ünnepségét.

Noha temesvári fiataljainak hozzáállásával elégedett volt, a találkozót az elejétől a végéig a fővárosiak irányították, hogy a számtalan kihagyott helyzetük és a két tévesen érvénytelenített találatukon kívül Nemec duplájával (6. perc, 20. p.) eldöntsék a serleg sorsát. A második játékrészben már nem is erőltették a játékot, de ellenfelük így sem tudott veszélyt jelenteni Penedo kapujára.

Ezzel együtt Alexandru Popovici a meccs után úgy nyilatkozott, hogy neki és társainak már az örömteli volt, hogy döntőt játszhattak. „Azzal a gondolattal érkeztünk, hogy szórakoztató futballt fogunk mutatni, de

Idézet
nekünk a valódi finálé kedden lesz, a Pandurii ellen.

Mi már itt Bukarestben arra gondoltunk, de persze lehetőségünkhöz mérten mindent beleadtunk" – mondta a középpályás, a Liga 1 alsóházi rájátszásában rájuk váró küzdelemre utalva.

A playoutban ugyanis az ACS Poli 11 forduló után 23 ponttal áll az ötödik helyen, de csak jobb gólkülönbséggel előzi meg a mögötte holtversenyben hatodik és hetedik helyen tanyázó Chiajnát és Panduriit. Utóbbi a Marosvásárhelyi ASA ellen aratott pénteki 1-0-s győzelmének köszönheti a felzárkózást, miközben a sereghajtó erdélyi alakulat sorsa ezzel végérvényesen megpecsételődött, hiszen már matematikai esélye sem maradt a bennmaradásra.

Beletörődtek a kiesésbe

Az ASA három élvonalbeli idénye közül kétség kívül a 2014–2015-ös volt a legsikeresebb, hiszen újoncként az utolsó fordulóig a bajnoki címért harcoltak a Steauával. Noha az aranyat akkor a bukarestiek kapták, utána Szuperkupa-győzelemmel „vigasztalódtak". Egy idénnyel később ismét a felsőházi rájátszásba jutottak, de a fizetésképtelenség őket is utolérte. Bár bennmaradást céloztak, a pályán mutatott gyenge eredményeik a szezon elejétől fogva kiesésre ítélték őket.

„Beletörődtünk abba, hogy majd a Liga 2-ben kell játsszunk, hiszen ha nyerünk is, kevés esélyünk lett volna bennmaradni. Beszéltem a játékosokkal, és elmondtam nekik, hogy ettől függetlenül az idény végéig minden meccset teljes erőbedobással kell lejátszaniuk" – nyilatkozta Ionel Ganea edző, aki korábban közölte, hogy a másodosztályban is a csapatnál marad. Hozzátette,

optimista az együttes jövőjét illetően, és bizakodva várja a május 26-ai döntést a klub újraszervezésének ügyében.

„A vezetőség felajánlotta, hogy folytassuk az elkezdett munkát, és esélyt adva a fiatal játékosoknak, egy új csapatot alakítsunk ki, amelynek elsődleges célkitűzése a feljutás lesz, de minderről csak a jövő hétvégi határozat után lehet beszélni" – ecsetelte.

Megmenekült a Voluntari

Az ASA legközelebb szerdán 18 órától azt a Voluntari-t fogadja, amelyik – miután csütörtökön gól nélküli döntetlent ért el a Craiova ellen, és 1-0-ás összetettel bejutott a Román Kupa május 27-ei, Astra elleni döntőjébe – vasárnap 1-0-s sikert ért el hazai pályán a Botoșani ellen, és három fordulóval az alsóházi rájátszás vége előtt 33 ponttal bebiztosította helyét az élvonalban.

Jelenleg az összetett harmadik helyén áll, maga mögé utasítva a 30 ponttal maradt Botoșani-t. Az élen a Iași négy pontra növelte előnyét a második helyezett Medgyessel szemben, miután pénteken 1-0-ra legyőzte hazai pályán – ők ketten már szintén bebiztosították helyüket a Liga 1-ben. A hétközi 12. fordulóban kedden Medgyes–Chiajna (18 óra) és Temesvár–Pandurii (20.30) meccsek lesznek, míg a Botoșani–Iași (20.30) összecsapást csütörtökön rendezik.

Daum keretet hirdetett

A felsőházban szereplő csapatok néhány játékosa számára a bajnokság lezárása sem jelent még szünetet, Christoph Daum szövetségi kapitány ugyanis vasárnap hirdette ki keretét a Lengyelország elleni világbajnoki selejtezőre, illetve a Chile elleni barátságos mérkőzésre.

A hivatalos honlapon közzétett névsor alapján

a Viitorul és az FCSB egyaránt három, az Astra kettő, a Craiova és a Dinamo pedig egy-egy játékost „küld” az összetartásra.

Nem szerepel a listán sem Constantin Budescu, sem pedig Ciprian Deac neve. A Ludogorets csatára, Claudiu Keserü most csak tartalékos lesz, mert posztján Dorin Rotariu, Gheorghe Grozav, Florin Andone, Andrei Ivan és Denis Alibec kapott meghívást.

Adrian Popa sem került be a „főcsapatba", ahol Sergiu Hanca, Răzvan Marin, Eric Bicfalvi, Mihai Pintilii, Nicolae Stanciu, Alexandru Băluță, Alexandru Chipciu és Bogdan Stancu a középpályás. A kapusok és a hátvédek között nincs különösebb meglepetés, egyedül Florin Gardoș az, akit Valerică Găman egészségügyi problémái miatt az utolsó pillanatban behívtak a június 10-ei varsói selejtezőre, illetve a június 13-ai kolozsvári felkészülési mérkőzésre készülő keretbe.

Hajrá a feljutásért az alsóbb osztályokban

Miközben a harmadosztályos labdarúgó-bajnokság első csoportjában a Csíkszeredai FK egyetlen győzelemre áll a feljutástól, addig Bukarest Pantelimon negyedének Metaloglobus nevű alakulata hétvégén biztosította be elsőségét a második csoportban, és csatlakozott a Liga 2-es szereplését már korábban kiharcoló SCM Pitești (3. csoport) és a szebeni Hermannstadt (5. csoport) alkotta társasághoz.

A másodosztályban a Bukaresti Juventus matematikailag is bajnok lett, amikor játék nélkül megnyerte 3-0-ra a korábban visszavonult Râmicu Vâlcea elleni mérkőzését a hétvégi 35. fordulóban, ugyanakkor a szintén egyenes ágú feljutást biztosító második, valamint az osztályozót jelentő harmadik helyért még parázs csata zajlik.

A Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK ugyanis nem is hibázott szombaton: 4-2-re nyert Suceaván, ezért meglépett a hétvégén szabadnapos Mioveni-től és a Clinceni ellen 2-0-s vereséget szenvedett Brassótól. A Temesvári ASU Poli–UTA örökrangadót vasárnap 19 órától rendezik.

A többi eredmény: Târgoviște–Szatmárnémeti 1-0, Resicabánya–Nagyváradi Luceafărul 1-3, Brăila–Afumați 1-5, Balotești–Tatrang 3-0 (játék nélkül). A Călărași szabadnapos volt.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 10., szerda

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján

A Duna Arénában zajló úszó országos bajnokság keddi nyitónapján megdőlt a legrégebbi országos csúcs, miután Fángli Henrietta 100 méter mellen átadta a múltnak Kovács Ágnes 2000-ben elért rekordját.

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján
2024. április 09., kedd

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős

Milák Kristóf kiváló időeredménnyel tért vissza a versenyzéshez a 126. úszó országos bajnokság keddi nyitónapján, melyen Hosszú Katinka is újra medencébe ugrott.

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős
2024. április 07., vasárnap

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban
2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó
2024. április 04., csütörtök

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott

A magyar válogatott egy pozíciót javított, így a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet.

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott
2024. április 03., szerda

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót

Elrendelte szerdán a bukaresti törvényszék Dănuţ Lupu feltételes szabadlábra helyezését. Az egykori válogatott labdarúgót két alkalommal is jogosítvány nélküli vezetésen érték, amiért hét hónap és tíz nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót
2024. március 28., csütörtök

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség

Akárcsak a világszövetségnél (World Aquatics), a vizes sportokat tömörítő európai szervezetnél (LEN) is Zalánki Gergőt választották a 2023-as esztendő legjobb férfi vízilabdázójának.

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség