HIRDETÉS

Jégfociban nyert félidőt a Marosvásárhelyi ASA

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2016. december 19., 15:42

Marosvásárhelyen és Iași-ban is a jeges futballpálya miatt háborogtak az élvonalbeli bajnokság 21. fordulójában vesztesen távozó vendégcsapatok a vasárnap esti összecsapások után.


Előbbi helyszínen a második félidőt nem is játszották le, mert a Târgu Jiu-i Pandurii játékosai nem voltak hajlandóak visszamenni a csúszós felületre. Sânmărtean és Pleașcă már a találkozó előtt visszautasította a szereplést, ezért az eleve kevés futballistával érkezett Gorj megyei együttes a kezdő tizenegy mellett csak a tartalékkapussal és egy mezőnyjátékossal maradt a kispadon.

A „jégfocivá\" változó sportágban cseltő-botló vendégek edzője, Petre Grigoraș már az első 45 perc alatt is fontolóra vette, hogy lehívja tanítványait, a szünetben pedig – miután orvosuk többeket is alkalmatlannak ítélt a futballozásra – már semmi sem tántorította el, ezért nem tértek vissza a pályára. A játékvezető, Marius Avram – aki egyébként szintén elcsúszott a meccs alatt, majd lecserélte a stoplis cipőjét – a szabályzatnak megfelelően várt három percet, majd lefújta az összecsapást. Ekkor Mureșan és Morar góljaival 2-0-ra vezetett a házigazda ASA, de a Pandurii rendhagyó visszalépése miatt a szakbizottságok 3-0-s végeredménnyel írhatják a meccset a marosvásárhelyiek javára.

A történtek kapcsán Iustin Ștefan, a Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) főtitkára a DigiSportnak leszögezte, hogy a Román Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága hivatott a felelősséget megállapítani, de szerinte mindez csak azért történhetett meg, mert Romániában nincs megfelelő infrastruktúra. Emlékeztetett rá, hogy a Liga 1-es csapatok pályáin kell lennie fűtőberendezésnek, amelynek -3 fokig kell bírnia a terhelést. Az ASA Trans-Sil-stadionja ideiglenes jóváhagyást kapott, tartalékpályaként pedig a kolozsvári arénát jelölték meg, de a „költözést\" legalább hét nappal a meccse kezdete előtt jelezniük kellett volna.

Hozzátette, a szabályzat szerint a játékvezetőnek kell megállapítani, hogy a gyep alkalmas-e a futballozásra, márpedig Avram jóváhagyta. Neki kell felvállalni a döntést, a meccs megfigyelőjének nincs erre vonatkozó hatásköre. A Pandurii futballistái szerint a bíró nem hallgatott a panaszukra, csak annyit mondott, viselkedjenek hivatásos labdarúgóként. Az amúgy fizetésképtelenné vált klub többnyire fiatalokból álló kerete viszont féltette a testi épségét, szerintük a pálya állapota akár komoly sérülésekhez is vezethetett volna.

Daniel Stanciu, az ASA sportigazgatója ugyanakkor hétfőn hivatalos közleményben hangsúlyozta, hogy mindkét félnek teljesen azonos körülmények között kellett játszania. „Ez a helyzet Romániában, ilyen az infrastruktúra. A Panduriinak nem voltak játékosai, és már elejétől fogva szerette volna, hogy elhalasszák a találkozót. Könnyű a pályát okolni, amikor mi két gólt szereztünk, ők pedig még a kapu irányába sem lőttek\" – fogalmaz.

Hozzátette, Marosvásárhelyen nagyon hideg volt az elmúlt napokban, de azt ők sem tudhatták előre, hogy vasárnap este milyen lesz a pálya. Szerinte a decemberi meccseket déli, kora délutáni órákban kellett volna rendezni, mert akkor legalább arra lett volna esély, hogy kisüt a nap. Ștefan szerint ez a televíziós közvetítések miatt nem volt lehetséges. A Ligakupa elődöntőjében egyébként szerdán – amikor az illetékes bizottság az ASA–Pandurii meccset tárgyalja – ismét este, 20.30-kor lesznek házigazdák a vásárhelyiek – a Temesvárt fogadják.

Iași-ban, ahol a házigazdák 3-1-re legyőzték a Dinamót, ugyancsak hagyományos edzőcipőre cserélték a stoplis cipőt, és a futballisták nemtetszése ellenére végigjátszották a meccset. A házigazdákat edző Eugen Neagoe szerint a pálya egyáltalán nem befolyásolta a végeredményt, úgy véli, hogy ha a bukarestiek nyernek, most szót sem ejtenének a gyep állapotáról.

A 2016-os esztendő utolsó két Liga 1-es összecsapását hétfő este rendezik, ezek között a Medgyesi Gaz Metan–Giurgiui Astra találkozót, amely Cristian Balaj játékvezetői pályafutásának búcsúját jelenti. A 45 éves nagybányai sípmester már korábban bejelentette, hogy decemberben visszavonul. Hétfőn Facebook-oldalán mondott köszönetet azoknak, akikkel együtt dolgozott, akiktől tanulni tudott és nem utolsó sorban a szurkolóknak. „Ma csak a stadionból távozom, nem a labdarúgásból\" – szögezte le, arra kérve a lelátókról egyre gyakrabban távolmaradó drukkereket, hogy tartsanak ki kedvenc csapatuk és sportáguk mellett, harcoljanak érte, „a többi pedig megoldódik\".  

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS