HIRDETÉS

Iorgulescu marad a fociliga-vezető – a Sepsi OSK alelnöke szerint pénzügyi megfontolások döntöttek

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. október 23., 16:17
HIRDETÉS

Újraválasztották Gino Iorgulescut a Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) elnökévé. A szavazásra jogosult élvonalbeli klubok döntését a pénzügyi stabilitás motiválta.

Gino Iorgulescu Fotó: Lpf.ro

Gino Iorgulescu marad a Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) elnöke, miután a hétfői tisztújító közgyűlésen 13-1-es szavazataránnyal legyőzte egyetlen kihívóját, Sorin Drăgoit, a Temesvári ACS Poli elnökét. A helyszíni beszámolók alapján utóbbi még bizakodva lépett be a szervezet bukaresti székházába, de az eredmény láttán felháborodva távozott, politikai döntést sejtve a voksok mögött.

Az újrázó 61 éves egykori válogatott futballistát ugyanis támogatásáról biztosította a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos elnöke, Liviu Dragnea,

HIRDETÉS

mint ahogyan négy évvel korábban Victor Ponta volt miniszterelnök „pártfogoltjaként” emlegették. Iorgulescu akkor az addig 17 éven át regnáló Dumitru Dragomirt „taszította le a trónról", de hasonló „sorozatra" már nem ad lehetőséget a megváltoztatott alapszabály, amely legtöbb két mandátumra korlátozta a tisztség betöltését. Az eddigi négy év helyett viszont immár ötre szól a megbízatás, ezért 2022-ig a mostani Liga 1-es klubok küldöttjeinek választottja irányítja Romániában az élvonalbeli labdarúgást.

Az újrázó sportvezető sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy Dragnea „nem folyt bele” az LPF-választásokba.

Engem eleve tizenegy klub javasolt a tisztségre, és ha nem jár le a határidő, valószínűleg a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK és a Botoșani is engem javasolt volna”

– magyarázta elsöprő sikerét. Ezt amúgy a sajtóban nyilatkozó sportvezetők is alátámasztották, akik bevallásuk szerint kizárólag a liga eddigi eredményei ismeretében szavaztak újfent bizalmat a tévéközvetítési díj értékének fenntartását vállaló Iorgulescunak, az átlátható kormányzás ígéretével kampányoló Drăgoijal szemben.

Kertész Dávid, a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK alelnöke a Krónikának válaszolva szintén pénzügyi megfontolásokkal magyarázta a választások eredményét.

„A csapatok túlnyomó része a folytatás mellett döntött. Így láttak biztosítékot arra, hogy ezután is megkapják a járulékot a mérkőzések közvetítéseinek jogdíjából. Szerintem ez a vezetőség képes arra, hogy a tévétársaságokkal előnyös szerződést kössön" – mutatott rá. Kérdésünkre hozzátette: az élvonal újoncaiként nem akarták „a mellüket verni" a jelöltállítás kapcsán, hiszen épp hogy csak betekintést nyertek az LPF életébe, de most bíznak abban, hogy ezután is „rendben mennek" a dolgok.

Közismert, hogy az LPF és a jövőre ugyancsak tisztújítást tartó Román Labdarúgó-szövetség (FRF) között eléggé ellenséges a viszony, de

Kertész szerint Iorgulescu erős támogatottsága talán elgondolkodtatja majd a Răzvan Burleanu vezette sportági szervezetet.

„A romániai labdarúgásnak az a jó, ha mindkét szervezete erős, de együttműködik egymással" – vélekedett.

Sajtótájékoztatóján Iorgulescu egyébként ismét közölte, hogy az elmúlt időszakban a szövetség gáncsolta el a változtatásokra tett javaslataikat, és bár idősebb, mint az FRF első embere, de megteszi a kezdő lépést annak érdekében, hogy személyes tárgyalás útján rendezzék a két intézmény viszonyát.

Ami a jövőre vonatkozó elképzeléseket illeti, a régi-új elnök közölte: videóbíróra még nincs 800 ezer eurójuk, mint ahogyan egy ifjúsági bajnokság elindításához sincs pénzügyi és infrastrukturális lehetőségük. „A szponzorizációkból nem tudunk mindent fedezni" – szögezte le, ismét felvetve azt a javaslatát, hogy a klubok adjanak át reklámfelületet az LPF-nek a stadionokban.

Súlyos temesvári vereség a pályán is

Mielőtt a Temesvári ACS Poli elnöke, Sorin Drăgoi alulmaradt volna a Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) elnökválasztásán, a Bega-partiak élvonalbeli csapata a pályán is elszenvedte az aktuális szezon legnagyobb vereségét: a Liga 1 15. fordulójában 7-0-ra kapott ki vasárnap este az FCSB vendégeként. A bukarestiek góljait a mesterhármasig jutó Gnohere, a duplázó Florin Coman, valamint Larie és Tănase szerezte. Utóbbi a Soljic kiállításakor (84. perc) megítélt büntetőből volt eredményes. Érdekesség, hogy a steauások legutóbb 2014-ben tudtak ilyen nagy arányban győzni, és akkor is épp a temesváriak ellen.

Ugyancsak vasárnap kapott ki a Giurgiui Astra hazai pályán 3-2-re a Voluntari-tól, ezért a hétfő esti Botoșani–Dinamo meccs eredményétől függetlenül az összetett élén Kolozsvári CFR (33 pont), FCSB (32) és Craiova (32) a sorrend. A Volutari 19 ponttal előrelépett a nyolcadik helyre. Keddtől már a Román Kupa tizenhatoddöntőit rendezik, kedden FC Argeș–Iași (16 óra), Ploiești-i Petrorul–Mioveni (18), Kolozsvári Universitatea–Miroslava (19) és Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK–Craiova (20.30) párosítás szerint.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS