Gyenes Mani „túlélte” az őrült Dakart: 23. helyezettként tér haza Dél-Amerikából

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. január 21., 18:44

A 23. helyen zárta Gyenes Emánuel a jubileumi 40. Dakar Ralit. A szatmárnémeti motoros kedd délután érkezik haza Dél-Amerikából.
 

Fotó: Facebook/Emanuel Gyenes - Mani

A motoros mezőny összetettjének 23. helyen zárta pályafutása nyolcadik Dakar Raliját Gyenes Emánuel. A szatmárnémeti pilótának ugyan nem sikerült tervei szerint felülmúlnia korábbi legjobb teljesítményét, ám a hűlését leküzdve ismét végigverekedte magát a Peruból induló, majd Bolívián áthaladva Argentínában befejeződő, több mint 9 ezer kilométeres távon, hogy szombaton Cordobában áthaladjon a célvonalon. A hivatalos honlap által idézett pilóták közül szinte mindegyik egyetértett Manival abban, hogy

ez volt a valaha rendezett legnehezebb dél-amerikai Dakar Rali, a viszontagságos útvonal pedig több élpilótát is idő előtti feladásra kényszerített a jubileumi 40. kiíráson.

Köztük a tavalyi bajnok brit Sam Sunderlandet, akinek kiesése után KTM-es gyári csapattársa, Matthias Walkner írt sporttörténelmet az összetettbeli győzelmével. Az első osztrák motoros lett, akinek sikerült nyernie, sikerével ráadásul együttesének is megszerezte a sorozatbeli 17. konstruktőri címet. Mögötte a Hondával versenyző argentin Kevin Benavides lett a második, míg az utolsó mért szakaszt megnyerő, 2016-os Dakar-bajnok Toby Price a harmadik lett a ranglistán.

A Peugeot is megvédte címét, ám a dobogóra ezúttal csak egy kocsijuk fért fel, mert az autósok között összetettben győztes spanyol Carlos Sainz mögött két Toyota, a Nasszer al-Attijah és a Giniel de Villiers neve által fémjelzett egység végzett a második és harmadik helyen. A Mr. Dakarként emlegetett, tizenháromszoros győztes Stephane Peterhansel (Peugeot) ezúttal a negyedik lett. Meglátása szerint két nagy hibát vétettek a verseny során, de „ez egy őrült Dakar volt", ahol rengeteg élsportoló kiesett, mások pedig rengeteg időt veszítettek a futamok során.

A jubileumi seregszemle nehézségét emelte ki Carlos Sainz is, aki 2000 után most másodjára nyerte meg a viadalt az autósok mezőnyében.

Az 55 éves veterán pilóta a hivatalos honlap alapján még nem biztos, hogy jövőre is rajthoz áll, egyelőre szeretné kiélvezni ezt a megdolgozott sikert és átbeszélni terveit a családjával. „A Peugeot sem lesz itt jövőre, úgyhogy még meglátjuk" – tette hozzá.

A quadosok mezőnyében a 2014-ben győztes Ignacio Casale nyert, míg kamionosoknál a Kamaz Eduard Nyikolajev, Jevgenyij Jakovlev és Vlagyimir Ribarkov alkotta orosz egysége védte meg tavalyi címét. A Dakar idei magyarországi részvevői közül, mint ismeretes, senkinek sem sikerült teljesítenie a kéthetes viadalt. Mani kedden kora délután érkezik haza Romániába.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat