Diószegi a történelmi feljutásról: legyőztük a sárkányt – lássuk, milyen a székely összefogás

Diószegi a történelmi feljutásról: legyőztük a sárkányt – lássuk, milyen a székely összefogás

Felfelé ívelő pályán. Bokor János menedzser és Diószegi László klubtulajdonos

Fotó: A Sepsi OSK Facebook-oldala

„Megmutattuk, hogy a Sep­si OSK legyőzi a sár­kányt” – fogalmazott a Krónikának Diószegi László, miután sepsiszentgyörgyi labdarúgócsapata – egy fordulóval a másodosztályos bajnokság lezárása előtt – vasárnap bebiztosította az egyenes ágú feljutást érő második helyet az összetettben.

Dobos László

Zátyi Tibor

Vásárhelyi-Nyemec Réka

2017. május 28., 23:412017. május 28., 23:41

2017. május 29., 00:112017. május 29., 00:11

A Resicabánya otthonában, Ghermănești-en Issa Thiaw 88. percben, tizenegyesből lőtt góljával 1-0-ra megnyert találkozó után a klubtulajdonos lapunknak elismerte, hogy napok óta „görcsölt”, a meccsen is végig „csipkedte” magát, hogy eldöntse, ébren van-e vagy álmodik, hiszen

népmesébe illő bravúrt hajtottak végre azáltal, hogy újonc székely „kis csapatként” felverekedték magukat a legjobbak közé.

Az élvonalról szövögetett álmok most valóra váltak, és bár elmondása szerint vasárnapra még nem terveztek nagy ünneplést, azért szurkolóikhoz kilátogatnak a központba.

„Még lesz szombaton egy mérkőzésünk, és szeretnénk azt is győzelemmel zárni, hogy megmutassuk, mi végig tisztességesen játszottunk, és nem üzletelgettünk úgy, mint más klubok. Az azt követő szerdán egy Edda-koncerttel szeretnénk ünnepelni” – fűzte hozzá.

Úgy véli, ennek

a sporttörténelmi sikernek a titka a hitben rejlik, mivel a játékosok minden egyes mérkőzés előtt elmondták a miatyánkot.

A folytatást érintő kérdésünkre Diószegi leszögezte: kellenek majd új játékosok, és az elkövetkezendő másfél hónap kulcsfontosságú lesz abban, hogy a stadiont az élvonalbeli mérkőzések normáinak megfelelő állapotba hozzák, de amennyiben ez nem sikerül, akkor

szeretnének legalább a bajnokság – téli szünet utáni – második felében hazai pályán szerepelni.

„Most nézzük meg, milyen a székely összefogás” – hangsúlyozta, megjegyezvén, hogy a kivitelezéshez szükségük lesz a támogatásra.

Ebben partnerre lelhet Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármesterben, aki Facebook-oldalán mondott köszönetet a klubtulajdonosnak: „Diószegi László nagyot álmodott, hitt az álmában, időt, energiát és pénzt fordított arra, hogy álma megvalósuljon. És az ő álma lassan egy egész város, egy egész régió álma lett. És ma sikerült megvalósítani ezt a nagy álmot!”

Az elöljáró büszke arra, hogy ilyen vállalkozók is vannak városukban, büszke a szurkolókra, az edzőkre és a játékosokra. „Külön köszönöm a román nemzetiségű játékosoknak, hogy magukra vállalták a »magyar város« színeiben játszással sajnos együtt járó bozgorozást, gyűlölködést” – emelte ki a polgármester.

korábban írtuk

Élvonalba jutott a Sepsi OSK – Történelmi sikert ünnepel a székelyföldi futball
Élvonalba jutott a Sepsi OSK – Történelmi sikert ünnepel a székelyföldi futball

A Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK labdarúgócsapata vasárnap 1-0-ra nyert a Resicabányai Metalul otthonában a Liga 2 utolsó előtti fordulójában, ezzel biztossá vált, hogy a háromszéki együttes feljut az élvonalba.

Az ünneplés közepette a csapatot a negyedik osztálytól az élvonalig vezénylő Valentin Suciu edző vasárnap délután még alig merte elhinni azt, amit véghezvittek. „Még egy-két napra szükség lesz ahhoz, hogy felfogjam” – mondta a Krónikának. Szerinte a munka, a komolyság és a becsületesség vezette őket sikerre.

Idézet
Nyitott szemmel álmodtunk, és megéltük az álmunkat egy sikerre éhes, komoly csapattal” – tette hozzá.

Megjegyezte, hogy a resicabányaiak elleni találkozó kudarcfélelme picit érződött a játékukon, de most nagyon örül, hogy sikerrel jártak.

Feljutásuk az egész székelyföldi labdarúgás számára történelmi esemény, hiszen – a futball világában jóval nagyobb, különálló múlttal rendelkező Marosvásárhelyt leszámítva – a régióból más csapat még soha nem játszott a romániai élvonalban.

Ennek megvalósulásához vasárnap már egyetlen pont is elég lett volna a Sepsi OSK-nak, a most hétvégén szabadnapos UTA ugyanis csütörtök este váratlanul kikapott az addig fél éve nyeretlen Balotești-től, ezért akkor kétpontos hátrányban maradt a második helyre visszalépett háromszéki alakulattal szemben. Ez a különbség most öt pontra nőtt, ezért az aradiak már biztosan osztályozóra kényszerülnek az élvonalbeli feljutáshoz.

Elbukott Liga 3-as rangadó

A Sepsi OSK élvonalba jutásán kívül az is biztossá vált, hogy a következő szezonban – az élvonalból kieső Marosvásárhelyi ASA-t leszámítva – nem lesz székely együttes a másodosztályban,

az FK Csíkszereda ugyanis a hétvégi utolsó fordulóban elszenvedett 1-0-s veresége miatt lecsúszott a feljutást érő első helyről a harmadosztályos pontvadászat első csoportjában.

Épp az a Știința Miroslava győzte le, amelyik a Szászhermány meglepő, Pașcani elleni, hazai 1-1-es döntetlenjét is kihasználva, „nevető harmadikként” kiharcolta a Liga 2-es feljutást: a moldvai alakulat 28 lejátszott mérkőzés után 64 pontra tornázta összetettjét, megelőzve a 63 ponttal maradt hargitaiakat és a szintén 63 ponttal másodikként végzett Brassó megyei gárdát.

Galéria

Fotó: Gecse Noémi

A felázott talajú csíkszeredai pályán kitűnő hangulatban, telt ház előtt elkezdődött találkozó első félidejét végigtámadta az FK. Tudva, hogy csak győzelemmel teheti biztossá első helyét, az első fél órában szinte percenként alakított ki gólhelyzeteket, de Bajkó minkét találatát les miatt érvénytelenítették, György lövése pedig a kapufáról pattant vissza. A 40. percben sorozatban háromszor lőttek kapura a hazaiak, de a vendégek mindhárom alkalommal menteni tudtak, az utolsó lövésnél az egyik védőjük rúgta ki a labdát a gólvonalról.

Szünet után újra saját térfelére szorította Iași megyei ellenfelét a csíki gárda, de az 50. percben ráijesztettek szurkolóikra: Horvát kapus rosszul rúgta ki a labdát, az pedig az ellenfélhez került, de Maxim távoli lövése a kapufáról vágódott ki. A csíkiak mindent egy lapra feltéve, teljes csapattal támadtak, de az időhúzásra játszó vendégek hosszú kirúgásokkal próbálták távol tartani 16-osuktól a labdát.

A 65. percben aztán a semmiből célba ért a Miroslava:

Taciuc baloldali, kapu felé tartó lövése az egyik csíki védőn irányt változtatva az FK kapujában kötött ki. Mint később kiderült, ezzel a végeredményt is beállították, mivel bár Lengyel Roland edző cserékkel frissített együttesre nem adta fel a támadást, a precízen védekező Miroslava hátvédjei jól mozdultak ki, és az FK játékosai rendre lesen maradtak. Az utolsó percekben egy büntetőgyanús helyzet is volt a Cristian Ungureanu edzette moldvaiak tizenhatosán belül, de a játékvezető sípja néma maradt.

A feljutásukba került vereség után Lengyel Roland csalódottsággal jegyezte meg, hogy tanítványai végig jól játszottak, számtalan helyzetet alakítottak ki, kapufát rúgtak, de a vezetést mégsem tudták megszerezni. „Úgy gondolom, hogy

Idézet
egyetlen dolog hiányzott ezen a mérkőzésen, és az a szerencse.

A fiúk mindent megtettek, rengeteg néző volt, köszönjük szépen a biztatást! Nehéz ilyenkor bármit is mondani, hisz egész évben nagyon jó teljesítményt nyújtottunk. Nagyon csalódottak vagyunk” – fogalmazott a szakember.

Liga 2-ben a Ripensia

Ahogyan az első csoportban, úgy a negyedikben is az utolsó forduló döntött a feljutásról: végül a Temesvári Ripensia a Tâgu Jiu-i Pandurii fiókcsapata ellen aratott 2-0-s hazai győzelmével megőrizte listavezető helyét a Resicabányai CSM Școlar előtt.

Utóbbi alakulat egyébként ugyancsak megnyerte 1-0-ra a vendég Temesvári ACS Poli II elleni szezonzáró mérkőzését, de ezzel együtt egy ponttal elmaradt a 26 mérkőzés után 55 ponttal bajnok Ripensiától. Az már korábban eldőlt, hogy a második csoportból a Bukaresti Metaloglobus, a harmadikból a Pitești-i SCM, az ötödikből pedig a Szebeni AFC Hermannstadt léphet előre a Liga 2-be.

Megmenekült az Udvarhely

A másodosztályba ugyanis csak a csoportgyőztesek jutottak fel, a 13., a 14. és a 15. helyezettek a leggyengébb 12. helyezett társaságában pedig kiestek a harmadosztályból. Ettől tartott a Székelyudvarhelyi FC is, amelyik pénteken játék nélkül nyerte meg 3-0-ra az első csoport 30. fordulójának utolsó összecsapását.

Az Atletico Vaslui csapatát fogadta a városi stadionban, ám

a vendégek mindössze hét játékossal érkeztek, továbbá azt állították, hogy ellopták a leigazolásukat tanúsító dokumentumaikat.

Délután hat órakor a két csapat ugyan kivonult a pálya közepére, de a sepsiszentgyörgyi játékvezető lefújta a mérkőzést, mielőtt az elkezdődött volna. Ennek megfelelően az udvarhelyiek 3-0-ra nyertek zöldasztalnál. Az SZFC így 28 lejátszott meccs után – nyolc győzelemmel és négy döntetlennel – 28 pontot szerzett az első csoportban, aminél az ötödik csoportban a Marosvásárelyi ASA fiókcsapata gyengébbnek bizonyult egy ponttal.

Ebből a mezőnyből még a Fugyivásárhely, a Pusztadaróc és a Beszterce esett ki, de a negyedik ligába csúszott az UTA fiókcsapata és a Kisbecskerek (4. csoport) is. Mint megtudtuk, azok az udvarhelyi szurkolók, akik jegyet váltottak a pénteki meccsre, az őszi szezon első hazai mérkőzésére ingyen mehetnek be.

A Voluntari nyerte a Román Kupát

Hét évvel megalapítása után Román Kupát nyert a Voluntari élvonalbeli labdarúgócsapata, miután a Ploiești-en rendezett szombat esti döntő 1-1-es rendes játékideje, illetve hosszabbítása után büntetőkkel 5-3-ra legyőzte a Giurgiui Astrát.

A tavalyi bajnok, idén hatodik helyezett Astra így 2014-es kupagyőzelme után idén serleg nélkül marad, miközben az alsóházi rájátszásban a kieséstől már megmenekült Ilfov megyei gárda nyáron még Románia Szuperkupájáért is megküzdhet majd az idei bajnok Viitorullal.

Mivel a Voluntari nem kért korábban engedélyt a nemzetközi szerepléshez, ezért a Liga 1 felsőházi rájátszásának hatodik helyén végzett Astra fog elindulni az Európa Liga selejtezőiben.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 14., vasárnap

Lányok a fiúk után: kijutott a párizsi ötkarikás játékokra a magyar női kézilabda-válogatott

Magyarország női kézilabda-válogatottja kvótát szerzett a párizsi olimpiára, miután a debreceni selejtezőtorna vasárnapi zárónapján 37-28-ra legyőzte Japán csapatát.

Lányok a fiúk után: kijutott a párizsi ötkarikás játékokra a magyar női kézilabda-válogatott
2024. április 12., péntek

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna második fordulójában, pénteken, és csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.

Óriási lépést tettek a párizsi olimpia felé Klujber Katrinék
2024. április 12., péntek

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat

Kizárták a korosztályos román tornaválogatottból azt a három sportolót, akik bántalmazták, nemzetisége miatt megalázták magyar nemzetiségű társukat. Az érintettek nem vehetnek részt a közelgő kontinenstornán sem.

Szankcióval sújtották a magyar társukat megalázó román válogatott tornászokat
2024. április 11., csütörtök

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont

Újabb erdélyi városban rukkoltak elő stadionépítésik tervekkel: a Beszterce-Naszód Megyei Tanács új sportlétesítményt akar építeni a megyeszékhelyen.

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont
2024. április 10., szerda

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján

A Duna Arénában zajló úszó országos bajnokság keddi nyitónapján megdőlt a legrégebbi országos csúcs, miután Fángli Henrietta 100 méter mellen átadta a múltnak Kovács Ágnes 2000-ben elért rekordját.

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján
2024. április 09., kedd

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős

Milák Kristóf kiváló időeredménnyel tért vissza a versenyzéshez a 126. úszó országos bajnokság keddi nyitónapján, melyen Hosszú Katinka is újra medencébe ugrott.

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős
2024. április 09., kedd

Segítséget ajánl a magyarsága miatt bántalmazott erdélyi tornászfiúnak Nagy Elek üzletember

Nagy Elek erdélyi származású üzletember teljes körű szponzori és továbbtanulási támogatást ajánl fel a bántalmazott erdélyi tornászfiúnak, amennyiben úgy gondolja, a történtek miatt alternatíva lehet Magyarországon folytatnia a sportkarrierjét.

Segítséget ajánl a magyarsága miatt bántalmazott erdélyi tornászfiúnak Nagy Elek üzletember
2024. április 07., vasárnap

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban
2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ