„Csak most kezdődik” a kolozsvári Eb a magyar kosárválogatott számára

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. szeptember 04., 12:38

Románia és Magyarország egyaránt vereségekkel rajtolt hétvégén a férfi kosárlab­da-Európa-bajnokság kolozsvári csoportkörében. A házigazdák hétfőn a címvédő spanyolokkal találkoznak, míg a piros-fehér-zöld csapat a csehek ellen lép pályára.

A magyar válogatott bizakodva készült a csehek elleni hétfői meccsre Fotó: MTI

Csehország legyőzésében bízott Románia a férfi kosárlabda-Európa-baj­nokság kolozsvári csoportkörében, de tapasztalathiányuk rányomta a bélyegét a pénteki nyitó­for­dulóban mutatott játékukra, és 83:68-as vereség lett az összecsapás végeredménye.

Másnap már a magyarok elleni 67:58-as győzelemmel kezdő horvátokkal szemben maradtak alul 74:58-ra, ám Marcel Țenter szövetségi kapitány szerint már sokkal nagyobb elszántsággal játszottak, a csapategység terén pedig elégedett volt a látottakkal. Megjegyezte, hogy bár sikerült tartaniuk a lépést a neves ellenféllel szemben, de

a kritikus pillanatokban az egyéni teljesítményekben megmutatkozott a két csapat közötti különbség.

Úgy vélekedett, hogy a csehek elleni meccsel ellentétben már jobban kezelték a rájuk nehezedő nyomást, és elkezdtek a valós képességeikhez mérten kosárlabdázni. „Egy ilyen tornán, ahol nincs tapasztalatod, valószínűsíthető, hogy nem az első találkozó lesz pályafutásod legjobbja, de nem haragudhatok a fiúkra, mert azért végig harcoltak” – fűzte hozzá a szakember, aki már a hétfő esti, Spanyolország elleni összecsapást készíti elő.

Tanítványai közül

Kuti Nándor megjegyezte, hogy továbbjutási esélyeik még nem úsztak el,

mert szerinte még Montenegrót is megszorongathatják majd, mert a horvátok ellen már megmutatták, hogy képesek jobban játszani annál, mint ahogyan a csehek ellen kezdtek.

Magyarország már szombaton – a horvátok elleni vereség után – megmérkőzött a montenegróiakkal, és 72:48-ra kikapott. A piros-fehér-zöldeket edző Stojan Ivkovic szövetségi kapitány az izgalom számlájára írta a történteket, szerinte

meg kell tanulniuk, hogy hogyan kell kontinensviadalon játszaniuk.

Az M4 Sportnak adott nyilatkozatában hozzátette: a montenegróiak ellen a büntetők és triplák rossz kihasználása volt a legfőbb gond, lehetőségeik ugyanis bőven voltak a pontszerzésre. „A csapat hozzáállása jó, remélem, ezzel a két meccsel az izgalom is elmúlt” – nyilatkozta. A magyarok Eb-je ugyanis Vojvoda Dávid szerint csak hétfőn kezdődik. „Tudtuk, hogy az első két mérkőzés nagyon nehéz lesz, szerettünk volna egyet megnyerni, de

a mi Eb-nk hétfőn kezdődik Csehország ellen. Kőkeményen nekik fogunk ugrani”

– ígérte a vasárnapi szünnap előtt a válogatott kosaras.

A magyar–cseh meccs hétfőn 15 órakor kezdődik, majd a Montenegró–Horvátország találkozó (17.45) után a spanyol–román csata 20.30-tól lesz. A címvédő spanyolok eddig a várakozásoknak megfelelően 99:60-ra legyőzték Montenegrót, majd a cseheket verték 93:56-ra. Négy ponttal vezetik a C csoport összetettjét a szintén négypontos horvátok, továbbá Montenegró (3 pont), Csehország (3), Románia (2) és Magyarország (2) előtt. A román–magyar mérkőzést kedden 20.30-tól rendezik.

Az isztambuli egyenes kieséses szakaszba a csoportok első négy helyezettjei kvalifikálnak. Meglepetést eddig az oroszok okoztak, akik miután 76:73-ra felülmúlták a házigazda törököket, a D csoportban fő­esélyes szerbeket is legyőzték 75:72-re.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat