A szurkolói magyarellenesség visszaszorításáról tágyaltak az RMDSZ és az FRF képviselői

MTI 2017. október 18., 11:52 utolsó módosítás: 2017. október 18., 13:01

A lelátókon megnyilvánuló magyarellenesség visszaszorítására javasoltak megoldásokat a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat képviselői a Román Labdarúgó-szövetségnek (FRF) egy találkozón, amelyről szerdai közleményében számolt be a szolgálat.

Az FCSB szurkolóinak magyarellenes megnyilvánulása a Sepsi OSK elleni brassói mérkőzésen Fotó: Pál Árpád

A szolgálat nevében Benkő Erika és Csoma Botond, az RMDSZ parlamenti képviselői tárgyaltak Bukarestben az FRF két osztályvezetőjével. A képviselők a keddi tárgyaláson négy, nemrég történt súlyos esetre hívták fel a figyelmet, és megoldásként azt javasolták a FRF-nek, hogy

a szövetség küldjön független megfigyelőt minden olyan mérkőzésre, amelynek kisebbségi vonatkozása is van, a játékvezető állítsa le a mérkőzést, ha kisebbségellenes rigmusok hangzanak el a lelátókon, és ha valamelyik csapat szurkolótábora visszaeső, büntessék zárt kapus mérkőzésekkel.

A képviselők azzal az elhatározással álltak fel az asztaltól, hogy az FRF javaslatait figyelembe véve javaslatot dolgoznak ki a sporttörvény módosítására. Amint a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat közölte: az FRF illetékesei készségesnek mutatkoztak együttműködni a lelátókon megnyilvánuló idegengyűlölet és a szimbolikus erőszak visszaszorítása érdekében.

A román labdarúgásban azóta erősödtek fel a lelátói magyarellenes megnyilvánulások, hogy a 2017-2018-as idényben a Liga 1-ben játszik a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK, amelynek játékoskeretét ugyan zömében román nemzetiségű játékosok alkotják, de a székelyföldi szurkolók általában magyarul biztatják a csapatot.

A Sepsi OSK és a bukaresti FCSB (a korábbi Steaua) október elsejei, Brassóban játszott mérkőzésén a bukaresti csapat szurkolóinak egy csoportja óriás molinót feszített ki azzal a felirattal, hogy Nektek Románia nem az otthonotok! Menjetek innen! A provokációra a sepsiszentgyörgyi csapat szurkolói Ria-Ria-Hungária! skandálással válaszoltak. Az FRF fegyelmi bizottsága mindkét csapatot azonos bírsággal sújtotta: az FCSB-t a szurkolók xenofób megnyilvánulásai, az OSK-t pedig szervezési hiányosságok miatt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat