pulzArt: összművészeti fesztivál Sepsiszentgyörgyön

Bíró Blanka 2013. június 20., 18:15 utolsó módosítás: 2013. június 20., 18:18

Nagyszabású kortárs összművészeti fesztivált szervez a sepsiszentgyörgyi önkormányzat: a pulzArtra szeptember 5–8. között kerül sor Lajkó Félix és zenekara, Háy János író és Frenák Pál Társulata részvételével.

A részleteket csütörtökön hozták nyilvánosságra a szervezők, a Városimázs iroda munkatársai, ezzel kiderült, hogy a néhány hete közösségi oldalakon keringő Vibes nevű 18 másodperces videó, majd a pulz nevű internetes játék tulajdonképpen a fesztivál előkészületeire hívták fel a figyelmet. A reklámfilmecske sokak figyelmét megragadta, Erdély-szerte Sepsiszentgyörgyre irányította a figyelmet. Barta Mónika a Városimázs iroda munkatársa elmondta, a pulzArt a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa program központi eseménye, a négy tematikus év találkozási pontja, ezért szerepet kap a zene, az irodalom, a színház és a vizuális művészetek, a program összeállításakor szempont volt a műfajok közötti átjárás.

A székelyföldi viszonylatban egyedülálló rendezvény egyszerre szólítja meg a „nyakkendős” és a „teniszcipős” közönséget, reprezentatív, izgalmas mai művészeti kezdeményezéseket mutat be, melyek szabadon ötvözik a műfajokat. A vizuális arculat is a pulzálásra épít, a név a művészet lüktetésének letapogatását, a művészeti alkotás és a befogadó találkozásából fakadt életérzést, és a fesztivál miatt megpezsdült várost jelenti.

Barta Mónika szerint, olyan rendezvényeket hoznak el Sepsiszentgyörgyre, amelyek nehezen vagy ritkábban elérhetőek az erdélyi közönség számára. Modern, 21. századi művészek, stílusok mutatkoznak be, olyan produkciók, melyek a máról, a mostról szólnak, fontos a részvétel, az interakció. A fesztivál költségvetése 120 ezer lej, ezt pályázati forrásokból és helyi költségvetésből különítik el. Barta Mónika elmondta, a rendelkezésükre álló pénzt úgy csoportosították, hogy kevesebb, de erőteljes programpont legyen a fesztiválon. Több helyi művelődési intézmény és civil szervezet partner a szhervezésben, eddig tíz fellépést szerveztek le, a programot augusztus elejére véglegesítik.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat