Krónika Online
2017. április 30., vasárnap; Ma Katalin, Kitti napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Kolozsvári magyar színésznőt bántalmazott az ukrán rendező

Kiss Judit, Pap Melinda, Rostás Szabolcs | 2017.03.26. [18:05] | Utolsó módosítás: 2017.03.26. [20:29]

Értesüléseink szerint verbálisan és fizikailag is bántalmazta a Kolozsvári Állami Magyar Színház egyik színésznőjét Andrij Zsoldak Németországban élő ukrán rendező, aki Henrik Ibsen Rosmersholm című darabját állította színpadra a kincses városban. A péntek esti bemutató szünetében történt agresszióról az áldozat egyik kollégája értesítette a rendőrséget, amely a Krónikának megerősítette a színháznál történt incidens tényét. Tompa Gábor, a teátrum igazgatója úgy nyilatkozott, az incidens „nem volt annyira súlyos, hogy bántalmazásról lehessen beszélni, bár kemény jelenet volt”.

17505291_1353417964738303_648818837313795273_o_bAndrij Zsoldak rendező és Tompa Gábor igazgató a pénteki bemutató után

Verbálisan és fizikailag is bántalmazta a Kolozsvári Állami Magyar Színház egyik színésznőjét Andrij Zsoldak Németországban élő ukrán rendező, aki Henrik Ibsen Rosmersholm című darabját állította színpadra a kincses városban. A péntek esti bemutató szünetében történt agresszióról az áldozat egyik kollégája értesítette a rendőrséget, amely a Krónikának megerősítette a színháznál történt incidens tényét. Az érintett színésznő megkeresésünkre nem kívánt nyilatkozni az ügyről, mint mondta, ezt a belső munkafolyamat részének tekinti, amit szeretne mihamarabb elfelejteni. Közölte, rendőrségi feljelentést sem tesz az ügyben.

Carmen Livia Jucan, a Kolozs megyei rendőr-főkapitányság szóvivője vasárnap a Krónikának elmondta, pénteken 21 óra 30 perckor érkezett riasztás az 112-es segélyhívószámon, miszerint agresszió ért egy színésznőt a sétatéri társulat előadása közben. A helyszínre kiérkezett rendőrök nem tudtak közvetlenül a sértett féllel beszélni, mivel a művész időközben a második felvonásban már ismét a színpadon játszott. A szóvivő kérdésünkre elmondta, a riasztás nem az áldozattól, hanem annak egyik kollégájától származott, a rendőröknek pedig ugyancsak más színészek írták le a történteket.

Megtudtuk, a rendőrök felkérték a színész kollégákat, tolmácsolják az áldozatnak, hogy adott esetben kérjen törvényszéki orvosi látleletet, de mindenképpen tegyen bűnvádi feljelentést az ügyben. Carmen Jucan rendőrügynök lapunknak elmondta, a rendőrség fizikai bántalmazás esetén csakis az előzetes feljelentés alapján indíthat eljárást. Az előadásban Imre Éva, Sigmond Rita, Bodolai Balázs, Bács Miklós és Kicsid Gizella szerepelt, akik az incidenst követően, a szünet után valamennyien végigjátszották a második felvonást. Az ügy pikantériája, hogy az agresszió áldozatává vált színésznő a Rosmersholmban egy olyan figurát alakít, akit a történet szerint bántalmaznak az egyik jelenetben.

„Túlságosan indulatos a rendező”

Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója megerősítette lapunknak, hogy incidens történt a pénteki bemutatón, de szerinte nem volt annyira súlyos, hogy bántalmazásról lehessen beszélni. „Valószínűleg összeszólalkoztak és maximum megrázta a színésznőt" – fogalmazott a Krónikának a direktor, hozzátéve, nem esett bántódása senkinek. „Valószínű, hogy egy hevesebb, indulatosabb pillanat volt" – tette hozzá Tompa Gábor, aki ugyan nem volt tanúja az incidensnek, de a szünet után értesült róla, és több embertől is tájékozódott. Felvetésünkre, hogy a rendőrséget is kihívták a helyszínre, úgy vélte, valószínűleg az ügyelő ijedhetett meg a hangoskodás hatására. „Helyesen is, elfogadhatatlan, hogy bántalmazás történjen, de végül nem történt" – fogalmazott a színházigazgató, aki szerint bár „kemény jelenet volt", nem fajult el odáig, hogy fizikai sérülés történjen.

17545618_1353418061404960_87650232660939459_o_b

Tompa maga is elismerte, hogy Andrij Zsoldak rendező túlságosan indulatos, és „kicsit kiszaladt a kontroll alól". Úgy vélte, az, hogy próbafolyamat során is voltak konfliktusok közötte és a színészek között, nem rendkívüli a színházi munkában. „Sok ilyenről tudunk. Olyanról is tudunk, hogy színészek összeverekedtek próbán, de ez egy idegfeszültséggel járó munka, megesik az ilyesmi" – mondta az igazgató-rendező, hozzátéve: a mostani esethez hasonló, „pletykaszinten történő, folyosórádión alapuló híreket nem jegyzi a történelem".

Kérdésünkre, hogy a történtek után a színház vezetősége kezdeményez-e kivizsgálást az ügyben, elmondta: ha az érintett fél azt mondja, hogy bántalmazás történt, és ennek bizonyítható nyomai vannak, megteszik. Úgy vélte, ennek megelőzésére is történhetett a rendőrség értesítése, és mivel az előadás folytatódott, szerencsére az indulatok is lecsillapodtak. „Egyelőre mindenki azt mondja, és ezt azért tudomásul kell vennünk, mivel egyöntetű jelzés a színészek részéről, hogy nagyon nehéz, kemény volt a folyamat, a rendező olyan dolgokat kért, amelyek a korlátaikat feszegették. Mindenki, még azok is, akik kikerültek a szereposztásból, hálásan gondolnak a folyamatra, mint olyanra, amelyben nagyon rég nem volt részük. Olyan igényességről, olyan kompromisszummentességről van szó, ami a színészeket mindenképpen előrelendítette és megváltoztatta. Ezt kell nézni, és senki nem bánja – egytől egyig mindenkit meg lehet kérdezni –, hogy része volt ennek a folyamatnak" – fejtette ki Tompa. Kérdésünkre, hogy a történtek fényében folytatják-e az együttműködést Andrij Zsoldak rendezővel, úgy nyilatkozott, „meglátjuk”.

A bemutatót követő ünnepélyes fogadáson egyébként Tompa Gábor és Visky András művészeti igazgató egyaránt jelen volt, és gratuláltak a rendezőnek – mint mondták, el voltak ragadtatva az előadástól. A színház Facebookján is látható fotók tanúsága szerint Tompa Gábor mosolyogva gratulált a vendégrendezőnek, méltatta munkásságát és a kolozsvári produkciót. Imre Éva, Sigmond Rita és Bács Miklós – a színházi életben szokatlan módon – nem jelent meg az állófogadáson.

Feszültségek a próbafolyamat alatt

Értesüléseink szerint Andrij Zsoldak az egész kolozsvári próbafolyamat alatt megalázó, autoriter, „diktatorikus” módon bánt a színészekkel, semmibe vette az ötleteiket, meglátásaikat, ezért sokan közülük felmondták a vele való együttműködést. A rendező egyébként többször is nyilatkozta már, hogy „ars poeticája” szerint a színészt szélsőséges körülményeknek kell kitenni a próbafolyamat során, ő pedig nem köt kompromisszumokat.

Mint a kincses városi bemutatót beharangozó sajtótájékoztatón nyilatkozta, nem volt egyszerű tető alá hozni az előadást, kezdetben 17 színésszel kezdte a munkát, végül hat színész játszik a produkcióban. Ibsen darabjából erdetileg háromfelvonásos, hatórás előadást készített elő Zsoldak, aztán később kivágták a második részt, így alakult ki a két részből álló négyórás produkció. Értesüléseink szerint a rendező munkamódszeréhez tartozik, hogy feszültséget és konfliktust szít, utolsó pillanatban dönt egy-egy előadás kimenetelét, vagy a produkcióban fellépő színészek kilétét illetően.

17311065_1341569439256489_3462796907671429181_o_bA rendező és a színészek a Rosmersholm című előadás beharangozó sajtótájékoztatóján

A jelek szerint Zsoldak nemcsak a színészek, de a közönség türelmét is próbára teszi – emiatt már konfliktusba került a kolozsvári színház alkalmazottaival tavaly novemberben az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztiválon, amelynek keretében az Elektra című, általa rendezett produkciót mutatták be a szkopjei színház művészei. Úgy tudjuk, az előadás napján a rendező azt akarta elérni, hogy a kitűzött időponthoz képest egy órával később kezdjék a produkciót, mivel még „igazítani akar rajta”, azonban a szervezők megakadályozták végül ebben. 

„Olyan rendező vagyok, aki semmi szabadságot nem ad a színészeinek”

Az Interferenciák fesztiválon Zsoldak az Elektra című előadásról szóló sajtóbeszélgetésen azt mondta, a szkopjei Macedón Nemzeti Színház színészei közül többen kiléptek a projektből, ezt azonban korántsem tartja problémának. „Jóval fontosabb, hogy kettejük döntése legyen az együttműködés, a színészé és a rendezőé, akárcsak a csóknál – ahhoz sem lehet egyoldalúan hozzáállni" – hangoztatta a művész.

A casting során nehezen talált rá a megfelelő címszereplőre, ráadásul a színésznőnek, akit kiválasztott, nemsokára eltört a lába, így új Élektra után kellett nézni. Második körben Darja Rizova mellett döntött, azonban állandó konfliktusban voltak az első hónapban, elmondása szerint úgy viselkedtek, mint két kutya, pár nappal a bemutató előtt lettek csak barátok. Adott ponton azt kérte a színésznőtől, hogy tegyen úgy a próbán, mintha a kutyája lenne, teljes mértékben adja át neki a hatalmat önmaga fölött – írta a Szabadság napilap. „Olyan rendező vagyok, aki semmi szabadságot nem hagy a színészeinek. Csak semmi improvizáció, minden másodpercet megrendezek” – fűzte hozzá.

Zsoldak 1962-ben született Kijevben, Moszkvában tanult rendezői szakon. Az ukrajnai Harkov Taras drámai színházának igazgatója volt, ahol több olyan előadást rendezett, amelyet számos európai ország színházi fesztiváljain mutattak be. Shakespeare Rómeó és Júlia című művéből készült feldolgozását betiltották Ukrajnában, azóta Berlinben él, de több országban rendez. Jelentős európai szakmai díjak birtokosa, a nagyszebeni színházban 2002-ben rendezett Othello?! című előadása a Szebeni Nemzetközi Színházi Fesztiválon a legjobb rendezés díját, az azévi UNITER-gálán pedig a legjobb előadás díját kapta. A Rosmersholmot szerdán 18 órától láthatja újra a közönség a kolozsvári színházban. 

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
11.
.!%
2017.03.28., kedd [17:55]
Itt minden le van írva és tömören.
10.
Sarki Levente
2017.03.28., kedd [09:17]
Vajon miért szereti Tompa Gábor a dilis rendezöket?
Persze hogy Tompa Gábornak el kellene tünni a magyar szinház igazgagatói székböl.
Ö Tompa beült a magyar szinházba és bitorolja azt ! Az atya isten sem tudja kimozditani onnan mert ügyesen kiépitette kapcsolatait.
Tompa azért nem való nekünk, mert ö lenézi a magyarságot. Milyen és hány magyar szerzötöl irt darabot mutatnak be a kolozsvári szinházban évente?
Ugye Tompa a nemzetközi világirodalomba akar dúskálni. Csakhogy ez nekünk kolozsvári magyaroknak nem kell és nem igy kellene.
Egyszerüen nem járunk szinházba, mert valaki nem hozzánk való bitorolja a magyar szinházunkat.
9.
Kracsovszki
2017.03.27., hétfő [23:07]
Tompának nincs mit keresnie Kolozsváron, meg kell mozgatni mindent, hogy elkerüljön innen.
8.
Alma Janos
2017.03.27., hétfő [21:24]
Felhaborito !!!
Ezzel a hozzaallasal a herr direktor levizsgazott !!!
Siman el kellene bocsajtani egy ilyen incidens utan !!!
7.
dudva
2017.03.27., hétfő [18:28]
Visszataszító egy állat ez a rendező. Elmebeteg, vagy simán bűnöző? De az a színházigazgató sem százas, aki egy ilyen dúvadat meghív a társulatával kegyetlenkedni. Ha tökös lenne a kolozsvári közönség, szabotálná az előadásokat.
6.
buhuhu
2017.03.27., hétfő [17:03]
Micsoda retkes csöves, húzzon haza ha még ott is fogadják egyáltalán. A magyart mindenki taszigálhassa, s már meg is szokták egyesek. Szerintem Tompa Gabor is nyugodtan lemondhat ezek után.
5.
lajcsi2
2017.03.27., hétfő [15:53]
nezz a fejere, megvan minden fajtajelleg
4.
No Bunko
2017.03.27., hétfő [15:32]
A rendező szerintem egy utolsó bunkó. Ami inkább meglep, az maga Tompa Gábor, akit ezidáig nagyra tartottam. Sajnos mikor ilyent mond, hogy: „Valószínűleg összeszólalkoztak és maximum megrázta a színésznőt" akkor férfiként csak szégyellni tudom magam, hogy a 21 században Európájában, a nőkhöz való ilyen viszonyulással még valaki intézményvezető lehet. Mi az, hogy maximum megrázta? Ez Tompa szerint nem nagy ügy. Én is igazgató vagyok, de azt sem engedném meg magamnak, hogy üvöltözzek egy kolleganőmmel, nem hogy fizikailag bántalmazzam. Szégyen.
3.
Hajrá színház, hajrá "művészet" !
2017.03.27., hétfő [09:08]
Ez igen!
Hasonló mikor volt, de inkább mikor lesz, mert lassan fokozottan és állandóan beépül a koloszvári 'magyarul játszó színházfélébe'?

Mondják: amilyen a fej...

Szomorú.
Egy valaha művészi valót megélt, igazi Színház ide süllyedt...

Megalázó egykori nézőknek, egykori társulati tagoknak (kiket szépen nem létezővé, nem volttá töröltek, mintha ezzel kiradíroznák a múltat) ide, erre a színtre jutott a már alig kincses városban a már alig-magyar kultúra!

Több, mint szégyen.
Gyalázat.

Gyalázat maga a tény, hogy a megmaradt magyar lakósság számára nem létezővé tették a magyar műveltséget abban a színházban, melyben csillogott minden szem az egykori előadásokon.

Síralmas.
Síralmasak a művészetet erőltető-elfajító, a magyar életet semmibe vevő-tevő agyament eőadások.
Síralmas azt ezt elfogadó közönség, ki még olykor el-elmegy, mert nincs más...
Síralmas a műfajokat el- illetve megvető kitiltás, a színészeket megalázó, eltorzító "művészet".

És erre mondjuk azt: "csak rosszabb ne legyen!"
Miért, még lehet?
2.
puci pardalian
2017.03.27., hétfő [08:22]
Nem elég, hogy az igazgató köztudottan és tudatosan megalázza, kizsigereli a magyarokat, mert egy ószövetséginek ez kijár, még a szintén szadista fejtársát is felhasználja!
1.
Q7
2017.03.26., vasárnap [18:55]
Nagy az Isten állatkertje! Hogy egyesek mit el nem tűrnek? Méghogy tegyen úgy mintha a kutyája lenne... Nem az a hülye aki kéri, hanem az aki csinálja. Utána a színész akár Oszkárt is kaphat, de másnap reggel, hogyan néz a tűkörbe? Aki önként feladja a szabadságát, megérdemli a jármot!
Hozzászólások11