NVI: 81 ezer levélszavazatot már feldolgoztak, sok az érvénytelen voks

MTI 2018. április 07., 15:30 utolsó módosítás: 2018. április 07., 15:36

Nyolcvanegyezer levélszavazat azonosító nyilatkozatát dolgozta fel eddig a Nemzeti Választási Iroda (NVI), a szavazási iratok 14,8 százaléka érvénytelen volt - közölte Pálffy Ilona, az NVI elnöke szombati, budapesti sajtótájékoztatóján.

Fotó: Biró István

A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az április 8-ai országgyűlési választáson, és az NVI-hez már másfél hete folyamatosan érkeznek a levélszavazatok. A levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak ellenőrzését kedden kezdték meg. Pálffy Ilona elmondta, két műszakban ellenőrzik a levélszavazatok azonosító nyilatkozatait, és napi 20-25 ezret tudnak feldolgozni.

Az ellenőrzés során az NVI azt vizsgálja, hogy le van-e ragasztva a válaszboríték, az tartalmaz-e azonosító nyilatkozatot és szavazatot rejtő kisebb borítékot, utóbbi le van-e ragasztva, az azonosító nyilatkozatban rögzített adatok pedig megfelelnek-e azoknak, amelyeket a választópolgár a regisztrációkor megadott. Azt is ellenőrzik, hogy az azonosító nyilatkozatot kitöltő szerepel-e a névjegyzékben és nem küldött-e vissza több szavazási iratot.

Pálffy Ilona közölte: típushiba, hogy az NVI-hez visszaérkező boríték nem tartalmazza az azonosító nyilatkozatot, illetve, hogy hiányosan vagy rossz adatokkal van kitöltve.

Ma még át lehet venni a szavazási levélcsomagokat a külképviseleteken
Szombaton van utoljára lehetőségük átvenni a levélben szavazóknak a szavazási levélcsomagjukat a kijelölt öt külképviseleten, ezért meghosszabbították nyitva tartásukat. A szavazási levélcsomagokat csak személyesen lehet átvenni.

Sokszor előfordul az is, hogy a boríték nincs lezárva, 280 olyan eset fordult elő eddig, amikor a szavazatot tartalmazó kis boríték nem volt lezárva.

Az NVI-hez 112 466 levélszavazat érkezett vissza: postán 31 460, a külképviseleteken keresztül pedig 81 006. A posta tájékoztatása szerint még szombat délután 5600 levélcsomag érkezik az NVI-hez. A levélszavazatoknak szombat éjfélig kell postán megérkezniük a választási irodához.

A csíkszeredai főkonzulátusról 60 ezer levélszavazat fog megérkezni még szombaton az NVI-hez.

Az NVI elnöke arra a felvetésre, hogy többen - bár regisztráltak - nem kapták meg a szavazási levélcsomagot, illetve úgy kapták meg, hogy már nem tudják levélben visszajuttatni az NVI-hez, azt mondta: az országos listákat március 6-áig lehetett bejelenteni, a Kúria március 17-én hozta meg az utolsó, az országos lista nyilvántartásba vételével kapcsolatos végzését. Másnap a nyomda kinyomtatta a 300 ezer országos listás szavazólapot, amelyeket a posta még aznap szétszortírozott, és

március 19-20-21-én mentek ki a levélcsomagok. Hangsúlyozta: ennél korábban nem küldhették ki, mert nem volt érvényes szavazólap.

Hozzátette, ha a választópolgárok úgy látják, hogy postán már nem érkezne vissza a levélszavazatuk, akkor eljuttathatják azt a külképviseletekre is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat