Krónika Online
2017. április 29., szombat; Ma Péter napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Menekültként érkezett Németországba a berlini gázoló

MTI | 2016.12.20. [08:31] | Utolsó módosítás: 2016.12.20. [12:51]

Tizenkettőre nőtt a berlini karácsonyi vásáron történt gázolás halálos áldozatainak száma, 48-an megsérültek, többen súlyosan. Thomas de Maiziére belügyminiszter nem zárja ki, hogy merénylet történt, de a hatóságok egyelőre nem minősítették hivatalosan az esetet.

berlin-kamion_b

A német rendőrség éjfél után két órával arról tájékoztatott a Twitteren, hogy tizenketten haltak meg a gázolásban, a korábbi hírek kilenc halottról szóltak. A rendőrségi közleményből nem derült ki, hogy az újabb három áldozat a helyszínen vagy a kórházban halt bele sérüléseibe.

Hétfő este Berlin nyugati részének központjában, Charlottenburg kerületben, a Kurfürstendamm sugárútnál az egyik leghíresebb karácsonyi vásáron egy teherautó belegázolt a tömegbe, mintegy ötven-nyolcvan métert tett meg. A gépkocsi vezetője megpróbált elmenekülni a helyszínről, de elfogták. A sofőr mellett ülő utas a helyszínen meghalt, a német rendőrség azt közölte keddre virradóra, hogy ő lengyel állampolgár volt. A hatóságok egyelőre nem fedték fel egyikük kilétét sem.

A rendőrség Twitter-bejegyzésében közölte, hogy szándékosan irányították a tömegbe a teherautót. A német média és a hírtévék által megszólaltatott szemtanúk közül is sokan úgy nyilatkoztak, hogy a gázolás csakis szándékos lehetett, mert a teherautó nem lassított a vásár felé tartva, és olyan utcákon érkezett oda, amelyeken személygépkocsik is nehezen tudnak közlekedni. Egyes bűnügyi szakértők sok hasonlóságot látnak a berlini eset és a júliusi nizzai gázolásos terrorcselekmény között, amelyben 86 embert vesztette életét. Felhívják a figyelmet arra, hogy az elmúlt hónapokban több, menekültekhez köthető támadás történt Németországban is.

A német belügyminiszter néhány órával a szándékosságot feltételező rendőrségi közlemény előtt nem zárta ki, hogy merénylet történt. „Nem szeretném kiejteni a számon azt a szót, hogy merénylet, de sok minden erre utal” – fogalmazott Thomas de Maiziére keddre virradóra a ARD és az N24 televíziónak nyilatkozva. Hozzátette, hogy a hatóságok egyelőre keveset tudnak a történtek hátteréről, és korai lenne a végleges következtetések levonása.

A berlini rendőrség közben szűkszavú Twitter-bejegyzésében megfogalmazta azt a gyanút, hogy azt a teherautót, amellyel belerohantak a tömegbe, egy lengyelországi építkezésről lopták el. Ezt megelőzően egy gdanszki szállítmányozási vállalkozó, Ariel Zurawszki a lengyel TVN24-nek nyilatkozva azt mondta, hogy fényképek alapján felismerte a teherautóját. Hozzátette, nem hiszi, hogy az alkalmazásában lévő teherautósofőrnek – aki egyébként unokatestvére – köze lenne a berlini tragédiához. Ő is azt feltételezi, hogy a teherautót ellophatták. A vállalkozó szerint hétfő délután négy óra óta nincs hír a sofőrről.

A Die Welt című napilap azt írta keddre virradóra internetes felületén rendőrségi forrásokra hivatkozva, hogy a gázoló feltehetően pakisztáni menekült volt, aki az idén, február 16-án kért menedékjogot Németországban. Az illető állítólag ismert volt a rendőrség előtt alvilági kapcsolatai miatt. Nem tudni ugyanakkor, hogy kapcsolatban állt-e szélsőséges csoportokkal. A dpa német hírügynökség is azt írta névtelenül nyilatkozó biztonsági illetékeseket idézve, hogy az őrizetbe vett sofőr valószínűleg februárban menekültként érkezett Németországba Afganisztánból vagy Pakisztánból. A férfi több nevet használt, ami megnehezíti az azonosítását. A dpa szerint előfordul, hogy a menekültek több néven regisztráltatják magukat, hogy növeljék a tartózkodási engedély megszerzésének az esélyét.

Donald Trump megválasztott amerikai elnök elítélte és „szörnyű terrorcselekménynek” nevezte a berlini gázolást, jóllehet a német hatóságok hivatalosan még nem minősítették terrortámadásnak az esetet. „Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet és más iszlám terrorcsoportok nemzetközi dzsihádjukban (szent háborújukban) mindig gyilkolják a keresztényeket otthonukban, és ott, ahol imádkoznak. Ezeket a terroristákat, regionális és globális hálózataikat el kell törölni a föld színéről. Ezzel fogunk foglalkozni a szabadságot szerető partnereinkkel” – közölte a megválasztott amerikai elnök.

Trump a Twitteren közzétett bejegyzésében azt írta, hogy a hétfőn történt három incidens – a berlini gázolást, a zürichi lövöldözést és Andrej Karimov ankarai orosz nagykövet meggyilkolása – arra utal, hogy „súlyosbodik a helyzet”. „A civilizált világnak el kell kezdenie másképp gondolkodnia” – írta.
Az éjszaka folyamán több uniós vezető, valamint a NATO és az Európa Tanács főtitkára is részvétét fejezte ki a berlini áldozatok hozzátartozóinak. Francois Hollande francia államfő közleményben jelezte, hogy a „franciák osztják a németek gyászát”.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
12.
12
2016.12.20., kedd [18:31]
1. A liberálisok hirdették meg először azt, hogy minden embernek legyen szavazati joga alanyi alapon - ezt annak idején a konzervatívok és a jobboldaliak hevesen ellenezték
2. A liberálisok hirdették meg először azt, hogy minden nőnek legyen szavazati joga alanyi alapon - ezt is a jobboldaliak és a konzervatívok hevesen ellenezték. Mindkét esetben ma már természetes emberi jogokról van szó, de amit a hatalomra került baloldaliak valósítottak meg először. Aki nem hisz nekem az keressen utánna, hogy Magyarországon mikor és kik adták meg a fenti jogokat (ez már történelem)
3. A mai EU-s politika fél az igazságtól, de azért ne feledjük Angela Merkel a jobboldali Kereszténydemokrata Unió elnöke, nem a német liberálisoké vagy német szocialistáké
4. A terrorizmus ugyanúgy érinti a szocialista vezetésű Franciaországot, mint a jobboldali vezetésű Németországot - és egyikük sem tud erős megfelelő választ adni a terrorizmusra, vagy az illegális bevándorlásra. Szerintem emiatt is felesleges minden pillanatban a liberálisokat szidni, főleg, hogy az emberek többsége nincs tisztában a fogalmakkal
11.
RezfaxuBagoly
2016.12.20., kedd [14:57]
Meg csak nem is hirdeti.
- A liberalizmus az egyed szabadsagaval foglalkozott. Csak foglalkozott mert eszuk agaban sem volt minden elkepzelest valosagba atultetni. Azt is illik tudni, hogy a szabadkomuves paholyok kedvenc ideologiaja lett rovid ido alatt.
- A neoliberalizmust csak a toke szabadsaga erdekli. Vagyis liberalizmus alatt a toke szabad aramlasat ertik.
10.
bobi
2016.12.20., kedd [14:46]
Pontosan! A másik nagy különbség pedig az, hogy míg az "eredeti" liberalizmus a szabadság elvére alapszik, addig a neo-liberalizmus sokkal inkább a szabadosságot hirdeti.
9.
RezfaxuBagoly
2016.12.20., kedd [12:15]
Ezert a helyes megnevezese a mostani allapotanak a neo-liberalizmus.
Ami koszono viszonyban sincs ar eredendo elkepzelessel. Csak neveben hasonlit.
8.
liberalpista
2016.12.20., kedd [11:33]
A liberalizmus, ahogy a nevében is benne van, az egyén szabadságát tartja szem előtt, amíg valaki nem tesz kárt másokban vagy mások életében, addig szabadon csinálhat bármit, amit szeretne...ezért van pl, hogy a liberálisok engednék a melegházasságot, vagy legalizálnák a könnyű drogokat.
7.
Hern
2016.12.20., kedd [11:15]
Nagy divat lett minden mocskot erre a szóra húzni, holott sokan azt sem tudják mit jelent az a szó, hogy liberális? Azzal is tisztában vagytok, hogy a legnagyobb magyar liberálisok: Kossuth Lajos és Deák Ferenc, vagy szerintetek ők is szemét alakok voltak?
6.
lajcsibacsi
2016.12.20., kedd [10:57]
Refugees Willcommen ... ki mint veti agyat ugy alussza almat, a gond hogy most is artatlan emberek szenvednek, par huje agymosott libero miatt
5.
br
2016.12.20., kedd [10:30]
Hogy a próféta beszéljen belőled!
4.
hargitai fecskemadár
2016.12.20., kedd [10:15]
Hallgatagék meg a te szavad ÁMEN!!!
Hátha az EU is felébred az liberális-agyhalott álmából, és minden fajta terrorista-fanatikus söpredéket nem fog többet beengedni...
3.
csak úgy mondom
2016.12.20., kedd [10:06]
Csak egy szó: WILLKOMENSKULTUR! Merkel mamika úgy fogja nyerni a következő választást mint a másik szipirtyó Klinton né. Hatalmas pofára esése lesz a libbancs marhának, persze ez sem hozza már vissza a szerencsétlen áldozatokat... Milyen karácsonya lesz ezeknek a családoknak? Merkel és a többi tróger TAKARODJ!!!!
2.
lófőszékely
2016.12.20., kedd [09:42]
remélem,hogy merkel banya előbb-utobb ceausescuék sorsára jut!!! nagyon kiérdemelné!!!
1.
hargitai fecskemadár
2016.12.20., kedd [09:11]
Itt az eredménye a nagy liberalizmusnak...
Várom a migrancs-simogatók elhatárolódásást
Hozzászólások12