Kihallgatták Gyurcsányt

Gazda Árpád 2007. szeptember 27., 00:00
Őrizetbe vették tegnap Kecskeméten Zuschlag János személyi titkárát. Tanúként hallgatta meg Gyurcsány Ferencet kedd este a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség Zuschlag János és társainak ügyében – tudatta Daróczi Dávid kormányszóvivő. A miniszterelnököt az egykori Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium ifjúsági szervezeteknek nyújtott támogatásaival, a pályázatokon elnyert összegek kifizetési és elszámolási szabályaival, illetve gyakorlatával kapcsolatban hallgatta meg a főügyészség.

Gyurcsány Ferenc a meghallgatáson kijelentette, hogy szakminiszterként minden tekintetben az akkor érvényes és nyilvános pályázati szabályoknak megfelelően kívánták meghozni a döntéseket; szabálytalanságról nem volt tudomása. A kormányfő szerint a meghallgatás rendkívül korrekt és tárgyszerű körülmények között zajlott. Gyurcsány Ferenc 2003. május 19. és 2004. október 4. között töltötte be a gyermek-, ifjúsági és sportminiszteri tisztséget.

A kormányfő a Tv2 kereskedelmi televízió tegnap reggeli műsorában úgy fogalmazott: nem titokban, csak nem nyilvánosan hallgatta meg előző este a főügyészség. Elmondta, hogy telefonon kereste meg a megyei főügyész-helyettes, és megkérdezte, neki mikor lenne alkalmas, hogy tanúskodjon, és mivel vidékre kellett menni, ő javasolta, hogy ez a nap végén legyen. Szabó Ferenc, a nyomozást vezető megyei főügyészhelyettes a beidézés körülményeiről elmondta, hogy az ügyben nagyon sok tanút telefonon keresztül idéztek kihallgatásra, „szinte az öszszest”. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: nem tudott arról, hogy – a gyanú szerint – a pályázati pénzek sok esetben fiktív alapítványokhoz kerültek, amelyek mögött nem volt valós tartalom. „Az lett volna furcsa, ha tudok róla, a pályázatok elbírálása ugyanis üzemszerű volt” – mondta a kormányfő. Elmondta, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen többek között arról kérdezték, hogy a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumban annak idején hogyan működött a pályázati folyamat, ez mennyiben volt szabályozott, abban kinek milyen szerepe volt, és mi volt a támogatás mechanizmusa. Arra a felvetésre, nem lett volna-e szerencsésebb azonnal kizárni Zuschlag Jánost, a miniszterelnök úgy reagált: az ügy borzasztóan sokat árt a szocialistáknak, de gyanú alapján, azelőtt, hogy megszületne az ítélet, bosszúvágyból ezt nem lehet megtenni.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője tegnap minderre reagálva bejelentette, pártja szerint a kormányfőnek tisztáznia kell, hogy ifjúsági minisztersége idején tudott-e Zuschlag János ügyeiről. Tegnap délelőtt egyébként őrizetbe vették Kecskeméten a körözött és eddig szökésben lévő Lados Istvánt, Zuschlag János személyi titkárát.

Mint arról beszámoltunk, a Szegedi Városi Bíróság pénteken harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte Zuschlag Jánost, akit a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalással gyanúsít szabálytalanul felhasznált költségvetési támogatásokkal kapcsolatban. A nyomozás során kiderült, hogy a vizsgált egyesületek és alapítványok mintegy 50 millió forint pályázaton nyert pénz „rendeltetésszerű használatával” nem tudnak elszámolni. Zuschlag János az MSZP Bács-Kiskun megyei területi szövetségének ügyvezető elnöke.

Hírösszefoglaló

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat