Hatalmas ellenszélben kezdődött meg a kurdok függetlenségi népszavazása

MTI 2017. szeptember 25., 10:59 utolsó módosítás: 2017. szeptember 25., 11:03

Megkezdődött a népszavazás hétfőn a kurdok függetlenségéről Irakban, azon regionális és nemzetközi aggodalmak ellenére, hogy a Kurd Regionális Kormányzat által kezdeményezett referendum bizonytalanságot és erőszakot szül majd szerte a Közel-Keleten.

Fotó: Heti Válasz

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel nyolc órakor nyitottak ki, és 18 órakor zárnak be. Az eredményeket 72 órával később hozzák nyilvánosságra. Irakban 5,5 millió szavazót várnak az urnákhoz, de – már szombattól – szavazhattak a külföldön élő iraki kurdok is. A választásokat mintegy 400 külföldi megfigyelő felügyeli, és mintegy 600 újságíró tudósít róla, egynegyedük a külföldi tömegtájékoztatást képviseli.

A szavazólapon a következő a kérdés szerepel kurd, török, arab és asszír nyelven: „Szeretné-e, hogy Kurdisztán régió és körülötte a kurdok lakta térségek független állammá alakuljanak?”

Az észak-iraki autonóm Kurdisztán és kurdok lakta más térségek függetlenségéről a bagdadi vezetés szembenállása mellett és nemzetközi nyomás ellenére kezdeményeztek népszavazást. Kurdisztán parlamentje tíz napja hagyta véglegesen jóvá, hogy szeptember 25-én tartsanak referendumot a függetlenségről az autonóm Kurdisztánhoz tartozó Dahuk, Erbíl, Szulejmaníja és az utóbbiból 2014-ben kialakított Halabdzsa kormányzóságokban.

A jogilag Kurdisztánhoz tartozó területeken kívül szavaznak még Kirkuk és Dijala tartományban, valamint Ninive tartomány főképpen kurdok lakta településein. Az elsők között szavazott Nadzsm ad-Din Karím kirkuki kormányzó, akinek elmozdítását megszavazta az iraki parlament, miután az olajban gazdag tartomány ideiglenes tanácsa úgy döntött, hogy Bagdad ellenkezése ellenére a tartomány területén is megtartják a kurdok függetlenségi népszavazását.

A török külügyminisztérium hétfőn közölte, hogy minden eszközt megragadva lépnek majd fel, ha a népszavazás olyan lépésekhez vezet, amelyek Törökország biztonságát is célba veszik. Törökország is jelentős méretű kurd területeknek ad otthont.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat