A „figyelmeztető lövés” után eljárás indulhat Románia ellen a jogállamiság megsértése miatt

Balogh Levente 2018. január 25., 17:01

A Lengyelországgal szemben is beindított jogsértési eljárást fontolgat az Európai Bizottság Románia ellen az igazságügyi törvények módosítása miatt az EUObserver szerint.

Fotó: Facebook/European Commission

Az Európai Bizottság Lengyelországhoz hasonlóan Románia ellen is eljárást indíthat a jogállamiság megsértése miatt – közölte az EUObserver uniós forrásokra hivatkozva.

Az EUObserver szerint ennek az előszele az a szerdai levél, amelyben Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke és Frans Timmermans első alelnök aggodalmukat fejezik ki az igazságügy működését szabályozó törvények módosítása miatt, és a változtatások újragondolására ösztönzik a román kormányerőket.

A kiadványnak nyilatkozó, neve elhallgatását kérő bizottsági illetékes az EB-vezetők levelét „figyelmeztető lövésként” jellemezte, és hozzátette: az EB nem zárja ki a szabálysértési eljárás beindítását, ám közölte, a testület jelenleg úgy értékeli, erőteljesebben kezelheti az ügyet az igazságügyi rendszer helyzetéről szóló éves jelentésében.

Az EUObserver értesülése szerint az EB levelet írt Viorica Dăncilă kijelölt miniszterelnöknek, valamint a két házelnöknek is, amelyben azt kérik, ne fogadják el a törvénymódosításokat.

A két évvel ezelőtt Lengyelország ellen elindított mechanizmushoz hasonló szabálysértési eljárás abban az esetben, ha az EB úgy értékeli, Bukarest tartósan megsérti a jogállamiság alapelveit, akár oda is vezethet, hogy – ahogy az Lengyelország esetében történt – az EU-alapszerződés hetes cikkelye alapján szankciókat kezdeményeznek az ország ellen, ami akár Románia szavazati jogának felfüggesztésével is járhat az Európai Tanácsban.

A 7. cikkely azt a célt szolgálja, hogy betartassa az Európai Unió alapértékeit.

Az unió szerződésének 2. cikkelye tartalmazza azokat az alapértékeket, melyeket az unióban közösnek neveznek: a szabadság, az egyenlőség, az alapvető emberi jogok, a jogállamiság, a demokrácia, a kisebbségi jogok. A szabály kimondja, hogy ha ezek a jogok tartósan és súlyosan sérülnek, akkor el lehet indítani valamely tagállam ellen ezt a bizonyos 7. cikkelyt, melyet az uniós szakzsargonban atomfegyvernek neveznek, hiszen az eljárás végén akár odáig is el lehet jutni, hogy az adott tagállamot megfosztják szavazati jogától a tanácsban.

Az első lépés az, hogy megbízzák az illetékes szakbizottságot, a LIBE-t, hogy készítsen egy állásfoglalást arról, miért is kellene megindítani ezt a 7. cikkelyt. Ez még nem maga az eljárás, hanem annak előszobája, és a következő lépésben kerülne a kérdés az Európai Parlament plénuma elé, ahol viszont már kétharmaddal kell jóváhagyni azt. Végül az összes többi tagállam egyhangú támogatására van szükség a szankciókhoz.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat